Nogomet

Puno muke za minimalnu prednost

Ivor Krapac, Branimir Korać • subota, 23.06.2007.

Nogometaši Zagreba nisu uspjeli doći do rezultata koji im garantira miran uzvrat u prvom kolu Intertoto kupa protiv albanske Vllaznije. U Kranjčevićevoj su uz dosta muke došli do minimalne pobjede 2:1 uz ne pretjerano dojmljivu prezentaciju...

Albanci su poveli već u trećoj minuti preko Nore, ali Zagreb je uspio neutralizirati to vodstvo i golovima Nadarevića u 18. i Labudovića u 64. minuti doći do pobjede. Obje momčadi susret su završile s desetoricom igrača, a Zagreb je u samoj završnici ostao bez Krune Lovreka koji je u 89. minuti isključen zbog udaranja gostujućeg igrača.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Zagrebaši su prvu lošu vijest doznali prije utakmice. Kapetan Dragan Stojkić nije se mogao naći na vratima zbog povišene temperature, a na njegovo mjesto uskočio je puno neiskusniji Goran Bašić, kojem je to bio prvi nastup u Zagrebovom dresu. Druga loša vijest stigla je na otvaranju susreta - Bašić se praktički nije stigao ni zagrijati, a već je morao vaditi loptu iz mreže.

"Hladan tuš" za domaće dogodio se u trećoj minuti u jednostavnoj akciji nakon Kacijevog ubacivanja iz kuta s lijeve strane. Centaršut, prijenos glavom na suprotnu, desnu stranu Zagrebovog kaznenog prostora - i mirna realizacija Arlinda Nore, bez ikakve mogućnosti da Bašić spriječi pogodak.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Zagrebašima je trebalo vremena da se oporave od startnog šoka. U narednih 15-ak minuta nisu izgledali dobro, a na pravi put vratili su se tek iz prekida. Mensur Mujdža ubacio je iz desnog kuta, a Safet Nadarević bio je najviši u skoku i neobranjivo zatresao Griminu mrežu.

Izjednačujući pogodak probudio je domaće iz početnog sna. Već u 19. minuti Mujdža je ponovno ubacio zdesna, ovog puta iz slobodnog udarca, a Parlov je samo okrznuo loptu i poslao je prema suprotnom kutu - nedovoljno precizno, kraj vrata. U 28. su na sceni bili Ibričić, čiji je udarac završio u bloku, a u nastavku akcije i Čutura, koji je dohvatio odbijanac i s lijeve strane prizemno pucao prema Grimi. Albanski vratar bio je spreman, nogom je skinuo taj pokušaj.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Domaći su do kraja prvog dijela imali još nekoliko manjih šansi, dok će gosti iz Skadra osim ranog pogotka pamtiti i udarac Safeta Osje u 36. minuti nakon lijepe solo-akcije na desnoj strani kaznenog prostora. Pozicija je bilo povoljna, no Osja je pucao iznad gola.

U drugom dijelu Zagrebaši su se uglavnom isticali lošim dodavanjima, dok su se Albanci usredotočili na obranu očigledno zadovoljni rezultatom kojeg su tada imali. Ako su domaći imali ikakvu šansu, imali su je s dosta prostora na lijevom boku, no Miroslav Pejić je danas bio jako slab na tom dijelu terena.

Glavne prijetnje uglavnom su stizale nakon akcija po desnoj strani. Bilo je tako u 46. minuti, kad je Mujdža zdesna nabacio do Marija Mandžukića, koji je na suprotnom kraju 16-erca pucao prizemno i preslabo za suparničkog vratara. Grima je nogom skinuo i taj udarac. Druga Zagrebova iskra s desne strane u toj fazi utakmice dogodila se u 54. minuti, a nakon nje se jednostavno morao dogoditi pogodak. Mandužukić je proigrao Ibričića, a domaća "desetka" nabacila prema Lovreku, no vodeći Zagrebov strijelac glavom je promašio gotovo nemoguće, potpuno prazan gol sa samo dva-tri metra udaljenosti.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Gosti iz Skadra su samo minutu kasnije odgovorili prijetnjom Dalipija, koji se u povoljnoj poziciji na lijevoj strani kaznenog prostora nije najbolje snašao pod pritiskom Labudovića i vratara Bašića. Dalipi je izgubio kontrolu i dopustio da mu Bašić pokupi loptu praktički iz nogu.

Odlučujući pogodak pao je u 64. minuti, ponovno iz prekida. Pejić je ubacio iz lijevog kuta do Mandžukića, a Zagrebova "sedamnaestica" glavom vratila u sredinu 16-erca do Labudovića, kojem nije bilo teško nogom zabiti za, pokazat će se, konačnih 2:1.

Petnaestak minuta do kraja domaći su mogli povisiti prednost. Mandžukić je s lijeve strane dostavio loptu Marku Grgiću, koji je iz vrlo izgledne pozicije iz sredine 16-erca pucao samo snažno, ali ne i precizno. Otišlo je kraj vrata.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Do kraja utakmice vidjeli smo po jedno isključenje na svakoj strani. Ahi je u 73. morao iz igre zbog dva prikupljena žuta kartona u samo tri minute, dok je Lovrek u 89. napravio veliku štetu udaranjem tamnoputog Simotanka laktom u prekidu igre. Kazna nije mogla biti drugačija, Lovrek je zaslužio izravni crveni karton i time eliminirao samog sebe i iz uzvratnog dvoboja u Skadru, koji je na rasporedu za tjedan dana.

Prednost je minimalna, Lovreka neće biti, no nada ipak postoji. Nadajmo se da će Zagrebaši skupiti snagu i koncentraciju i iduće subote na "vrućem" gostovanju pokazati više nego ovog popodneva...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!