Ostali sportovi

Blanka slavila sa 190

Maja Giljanović • srijeda, 04.07.2007.

Očekivanu pobjedu protiv zbog mitinga Zlatne lige u Parizu za dva dana oslabljene konkurencije, najbolja je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić ostvarila s preskočenih međutim samo 190 centimetara...

Dvostruka svjetska juniorska prvakinja se uoči dolaska u Zagreb nadala lijepom vremenu, ali nebo se atletičarkama nije smilovalo nego im je, naprotiv, dobrano natopilo zaletište. Temperatura se također spustila na prohladnih 12-tak stupnjeva pa je Splićanku čak natjeralo na nastup u za trening primjerenijoj opravi (majica kratkih rukava te donji dio trenirke).

Blanka je startala odmah na početnih 180 centimetara, a jednako je uvjerljiva bila i na 185. Prvu naznaku poteškoća donijela je visina od 190 centimetara kada se letvice unatoč uspješnom preskoku lagano zatresla. Vremenu usprkos svejedno se očekivao bolji rezultat, ali na 195 centimetara ni treći pokušaj u trenucima kada je posljednja preostala konkurentica Emma Green ispala iz natjecanja, nije donio uspješan skok. Bio je doduše najbliži, ali se letvica ipak srušila. Drugo je mjesto pripalo švedskoj brončanoj sa Svjetskog prvenstva dok su na 190 centimetara ispale Kanađanka Forrester, Kazahstanka Aitova te Čehinja Lalakova.

Ljutnja se jasno ispisala na licu temperamentne 23-godišnjakinje; šteta uvjeta na stadionu Mladosti jer je Blanka u Splitu najavljivala pokušaj obaranja hrvatskog rekorda (204 centimetra presočena u Dohi), a da je postavila visoke standarde najbolje potvrđuje čak šest natjecanja na kojima je preskočila dva metra (pobjeda je izmakla samo na mitingu Zlatne lige u Oslu gdje je sa 198 ostala druga iza olimpijske pobjednice Jelene Šlesarenko).

Budući je kroz dva tjedna očekuje Europsko juniorsko prvenstvo u Nizozemskoj (Hengelo), Danijela Grgić je sumnjala da će uspjeti 400 metara istrčati ispod 52 sekunde nadajući se barem rezultatu oko 52.30. Na koncu je nakon taktički odlično odrađenih 250 metara posustala u samoj završnici te je s vremenom 52.63 zauzela četvrto mjesto. Postolje joj je, pak, preotela Nigerijka Ekpukpon za jednu stotinku. Pobjedu je inače s 51.73 odnijela Bjeloruskinja Ilona Ušović.

Pobjednica sprinta je LaShauntea Moore (11.19) tri stotinke ispred sunarodnjakinje Boone-Smith dok je sedma na cilj u vremenu 11.66 pristigla Maja Golub. Na 3000 metara se nakon uvjerljive pobjede na istoj dionici, ali sa zaprekama prije tri dana u Ateni očekivalo slavlje Ruskinje Gulnare Samitove-Galkine koju je, međutim, iznenadila sunarodnjakinja Olga Komjagina. Zec Meseret Defar u obaranju svjetskog rekorda na 5000 metara u Oslu je u foto-finišu nakon sjajne završnice pobijedila s novim rekordom mitinga 8:52.03 ispred drugoplasirane Belaynesh Fekadu. 100 s preponama je pripalo s odličnim u danim okolnostima vremenom 12.91 Delloreen Ennis-London ispred svjetske prvakinje iz 2003. Perdite Felicien.

Najbolji rezultat večeri postavio je u dalju vodeći ove sezone Panamac Irving Saladino koji je u svom četvrtom nastupu ove sezone s novim rekordom mitinga (8.45) proslavio i četvrtu pobjedu (49 centimetara više od najbliže konkurencije), a pobjednik šlagera mitinga - 110 s preponama je Kubanac Dayron Robles (13.35) ispred američkog dvojca Davida Paynea (13.56) te Rona Bramletta (13.59).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!