Nogomet

Bazina potopio Slovan, Maccabi na rubu ispadanja

Filip Galić • subota, 07.07.2007.

Danas je odigrana većina prvih utakmica drugog kola Intertoto Kupa. Obrazac rezultata bio je prilično jednostavan - tko je pobijedio, pobijedio je razlikom koja ga čini ogromnim favoritom u drugoj utakmici. Samo je St. Gallen izvukao pobjedu od jednog gola razlike, no to je ostvario u gostima protiv nemoćne Dacie Kišinjev. Naš Mario Bazina pokazao je kako će i ove sezone biti važan igrač za bečki Rapid.

Derbi dana trebao se igrati između bečkog Rapida i Slovana iz Bratislave. Trebao, jer je Slovan doživio pravi potop. Rapid je krenuo furiozno i stvorio nekoliko odličnih prilika, ali prvi pogodak su postigli tek nakon pola sata igre kada Hofmann na asistenciju Bazine pogađa za 1:0.

Slovan se nije pošteno niti oporavio od toga šoka, a hrvatski igrač u 39. minuti postiže pogodak za 2:0, napravivši praktički sve sam. Početkom nastavka Hofmann postiže i treći gol za 3:0, uvodeći utakmicu u mirnije vode. Da Slovan zadrži kakvu-takvu nadu u prolaz u treće kolo, pobrinuo se Slovak kada je uspio iskoristiti uspavanost obrane Rapida, sam izaći pred vratara Rapida i smanjiti na 3:1. Ipak, po igri prikazanoj u ovom susretu, Slovan nema prevelike šanse za sljedeće kolo, osim ako se u igri značajno ne poprave.

Iznenađenje večeri kreirala je rumunjska Gloria, pokazavši tako da su svi rumunjski klubovi postali europski konkurentni (pratitelji europskih natjecanja sjetit će se rumunjskog Cluja koji je pred dvije godine došao sve do finala Intertoto Kupa). Maccabi je slovio kao favorit, ali ih je gol Tilince ohladio te im je trebalo dosta vremena da se od tog šoka oporave. No, Gloria je ubola domaćina još jednom, neposredno prije poluvremena, kada Zaharia postiže svoj drugi gol u Intertoto Kupu ove sezone za 2:0. U drugom poluvremenu Gloria je znalački održala to vodstvo i na uzvrat u Bistritu nosi ogromnu prednost. A prošle sezone Maccabi je dobivao CSKA Moskvu, Auxerre i Partizan.

Gosti koji su se namirili u prvim utakmicama danas su Cherno More iz Varne i ruski Rubin iz Kazana. Makedonija je uspjevala odigrati kako-tako u prvom poluvremenu, da bi u drugome gosti potpuno preuzeli konce igre u svoje ruke. U 54. minuti, Bachev matira makedonskog vratara Koleva. Nakon toga je Makedonija živjela u nadi za izjednačenjem, koju je u razmaku od tri minute ubio Brazilac u redovima Chernog Mora Marcos da Silva. Konačnih 4:0 postavlja rezervni igrač Stojanov. Rubin Kazan je također predbilježio kartu za treće pretkolo protiv mađarskog ZTE-a. Na krilima trostrukog strijelca Volkova Rusi će morati samo potvrditi ulazak u završno kolo gdje čekaju boljeg iz susreta bečkog Rapida i Slovana iz Bratislave.

Domaće pobjede ubilježili su slovenski Maribor protiv Hajduka iz Kule, Gent protiv Cliftonvillea i ukrajinski Chernomorets protiv Šahtara iz Soligorska. Maribor ima već iskustva u Intertoto Kupu i nisu imali previše problema protiv Srba. Golove su postigli Makriev i Samardžić.

Belgijski Gent je na krilima strijelca Foleya porazio klub iz Sjeverne Irske, Cliftonville, a Chernomorets se vratio poslije iznenađujućeg vodstva Bjelorusa u prvom djelu i preko strijelca hat-tricka Bugaeva postigao pobjedu od 4:2. Šahtar gaji nadu, ali favoriti su ipak Ukrajinci.

Tri susreta u kojima nije bilo pobjednika igrali su Tobol Kostanay i Slovan Liberec, Slavija Sarajevo i Otelul Galati te irski Cork City protiv švedskog Hammarbya. Tobol je opet pokazao da je neugodan za svakog protivnika, vrativši se vrlo brzo nakon što su Česi poveli preko Jana Nezmara, da bi Kazasi izjednačili preko Baltieva. Corky City je poveo rano protiv švedskog Hammarbya preko O'Donovana, da bi autogol Healya donio Šveđanima vrijednih 1:1 čime su oni apsolutni favoriti u uzvratnoj utakmici. Jedinu utakmicu bez golova su odigrali sarajevska Slavija i rumunjski Otelul.

Intertoto Kup, prve utakmice 2.kola: Rapid Beč (AUS) - Slovan Bratislava (SLK) 3:1 Tobol Kostanay (KAZ) - Slovan Liberec (ČEŠ) 1:1 Maribor (SLO) - Hajduk Kula (SRB) 2:0 Makedonija Skopje (MAK) - Cherno More Varna (BUG) 0:4 Chernomorets Odesa (UKR) - Šahtar Soligorsk (BJE) 4:2 Dacia Kišinjev (MOL) - St. Gallen (ŠVI) 0:1 Maccabi Haifa (IZR) - Gloria Bistrita (RUM) 0:2 Gent (BEL) - Cliftonville (S.IR.) 2:0 ZTE Zalaegerszeg (MAĐ) - Rubin Kazan (RUS) 0:3 Slavija Sarajevo (BiH) - Otelul Galati (RUM) 0:0 Cork City (IRS) - Hammarby (ŠVE) 1:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!