Košarka

Bormio donio optimizam

Bruno Blumenschein, Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 06.08.2007.

Nakon što su otkazi Nikole Vujčića i Gordana Giričeka uzdrmali vjeru u reprezentaciju Jasmina Repeše, pripremni turnir u talijanskom Bormiju je donio optimizam i novu nadu. Nismo odigrali briljantno, daleko od toga, no pokazali smo potencijal, dovoljno kvalitete da ipak osiguramo prvotni cilj - vizu za Peking...

Hrvatska je za svoje prve testove u pripremama za španjolski Eurobasket izabrala pripremni turnir u Bormiju, gdje se iz utakmice u utakmicu dizala. Uvjerljivo smo poraženi na startu od Italije, da bi tri dana kasnije protiv istih protivnika izgledali mnogo bolje, snažnije. A ti Talijani nisu nimalo bezazleni. Carlo Recalcati uživa odličnu reputaciju, Andrea Bargnani i Marco Bellineli imaju status u NBA ligi, dok je "mali" Danilo Gallinari pravo čudo od igrača. Ipak, mnogo više satisfakcije donijela nam je "povijesna" pobjeda protiv Srbije. Prvi trijumf protiv vječitih rivala mnogo znači za atmosferu, pa makar ta Srbija u zadnje vrijeme zajedno s nama bila bliže dnu nego vrhu europske košarke.

Slijedi Svjetski kup

12. kolovoza, Rijeka:
Finska - Novi Zeland (19h)
Hrvatska - Velika Britanija (21h)
13. kolovoza, Crikvenica:
Finska - Velika Britanija (19h)
Hrvatska - Novi Zeland (21h)
14. kolovoza, Delnice:
Novi Zeland - Velika Britanija (19h)
Hrvatska - Finska (21h)

Možemo biti zadovoljni, budući da smo u Italiju "došli s dvije-tri napadačke akcije i jednom obranom", kako je rekao izbornik Repeša. Iako još nedostaje završna glazura, osnovni obrisi hrvatske igre dobro su vidljivi. Očekivano, igramo s dvojicom playmakera. Marko Popović nametnuo se kao prvi strijelac, dok na drugom kraju parketa prednjači Roko Leni Ukić. Raznovrsnost Zorana Planinića, mogućnost da odigra na sve tri vanjske pozicije jedna je od velikih prednosti ove ekipe. Davor Kus odigrao je nešto lošije, no njegove šuterske dionice, kao i iskustvo mogu biti veoma korisni.

Solidni Mario Stojić nametnuo se na krilu, dok je sve najviše iznenadila brza adaptacija Stanka Baraća. Igrač Širokog samopouzdano je zabijao s distance i sve je bliži pozitivan odgovor na pitanje- može li on biti odgovor na vapaj za četvorkom koja će otvoriti reket? Vjerojatno ne, ne još, a 216 centimetara visoki Stanko ionako je ponajviše centar. Nedostatak moderne četvorke tipa Nowitzki, Garbajosa, Fotsis koja može raširiti igru i dalje ostaje jedan od najvećih problema naše reprezentacije.

Stručni stožer pokušava s Damirom Markotom, koji je pokazao kako se ne libi uzeti šuteve, ali bi za osjetniju minutažu morao popraviti obranu. Startno mjesto pokraj Marija Kasuna zato zasad vjerojatno pripada agilnom i borbenom Marku Baniću. Kao što se i očekivalo, osim pozicije krilnog centra, najslabija hrvatska karika u ovom trenutku je krilna pozicija. Stojić je pokazao da zna i može u obrani, ali zna se kako se puno očekuje od Marka Tomasa. Dobar u obrani, ali ispodprosječan u napadu Križevčanin će u narednom periodu morati napraviti značajan iskorak ukoliko ne želi biti najneugodnije iznenađenje zbog izostanka s popisa za Eurobasket.

Srećom, momak koji u Barceloni ponekad djeluje izgubljeno u hrvatskom dresu pretvori se u dominantnu zvijer, Super Marija. Kasun je u Beogradu odigrao odlično, nema razloga da tako ne bude i u Španjolskoj, iako će mu nedostajati idealni asistent Vujčić. Forte naše igre trebala bi biti obrana i tranzicija, brzinom ćemo pokušati nadoknaditi činjenicu da smo pod obručima relativno tanki. Ukić se pokazao kao ponajbolje rješenje za poziciju organizatora, dok Popović najviše daje na "dvojci.

Prvi dojam je vrlo pozitivan, sad treba raditi, raditi i raditi, a to kod Repeše nikad nije bilo upitno. Pokazivanjem autoriteta u slanju Kasuna i Tomasa u svlačionicu, Repeša je pokazao kako neće trpjeti nikakva iskakanja, a ukoliko slično uspije s Prkačinom i Planinićem, stroj bi mogao funkcionirati sve kvalitetnije. Uzdamo se u "dišpet" naše ekipe, u izvrsnog stručnjaka Jasmina Repešu, u borbenost i želju naših igrača, u srce. Vrijeme je da "vječni potencijal" pretočimo u rezultat na parketu. Zašto ne baš u Španjolskoj?

Hrvatski strijelci u Bormiju (prosjek) : Popović 14.0, Kasun 11.3,Banić 9.3, Planinić 8.3, Barać 6.0, Ukić 5.3, Prkačin 4.7, Kus 3.7, Tomas 3.3, Rozić 3.0 , Markota 2.7, Stojić 3.3, Baždarić 2.0, Lalić 2.0, Andrić 2.0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!