Košarka

Posljednja hrvatska medalja

Branko Barić • ponedjeljak, 23.07.2007.

Eurobasket se 1995. ponovno vratio u Grčku. Ovog puta nije bilo Nikosa Galisa, pa nije bilo ni nove senzacije domaćina. Hrvati u Atenu dolaze s odličnom ekipom i velikim ambicijama, pokazat će se i sasvim opravdanim...

Iako su se u grupi s našima našle tri odlične reprezentacije – Slovenija, Rusija i Španjolska, neokrznuti smo ušli u drugi krug. Kukoč je potopio Sloveniju s 20 koševa, Komazec Rusiju nakon produžetka, a njih dvojica zajedno reprezentaciju Španjolske. U drugom krugu čekaju nas Turska, Finska i Francuska, a pobjedničke navike se ne mijenjaju. Tursku smo pobijedili 22 koša razlike, a najbolji kod nas bio je Velimir Perasović s 23 poena. Rađa ima svoj dan protiv Finske koja pada rezultatom 92:77, ubacuje im 27 poena, a Kukoč na toj utakmici ostvaruje triple-double učinak. U posljednjem susretu u skupini pobjeđujemo Francusku 81:72, a glavnu riječ ponovno vodi Komazec s 28 pogodaka.

Iz naše skupine dalje su prošli još i Španjolska, Rusija i Francuska. U onoj drugoj dominirala je reprezentacija Jugoslavije sa svih šest pobjeda, a slijedili su ih Litva, Grčka i Italija. Hrvatska se u četvrtfinalu obračunala s Italijom. Većih problema nije bilo i polufinale je osigurano s mirnih 10 koševa razlike. Kukoč je postigao 24 poena uz još 10 skokova, a valja spomenuti i 16 skokova Stojka Vrankovića.

Grčka je u četvrtfinalu izbacila Španjolce sa 66:64, Litva je bila bolja od susjeda Rusa, a Jugoslavija je s 18 koševa razlike izbacila Francusku.

Polufinale je donijelo i prvi poraz naših, pokazat će se i jedini na ovom prvenstvu. Litva je vodila većim dijelom utakmice i zasluženo na kraju slavila rezultatom 90:80. Sabonis je postigao 26 koševa, Marčulionis 27, Karnišovas 19 i Kurtinaitis 16. Rađa je bio najraspoloženiji kod naših s 25 pogodaka. U drugom polufinalu domaći Grci zaustavljeni su od strane Jugoslavije rezultatom 60:52.

Nisu Grci uspjeli doći ni do medalje jer su ih u tome spriječili Hrvati. Izostanak Tonija Kukoča odlično je nadoknadio Veljko Mršić postigavši 20 poena za veliku pobjedu 73:68.

Najkontroverznije finale europskih prvenstava odigrali su Jugoslavija i Litva. Jugoslavija je na kraju slavila zahvaljujući ponajviše Saši Đorđeviću koji je zabio 41 poen, ali i američkom sucu Toliveru koji je učinio sve da Sabonis što prije sakupi pet osobnih pogrešaka. Litavci su u jednom trenutku čak i napustili parket, ali shvativši da se bore s vjetrenjačama na koncu su ipak završili utakmicu.

Ostaje zabilježeno i to da su pri dodjeli medalja košarkaši Hrvatske napustili pobjedničko postolje prije sviranja jugoslavenske himne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!