Košarka

Opis posla - obrana

Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 13.08.2007.

Nikad nije loše u momčadi imati igrače poput Dirka Nowitzkog, ali uvijek u momčadi mora postojati igrač koji obavlja nevidljive stvari koje donose pobjedu. Prije je to u hrvatskoj reprezentaciji bio Matej Mamić, a najbliža zamjena kapetanu je Marin Rozić, što je i sam Matej potvrdio...

Marin Rozić

Datum rođenja: 14.02.1983.
Pozicija: Krilo
Visina: 201 cm
Klubovi: Zrinjevac, Livorno, Cibona

Dokaz kako ne morate ispucavati deset lopti po susretu, da bi bili pozvani u reprezentaciju su igrači poput Marina Rozića. Izostanak Gordana Giričeka nagnao je izbornika Jasmina Repešu da potraži rješenje za krilne pozicije, a jedno od imena koje je "isplivalo" je ono Ciboninog krila. Sedamnaest minuta u prosjeku nije bilo otežavajući faktor jer je Rozić postao jedan od najboljih obrambenih igrača u Hrvatskoj. Pitajte Milana Gurovića ako ne vjerujete.

Košarkaški put je započeo u Zrinjevcu, kojeg je nakon tri godine odlučio napustiti s putovnicom kako bi zaigrao u Italiji, tada, ponajboljoj ligi Europe. Najčešće će Livorno opisati kao gradić koji "nije ništa posebno", ali su zato domaći navijači posebna priča. Livorno je jedan od gradova u kojoj je crvena boja način života, pa će tako skupiti novac za kaznu kako bi mogli mahati zastava sa srpom i čekićem. Zato se na domaćem terenu gubi samo od najboljih, odnosno psihički najspremnijih.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Međutim, nije trajalo dugo kako bi se Roza odlučio na povratak, a poziv Cibone se rijetko kad odbija. Tako su vukovi u svojim redovima dobili još jednog Mostarca, koji je od prvog dana morao mukotrpno raditi za priliku kod Dražena Anzulovića. Malo pomalo je to na terenu izgledalo sve bolje. Kada je pretprošla sezona završila Rozić se okrenuo treningu i to ljeto nadogradio vanjski šut. Dodao je prodor i rezultatski se vratilo u najvažnijem trenutku, četvrtoj utakmici finala hrvatskog prvenstva. Kao nagrada je stigao i poziv izbornika Repeše.

Reprezentacija nije stran pojam za 24-godišnjaka jer je 2000. godine bio dio "zadarske" ekipe koja je u finalu juniorskog europskog prvenstva u Jazinama poražena od Francuske. Ipak, nije isto biti u juniorskoj reprezentaciji i pod paskom Jasmina Repeše. Primijeti se to i na treninzima, još nije to njegovo "prirodno" okruženje, ali iz treninga u trening sve bolje izgleda.

Prema procjenama, Rozić se za mjesto među 12 odabranih putnika za Španjolsku bori s iskusnijim Marijem Stojićem te Branimirom Longinom. Aduti su mu obrana, obrana i samo obrana, dok u napadu može iskoristiti otvorenu situaciju, ali rijetko kada stvara višak igrača kroz vlastiti dribling ili prodor. U prvom susretu Svjetskog kupa dobio je priliku odgledati utakmicu s tribina, ali u idućim nastupima se treba nametnuti Repeši, kako bi pokazao da je vrijedan "vize" za Španjolsku. Vječni borac, koji je pozitivan čimbenik u momčadi, Rozić ne bi trebao zakazati u radu, a onda je sve na izborniku i stručnom stožeru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!