Košarka

Riječki gazda na parketu

Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 13.08.2007.

Povratak u Ciboni označio je potpuno novi period u karijeri Davora Kusa. I sam će priznati kako je u Grčkoj okusio surovi profesionalizam, a nakon sve boljih igara u zagrebačkom dresu postao je i standardni član hrvatske reprezentacije i vrlo blizu statusa "sigurnog" za Španjolsku...

Davor Kus

Datum rođenja: 21.07.1978.
Pozicija: Playmaker
Visina: 192 cm
Klubovi: Susak, Rijeka, Cibona, AEK, Unicaja

Ne možete biti u momčadi Jasmina Repeše ako ne igrate obranu, a Davor Kus je standardan u reprezentaciji koja će tražiti povratak na staze stare slave. Osim zaključka, prepuštamo Vam i priču o riječkom organizatoru igre, koji je ponajbolji izvođač slobodnih bacanja Eurolige, odličan šuter i pravi playmaker, "gazda" na terenu.

Samo je sreća dovela Davora Kusa na košarkaški parket jer je nogomet bio prvi izbor. Nakon što je "ekipa" prešla na igru s loptom i košem, prebacio se i 29-godišnji Kus te započeo košarkaški put. Susak je zamijenio dvoranom na Trsatu, gdje je u dresu Rijeke (s brojnim dodacima u imenu kluba) proveo četiri sezone. S Marinom Baždarićem i Marijanom Manceom je bio dio ubojitog riječkog trojca, koji je malo pomalo prelazio u Cibonu.

Pod Tornjem se zadržao četiri sezone, ali nezadovoljan statusom napušta klub sa statusom "vječne zamjene", odnosno drugog playa. Pristao je na ponudu grčkog AEK-a i proveo sezonu u Ateni, gdje je otišao stepenicu više u košarkaškom svijetu. Povratak u Zagreb slijedi već ljeto nakon odlaska, a u tandemu sa Scoonie Pennom igra jednu od najboljih sezona u karijeri. "Definitivno jedan od najboljih suigrača u karijeri. Uvijek trenira, nikad ne propušta priliku za napredak", stigla je potvrda kvalitete i od samog Penna.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Odlazak Penna je ostavio ispražnjeno mjesto vođe, a Davor Kus nije niti trenutka sumnjao da može uskočiti u ulogu prvog igrača Cibone. Argumentirao je to i na parketu, gdje je od prvog dana počeo usmjeravati ekipu prema pobjedničkom putu. Sam je ubacivao 14 poena u regionalnoj ligi, uz prosječnu valorizaciju od 15 indeksnih bodova, ali je puno više donosio razigravanjem momčadi i preuzimanjem odgovornosti u tijesnim završnicama.

Zbog toga je status "vječne zamjene" promijenio u "iskusnog organizatora igre s početkom u jakoj obrani". Repeša od početka ljetnih priprema stavlja Kusa u priliku da se nametne, a prva utakmica na Svjetskom kupu je donijela upravo to, potvrdu kvalitete pred domaćom publikom u Rijeci. Za 27 minuta Kus je ubacio deset poena (1/2 za dva, 2/4 za tri poena), uz tri asistencije. Puno važnije, međutim, je dojam koji govori o vrlo dobrom Kusu u obrani uz brzi protok lopte u napadu.

Odlazak u Španjolsku bi za Kusa trebao biti "sigurna" stvar jer u tandemima s Popovićem, Planinićem i Ukićem igra Hrvatske izgleda dobro. Sevilla i Madrid će biti Kusova pozornica za potvrdu brojnih eura koje je dobio ugovorom s Unicajom. Nakon klupske potvrde odličnih predstava u dresu Cibone, vrijeme je i za pobjede s hrvatskim grbom na prsima. Iskustvo i šut su glavni aduti 192 centimetara visokog organizatora igre, ali sve počinje od obrane, pa tako i postavka hrvatske igre. Čini se kao stvoreno za Kusa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!