Košarka

Slavonski div pod koševima

Bojan Poturica • utorak, 07.08.2007.

Najveća snaga hrvatske reprezentacija u Španjolskoj bit će igrač Barcelone Mario Kasun koji se široj javnosti predstavio na prošlom EP-u. Jasmin Repeša od "Kasa" očekuje još više od Nevena Spahije...

Nakon otkaza Nikole Vujčića, Andrije Žižića i Dalibora Bagarića, sasvim je jasno da je Mario Kasun prvo ime hrvatske reprezentacije pod koševima. Rođeni Vinkovčanin imat će zadatak da svaku utakmicu bude ključ igre Hrvatske pod košem, a koliko će u tome uspjeti, ovisi o vremenu koje će provesti na parketu i problemima s osobnim pogreškama.

Mario Kasun

Mjesto rođenja: Vinkovci

Datum rođenja: 05.04.1980.

Visina: 213 centimetara

Pozicija: Centar

Klub: Winterthur Barcelona

213 centimetara visoki Kasun košarku je započeo igrati u Delnicama u koje se njegova obitelj preselila iz Vinkovaca. Iako je u djetinjstvu većinom preferirao nogomet, Kasun je s 14 godina shvatio da je košarka sport za njega, prvenstveno zbog njegove visine. "Bio sam viši od svih", reći će Kas. 1998. godine Mario je započeo profesionalnu karijeru u Zrinjevcu u kojemu se zadržao dvije godine te je 2000. godine osvojio hrvatski Kup. Nakon toga je planirao otići na sveučilište Gonzaga, ali s obzirom da je bio pod klupskim ugovorom, to je bilo protiv pravila pa ga je suspendirao Hrvatski košarkaški savez. Dvije godine je proveo na klupi ne igrajući ni za koga.

Ipak, talent je prepoznat te je 2002. godine izabran od strane LA Clippersa kao 41. izbor na NBA draftu. Clippersi su potom mijenjali prava na Kasuna u Orlando. Kasun je sezone 2002./03. i 2003./04. proveo u Opel Skylinersima s kojima je osvojio naslov njemačkog prvaka te je odigrao zapažene role. U prvoj sezoni je imao prosjek od deset koševa, 5.5 skokova i jedne blokade, a sljedeće sezone je ubilježavao 9.3 koša, 7.1 skoka i 2.3 blokade.

Kasun potom potpisuje ugovor s Orlando Magicom u kojemu provodi dvije godine. U prvoj sezoni je nastupio u 45 utakmica te je imao prosjek od 2.6 koševa i 2.8 skokova za 7.9 minuta.

Potom je uslijedila prezentacija hrvatskoj javnosti. Eurobasket 2005. Mario je s odmicanjem turnira bio sve bolji te je pokazao koliko je ubojit pod košem. Još uvijek se svi pitamo kako bi završila utakmica protiv Španjolske da se Kasun nije ozlijedio i da nije morao ranije napustiti teren. Teško da bi i suci uspjeli zaustaviti hrvatski pohod na medalju.

Druga sezona u NBA ligi... Nakon ne previše uspješne premijerne godine u najjačoj ligi svijeta, Kas je očekivao veću priliku u Orlandu, ali problemi s ozljedom koju je zadobio još za vrijeme igranja u Beogradu ga sprečavaju u tome. Kasun nastupa u samo 28 utakmica uz prosjeke od 2.8 koševa, 2.1 skok i 7.6 minuta.

Nakon relativno neuspješne NBA avanture, Mario se vraća u Europu te potpisuje unosan ugovor s Barcelonom za koju je prošlu sezonu odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica, ali na kraju nije opravdao očekivanja te će u sljedećoj sezoni imati veliki motiv da dokaže koliko može i umije.

Jasmin Repeša, pak, ne može bez njega. Želi li Hrvatska osigurati osigurati dobar plasman u Španjolskoj, Kasun će biti vitalan dio uspjeha. Njegova igra u napadu, a još više u obrani, mogla bi biti ključ hrvatskog uspjeha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!