Ostali sportovi

Blanka pobijedila na pariškoj sramoti

Bruno Blumenschein, Maja Giljanović • petak, 06.07.2007.

Tri milijuna eura vrijede dolasci atletičara na miting Zlatne lige u Pariz, ali cijena sramote koja se organizatorima dogodila na samom kraju programa je neprocjenjiva. Jedan od najboljih dvoboja večeri pripao je najboljoj hrvatskoj atletičarki Blanki Vlašić koja je u visu nadmašila olimpijsku pobjednicu...

U utrci na tri tisuće metara sa zaprekama Paul Kipsiele Koech je bio prvi favorit s najboljim vremenom sezone, a nakon što je bio nezadovoljan ritmom "zeca", otišao je na čelo utrke i stvorio veliku prednost.

Standardna oznaka za posljednji krug u vidu zvona se oglasila, Koech je istrčao posljednji krug, ušao u ciljnu ravninu slaveći visoko uzdignutih ruku, ali je vrijeme bilo 6:54:00 što bi bilo za skoro minutu bolje od svjetskog rekorda. Tada je shvatio da je jedan od sudaca krug prerano dao znak zvonom i krenuo dalje. Osoblje turnira je već počelo micati prepreke, a zvižduci su se počeli prolamati Saint-Denisom.

Kako je i Jura Ozmec u prijenosu rekao: "Koja sramota za organizatore!", pariški miting je doživio veliku pljusku, a teško je vjerovati da će se ime suca za zvonom ponovno naći na sudačkim listama. Ukoliko IAAF traži novu destinaciju za miting Zlatne lige, zagrebački Hanžek je ionako samo dva dana ranije.

Nažalost za Francuze, greška organizatora je najviše štetila njihovom atletičaru jer je Bouabdellah Tahri "ganjao" dobro vrijeme, koje bi mu osiguralo plasman na Svjetskom prvenstvu u Osaki. Istrčanih 8:08.47 bi mu bilo dovoljno, ali vremena iz utrke neće biti priznata. "Ovo je toliko frustrirajuće. Imao sam priliku vidjeti u kakvoj sam formi i sada je sve propalo. Nikad nisam ovako nešto doživio", rekao je Tahri.

U nama najzanimljivoj disciplini, ženskom skoku u vis, 23-godišnja je Splićanka stigla u Pariz željna osvete za jedini ovosezonski poraz koji joj je nanijela Ruskinja Jelena Šlesarenko (u Oslu s preskočena 202 centimetra), a srećom su pravovremena reakcija te antibiotički tretman zaustavili upalu sinusa koja je u Zagrebu prijetila razbuktavanjem.

Dvostruka juniorska svjetska prvakinja (2000. Jamajka, 2002. Čile) propustila je večeras uvodnih 180 centimetara da bi se prvi put na zaletištu pojavila na 185 preskočenih dakako iz prvog pokušaja. Nezainteresirano je sa strane promotrila sljedeće podizanje za tri centimetra, a da je odlično raspoložena potvrdila je na 191 te 194 visoko preletjevši letvicu. Istovremeno su jednako uvjerljive također kako Šlesarenko tako i Španjolka Ruth Beitia na koju je Blankin otac i trener Joško upozoravao uoči puta.

Sedam centimetara više od rezultata koji je Blanki osigurao pobjedu na Hanžeku pada bez problema te srebrna sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Moskvi lani preuzima vodstvo izjednačena sa svjetskom prvakinjom, Belgijankom Tijom Hellebaut. Uslijedilo je okruglih dva metra na koja letvica po prvi put pada, ali je uspješnim drugim skokom izjednačila se u vodstvu sa Šlesarenko. 202 centimetra je, pak, tehnički savršeno odrađeno, a budući Ruskinja ruši Blanka je sama na vrhu. Nakon još jednog rušenja Šlesarenko se odlučuje podignuti letvicu, ali ponovno ne uspijeva te apsolutna hrvatska rekorderka (204 centimetra preskočena u Dohi) slavi pobjedu.

202 centimetra je inače novi rekord pariškog mitinga, a onako umorna i načeta prehladom vodeća visašica svijeta oprobala se (neuspješno) najprije na 204 i potom dvaput na 206 centimetara. Trenutno nedostižnih, ali do Osake, pitanje je...

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti sjajnu utrku na 110 s preponama u kojoj je svjetski rekorder Liu mučen jet-lagom zauzeo treću poziciju, a priliku da ostane u utrci za milijun dolara Mooreu je oduzeo pobjednik Zagreba, Kubanac Dayron Robles s u stotinku istim vremenom (13.13). Prepone u ženskoj konkurenciji su pripale Michelle Perry kojoj je posao olakšao pad na polovici utrke vodeće Powell, a 12.57 svjetske prvakinje iz 2005. godine ispred Šveđanke Kallur (12.68 najbolji europski ovosezonski rezultat) bilo je dovoljno za očuvanje zlatnog broja.

Odličnu je utrku otrčala i Sanya Richards na 400 metara deklasiravši tri sunarodnjakinje koje su joj uskratile u njenoj elitnoj disciplini put na Svjetsko prvenstvo u Osaki krajem kolovoza. S najbržim ovosezonskim rezultatom (49.52) do poraza na prvenstvu SAD-a od DeeDee Trotter nepobijeđene na 18 uzastopnih mitinga, dvostruka američka prvakinja također ostaje u igri za milijun.

Prigodu da pobjedama pred preko 50000 gledatelja u Parizu učine isto, nedolascima su zbog ozljeda proputili svjetski rekorder na 100 metara Asafa Powell te pobjednici na 1500 Kaouch, troskoka Idowu i 100 u ženskoj konkurenciji Durst; pobijedila je inače svjetska prvakinja upravo iz Pariza 2003. godine Torri Edwards (11.17) ispred sunarodnjakinje Barber (11.19). Jedini, pak, atletičar koji se nada još četirima pobjedama podijeliti jackpot je Finac Pitkamaeki (ispred olimpijskog pobjednika Thorkildsena) koji je motku bacio nadomak 90 metara (89.70) slabije samo od 91.29 osmerostrukog američkog prvaka Breauxa Greera.

Razočaravajuće drugo mjesto u Oslu za malena dva centimetra iza Idowua, odličnom je večeri prebrisao 27-godišnji Šveđanin Christian Olsson. Istovremeno olimpijski, svjetski te europski zlatni na otvorenom kao i svjetski te europski dvoranski prvak je uvjerljivo pobijedio s pre(tro)skočenih 17.56 metara. U konkurenciji za milijun ostala je i Jelena Isinbajeva koja je usprkos pomalo razočaravajućih rezultata nakon promjene tehnike i dalje apsolutno nedodirljiva u skoku s motkom (večeras 4.81).

Utrka dana donijela je razočarenje Francuzima jer je njihovog Baalu, europskog prvaka s ove sezone vodećim vremenom sezone, na 1500 metara pobijedio Amerikanac Alan Webb koji je istrčavši 3:30.55 za preko dvije sekunde popravio svoj osobni rekord.

Sljedeći susret s kraljicom sportova je u Lausannei 10. srpnja na Super Grand Prix mitingu dok je tri dana kasnije u Rimu na Olimpicu treća stanica Zlatne lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!