Nogomet

Tko će zaustaviti "čudovište"?

Tomislav Globan • ponedjeljak, 20.08.2007.

Ima li kraja pobjeđivanju? Tko ima dovoljno snage, kvalitete, sreće i drskosti zaustaviti "čudovište" koje je u svom laboratoriju stvorio profesor Branko Ivanković? Iako to neće priznati, pobijediti Dinamo postala je opsesija svakog nogometnog trenera danas u Hrvatskoj. Pogled na tablicu nakon 5. kola Prve HNL sugerira da bi "odabrani" mogao biti - Krunoslav Jurčić. Slaven Belupo jači je nego ikad...

Osijek - Dinamo 1:3

Gradski vrt nekada je bio "ugodan izlet" za klub iz Maksimira, no posljednjih sezona Dinamo je baš u Osijeku nailazio na golem otpor. Prije četiri sezone upravo su Osječani u 15. kolu nanijeli Modrima prvi prvenstveni poraz, a u najvećem slavonskom gradu Dinamo nije slavio čak niti za suverene vladavine Josipa Kuže u šampionskoj 2005/06.

Opravdan je, stoga, bio povećan oprez Branka Ivankovića uoči puta u Osijek koji se očitovao i pomicanjem termina utakmice za 24 sata. Premda utakmice (i porazi) poput onoga u Bremenu moraju ostaviti traga na momčad, to se jučer kod Dinama nije osjetilo. Prvaci su i bez nekoliko standardnih prvotimaca ostavili vrlo dobar dojam i, što je još važnije, bez većih šokova ostvarili 25. uzastopnu prvenstvenu pobjedu.

Boško Balaban odigrao je tri utakmice otkako se vratio u staro "jato" i u sve tri upisao po jedan pogodak. Nažalost po Dinamo, reprezentativni je napadač napravio veliku glupost zaradivši crveni karton nakon što je utakmica već završila te će u odlučujući meč za Ligu prvaka protiv Werdera, u kojem će mnogo toga ovisiti upravo u njemu, ući s 10 dana stanke bez odigrane utakmice. Tko zna, možda ga glad za utakmicama i golovima spriječi u upropaštavanju prilika poput onih iz Bremena...

Međimurje - Hajduk 1:1

Ivan Pudar vjerojatno proživljava najteže trenutke, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu. Bijeli nisu ostvarili gostujuću pobjedu još od 21. travnja kada su baš protiv Međimurja u Čakovcu slavili 2:4, iako su gubili 2:0. Ne bi to možda bilo toliko ni iznenađujuće da protivnici Hajduka nisu bili klubovi iz donjeg doma hrvatske lige, odnosno klubovi s kojima se Hajduk poslovično lako obračunavao.

Naime, s izuzetkom poraza na Dinamovoj proslavi naslova prvaka, Splićani su u nizu propustili pobijediti u Šibeniku, Zadru, Čakovcu i Vinkovcima, dakle kod klubova protiv kojih bi kandidat za prvo mjesto morao osvajati bodove. Pogotovo ako mu je glavni konkurent za titulu odavno zaboravio značenje riječi - kiks.

Zagreb - Rijeka 2:2

Da je nogomet igra koja traje 85 minuta, Rijeka bi danas, zajedno s Dinamom, predvodila prvoligašku karavanu sa stopostotnim učinkom. Nakon što je u Osijeku prije dva tjedna propustila vodstvo od 2:0 i u 88. minuti izgubila dva boda, u subotu je momčad Zlatka Dalića još jednom u samoj završnici ispustila pobjedu.

U Kranjčevićevoj su samo tri minute dijelile Zagreb od drugog domaćeg poraza, ali Ivan Parlov rastužio je Armadu koja je već slavila četvrtu prvenstvenu pobjedu svoje Rijeke. Bijeli s Kantride tako su pali na treće mjesto, no titulu Dinamove "prve pratilje" imaju priliku vratiti već za tjedan dana kada u derbiju kola pod stijenama dočekuju nikad bolji Slaven Belupo.

Zagreb je od osam ukupno osvojenih bodova čak sedam osvojio na strani, a u sljedećem kolu čeka ih gostovanje na Poljudu. Može li Blaževićeva ekipa i na četvrtom uzastopnom gostovanju sačuvati čistu mrežu?

Slaven Belupo - Varteks 6:0

Iako Varteksu rezultatske katastrofe poput 6:0 nisu strane (dvaput ih je Hajduk tim rezultatom ponizio na Poljudu), niti im je ovo prvi sličan poraz u Koprivnici (22. 10. 2000. Slaven Belupo - Varteks 7:1, šest pogodaka Dodika), nedjeljnih šest komada u mreži Zlatka Runje ipak je veliko iznenađenje. Ne samo stoga što je to bila prva utakmica novog trenera Dražena Beseka, već i zato što su Koprivničani samo tri dana ranije imali iscrpljujući dvoboj s Galatasarayem u Kupu Uefe.

Očito je kako Krojače čeka mukotrpna borba za svaki bod, a Beseka vjerojatno najteži i najveći izazov u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Srećom po Varaždince, tek je početak prvenstva i konkurenti za opstanak nisu daleko odmakli na ljestvici.

Ponovno valja istaknuti u ovom trenutku ponajboljeg Slavenovog igrača - Željka Sopića. Nakon što je prošlog tjedna u Šibeniku postigao fantastičan eurogol, a u četvrtak velikom požrtvovnošću izborio jedanaestarac protiv Turaka, jučer je Sopić još jednom postigao gol za pamćenje. Neobranjivi volej pod gredu za četvrti torpedo u Varteksovoj mreži u konkurenciji je s Modrićevim "slobodnjakom" za pogodak kola.

Cibalia - Zadar 0:2

Iako se za Zadar može reći da je jedna od onih tipično domaćinskih momčadi koja kući igra neusporedivo bolje nego na strani, kada stignu u Vinkovce Zadrani se osjećaju kao kod kuće. Subotnje gostovanje kod Cibalije bilo im je 11. otkako se natječu u HNL-u i još uvijek jedini poraz na stadionu kraj Bosuta bilježe iz daleke 1993. godine.

Pet je kola odigrano, a momčad Dalibora Zebića pokleknula je samo protiv Dinama. Start je to iznad očekivanja za dojučerašnjeg drugoligaša, a položaj u gornjoj polovici ljestvice mogli bi dodatno učvrstiti idućeg vikenda kada im u goste stižu Osječani.

Inter - Šibenik 2:2

Usprkos tome što su napokon prekinuli neugodnu seriju od četiri uzastopna poraza, osvojili prvi bod i pomaknuli se s posljednjeg mjesta, zadovoljstvo stanuje miljama daleko od Zaprešića. Utakmica sa Šibenikom bila je označena kao kvalifikacijska za Antu Čačića, no dojučerašnji trener Intera test nije položio. Prerano zatvaranje utakmice i povlačenje na vlastitu polovicu pri vodstvu 2:0 moglo je na kraju Zaprešićane koštati i nove nule na kontu, no i konačnih 2:2 za Inter ima okus poraza. Nadajmo se da novi trener Žutih Milivoj Bračun zna u što se upušta...

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!