Nogomet

Dinamo ili Hajduk, Modrić ili Cernat?

Sportnet • petak, 20.07.2007.

Pripreme su odrađene, kilometri su istrčani, a prijateljske utakmice odigrane... Sud o tome kako je tko kupovao, prodavao i radio proteklih tjedana dat će jedino nova sezona Prve HNL. Međutim, uvijek se zanimljivo poigrati prognozama, pa smo tako i ove sezone pripremili pregled razmišljanja Sportnetovih novinara. Tko će biti prvak, tko će ispasti, koji će trener brzo napustiti svoju klupu - sve to za Vas prognoziraju jake snage Sportnet.hr...

I ove sezone Sportnet.hr će na zaslone vaših računala prvi donositi izvještaje izravno s prvoligaških terena. Sve utakmice pratit ćemo tekstualnim prijenosom uživo, prije utakmica čekat će vas zasebne najave svakog ogleda, a nakon kola čekaju vas komentari i analize iz svakog od 12 prvoligaša posebno. I dalje nastavljamo s redovnim tekstovima, s Momčadi kola te analizom kola iz "pera" Tomislava Globana. Tijekom tjedna očekuje vas puno informacija iz svih prvoligaških središta, izjave trenera, igrača, analize učinjenog.

Kao i lani, opet smo među Sportnetovom ekipom dopisnika proveli anketu sa sljedećih osam pitanja:
1. Tko će biti prvak?
2. Koji će klub ispasti kao posljednjeplasirani?
3. Tko će biti najbolji igrač Lige?
4. Tko će biti najbolji strijelac Lige?
5. Tko će biti najbolji mladi igrač Lige?
6. Koji će klub biti najugodnije iznenađenje?
7. Koji će klub biti najveće razočaranje?
8. Koji će trener prvi dobiti otkaz?

Slika 1 od 2.

Rezultati su, kao i obično, vrlo zanimljivi. Za razliku od lani, ovoga puta nema općeg konsenzusa po pitanju prvaka - iako je Dinamo i dalje veliki favorit, barem ga takvim vidi 13 dopisnika, troje ih se odlučilo "staviti novac" na pojačane splitske Bijele. Zanimljivo će, izgleda, biti u borbi za ostanak. Glavni kandidat je Zadar koji je pet dopisnika označilo kao najvećeg kandidata za direktno ispadanje, po četiri "glasa" imaju Cibalia i Šibenik, a po dva Inter i Međimurje.

I dok su kod pitanja prvaka mnogi još imali zadršku prema snazi Hajduka, kod individualnih "nagrada" dinamovci više nisu bili tako dominantni. Posebno je zanimljiva borba za najboljeg igrača. Jedina dva kandidata su dva playmakera, desetke Dinama i Hajduka, Luka Modrić i Florin Cernat. Iako u vrijeme dok smo provodili anketu Rumunj još nije odigrao niti jednu službenu utakmicu u dresu Hajduka, te ga zapravo većina dopisnika nije ni vidjela na djelu, čak sedam novinara vidi Cernata kao najboljeg igrača Lige. Faktor u toj ocjeni sigurno je bila i mogućnost da Luka Modrić, koji je prikupio devet glasova, na zimu napusti Dinamo što bi ga eliminiralo iz konkurencije za igrača sezone.

Odlaskom Eduarda Da Silve bitka za naslov najboljeg strijelca postala je potpuno otvorena, pa je tako spomenuto čak šest različitih kandidata. Većina ipak više vjeruje iskustvu nego mladosti, pa je favorit Tomislav Šokota sa šest glasova. Hajdukov Nikola Kalinić skupio je povjerenje čak četvorice glasača, dok mu suigrač iz napada Ante Rukavina ima dva glasa. Dva glasa, i to od glavnog te od nogometnog urednika, dobio je Josip Tadić, dok su malo "egzotičnije" glasovali Petar Plevnik (Šehić) i Kristian Hohnjec (Ivanov).

Napeto će biti i u potrazi za najboljim mladim igračem - pet glasova ima Kalinić, po dva Sammir, Sharbini i Rukavina, dok su se Tadić, Schildenfeld, Mandžukić, Smrekar i Janjetović morali zadovoljiti s po jednim glasom.

Rubrike najugodnijih iznenađenja i najvećih razočaranja uvijek su zanimljive, posebno kad se isti klub pojavi u obje kategorije. Tako primjerice dvoje novinara vidi Varteks kao najugodnije iznenađenje, a troje kao najveće razočaranje. Međutim, uočljivo je kako lani trećeplasirani Zagreb nije nikoga oduševio u Intertoto kupu, a ni kupoprodajom igrača, pa ga četiri dopisnika vide kao najveće razočaranje, a tek Ivana Strahija kao najugodnije iznenađenje.

Inter je šest puta izabran kao potencijalno ugodno iznenađenje, a sudeći po nastupu u Kupu Uefe dobro su izabrali oni koji su rekli Slaven Belupo (4). Kod mogućih razočaranja ističu se spomenuti Zagreb, pa Šibenik i Cibalia s tri glasa, koliko ima i Varteks. Zanimljiv je i odabir Kristiana Hohnjeca da će najveće razočaranje biti - Dinamo.

Ako je suditi po ovogodišnjoj Sportnetovoj prognozi, sedmorici trenera ne piše se dobro. Najviše "glasova" skupio je Ilija Lončarević (4) dok su Srećko Lušić i Dalibor Zebić pick trojice novinara. Legendarni Ćiro nema povjerenje dvojice novinara, kao ni Šibenikov Kalinić, a po jedan "glas" dobili su i Ivanković i Anić.

Dojam je da se ove godine slažemo još manje nego lani, što bi trebalo sugerirati i zanimljiviju i napetiju sezonu od one koja je iza nas. Može li pojačani Hajduk ove godine ozbiljnije ugroziti Dinamo? Može li se obnovljena Rijeka uključiti u borbu za vrh? Da li Slaven može napraviti korak više? Hoće li Ćiro uspjeti zadržati Zagreb visoko? Kako će se snaći Inter i Zadar? Može li Šibenik preživjeti tolike odlaske? Na sve to odgovore ćemo saznati u novoj sezoni Prve HNL...

A ako vas zanima koliko je tko bio uspješan u pogađanju prošle sezone, pogledajte lanjsku prognozu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!