Nogomet

Skandinavski dvoboj u Espoou, krvnici Zagreba u Trabzonu

Filip Galić • nedjelja, 08.07.2007.

Nakon što su jučer igrane vrlo zanimljive prve utakmice drugog kola Intertoto Kupa, danas su na rasporedu preostale tri. Imena nisu previše atraktivna osim za najvjernije pratitelje europskog nogometa, no biti će interesantno vidjeti koliko može napraviti Vllaznia koja je izbacila Zagreb.

Prošli tjedan primili smo, tj. naš nogomet je primio, još jedan šamar od albanskog nogometa. Zaista je teško dokučiti kako malo ispunjeniji stadion u Albaniji može toliko utjecati na igru naših nogometaša, očito naviklih da igraju pred tek nekoliko stotina najzagriženijih fanova te da pojam 'dobra posjeta' poistovjećuju tek sa Dinamom i Hajdukom. Vllaznia Skadar ide na Trabzonspor, klub koji sredstava ima, ali nikako da napravi veći iskorak u Europi. Uvijek nalete u prvom kolu UEFA Kupa na klub iz Španjolske i to znači kraj njihovih ambicija. Pred dvije godine su odigrali posljednji susret, u 2. pretkolu Lige Prvaka, kada ih je senzacionalno izbacio ciparski Anorthosis Famagusta. U redovima Trabzonspora najzvučnije ime je turski reprezentativac Gokdeniz Karadeniz koji bi i danas trebao voditi Turke. Albanski sastav, sastavljen redom od domaćih igrača, pokušat će iskoristiti bilo kakvu priliku koja mu se nudi, a tu je najopasniji njihov trenutno najbolji (i jedini) strijelac, Arlind Norra.

Legia Warszawa je vidjela i boljih dana. Klub slavne prošlosti svoje europske izlete u posljednje vrijeme završava prilično rano, najkasnije u 1. kolu Kupa UEFA gdje nalijeću na bečku Austriju koja ih je dva puta izbacila u posljednje tri sezone. Trener Jan Urban polaže nade u dvojac veznjaka Aleksandra Vukovića i Brazilca Rogera Guerreira. Vetra koja ima popriličan broj stranaca će se osljanjati pretežno na usluge Vitalijusa Stankevičijusa, strijelca dva pogotka u susretima protiv velškog Llanellija, klub kojeg je Vetra izbacila poslije golijade u Walesu, bilo je 5:3 za domaćina. Pobjednik ovog susreta ide na noge engleskom Blackburnu.

Finska Honka Espoo je napravila europski debi za pamćenje. Nakon što su igrali 0:0 kod kuće sa estonskim TMVK Tallinnom, u uzvratu sigurnom igrom došli do prve pobjede od 4:2. Sada ih čeka teži, ali ne i nesavladiv zalogaj, u obliku danskog Aalborga koji dolazi na sam jug Finske, u dio metropolitanskog područja Helsinkija. Domaći će tražiti gol više protiv Danaca preko veznjaka Hakanpaae te napadača Huuhtanena i Puustinena koji i jesu najbolji igrači ovog finskog kluba. Dancima je ovo prva natjecateljska utakmica sezone, a izgubili su vrlo važnog igrača, Rasmusa Wurtza koji je prešao u redove Kopenhagena. Ipak i bez njega, danska momčad će se oslanjati na provjerene internacionalce među kojima je najpoznatiji Južnoafrikanac Siyabonga Nomvethe.

Intertoto Kup, utakmica, 2. kolo: Vetra (FIN) - Legia Warszawa (POLj)
Honka Espoo (FIN) - Aalborg (DAN)
Trabzonspor (TUR) - Vllaznia Skadar (ALB)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!