Košarka

Hrvatska uspješna uz puno oscilacija

Bruno Blumenschein • nedjelja, 12.08.2007.

Pripreme za Europsko prvenstvo Hrvatska je nastavila nastupom na Svjetskom kupu, gdje je u prvom susretu s Velikom Britanijom slavila sa 74:64 uz puno oscilacija u igri...

Prednost domaćeg parketa Hrvatska je iskazala od samog početka. Izrađene akcije za Marka Banića, trica Davora Kusa pred domaćom publikom i prodor Zorana Planinića odvode Hrvatsku na 9:0 u trećoj minuti. Vidjelo se kako izbornik Repeša namjerava od početka koristiti akcije koje su uvježbavane posljednjih dana na treninzima, ali dobro otvaranje se nije pretočilo u dobru prvu četvrtinu jer gosti koriste loše postavljanje u obrani za povratak na 14:12 u 8. minuti.

Vrlo rano je na klupu zasjeo Mario Kasun, koji je loše otvaranje susreta nadoknadio povratkom u završnici prve četvrtine te je odveo Hrvatsku na 22:12, pri čemu je najveću pomoć imao od dalekometnih ubačaja Marka Tomasa i sve boljeg Stanka Baraća. Neiskorištavanje posljednjeg hrvatskog napada kažnjava Richard Midgley za 23:17.

Druga četvrtina je donijela i predstavljanje Roka Ukića na mjestu razigravača, ali i nastavak dobre predstave Baraća, koji polako, ali sigurno rezervira kartu za Španjolsku. Hrvatska je većinu druge dionice provela na plus deset, što su uz Ukića potvrđivali Barać i Kasun. Dva najbolja poteza prvog dijela pripala su Kasunu, koji nakon prave "banane" Andrew Sullivanu na zakucavanju, asistira preko cijelog terena za lagano zakucavanje Tomasa. Križevčaninu je pripala i posljednja hrvatska prilika u prvom dijelu, koju ne koristi i Hrvatska na odmor odlazi sa 38:27.

Odmor u svlačionici je očito uspavao hrvatske bekove, što je značilo i svjetla pozornice na centarsku liniju. Prve dvije minute su pripale Kasunu, kojeg je odlično zamijenio Barać, kako u obrani tako i u napadu. Brojne akcije su završavale upravo na mladom centru, koji je dosta vremena provodio na liniji za slobodna bacanja. Izbornik Repeša je sredinom treće četvrtine na parket prvi puta poslao kapetana Nikšu Prkačina, koji u tandemu s Baraćem odvodi Hrvatsku na 45:29 u 26. minuti. Do kraja četvrtine su se probudili i vanjski igrači, a Planinić lijepim prodorom postavlja 52:39 pred početak posljednjih deset minuta.

Kada se činilo da će Hrvatska lagano privesti utakmicu kraju Britanci pogađaju tri trice i prijete sa 56:51 u 34. minuti. Odgovorio je Kasun brzim ubačajem, ali tada Betts i Sullivan pogađaju za 58:55. U posljednje četiri minute Hrvatsku su do pobjede dovukli Banić s nekoliko dobrih reakcija u napadu i Planinić, koji je u nekoliko navrata uspješno odigrao leđima košu (65:57, 38. minuta). Do uspješnih i konačnih 74:64 doveli su Barać (14 poena) i Planinić, koji je u završnici odigrao u paru s Kusom (10 poena).

Hrvatsku su do (ne)uvjerljive pobjede vodili Planinić i Barać sa po 14 poena, dok je 12 koševa ubacio Mario Kasun. Kao četvrti dvoznamenkasti strijelac susret je završio Kus sa 10 poena, a devet koševa je upisao Marko Banić. Goste iz Velike Britanije je predvodio Andrew Betts sa 13 koševa, a poen manje je ubacio Andrew Sullivan.

U sastavu Hrvatske večeras nije bilo Marka Popovića, Damira Markote, Lukše Andrića i Marina Rozića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!