Košarka

Talijan koji je ušao u povijest

Bojan Poturica • ponedjeljak, 20.08.2007.

Iako ima tek 21 godinu, Andrea Bargnani je već sad ušao u povijest. Naime, krilni centar talijanske reprezentacije postao je prvi Europljanin koji je izabran kao prvi izbor NBA drafta...

Andrea Bargnani

Mjesto rođenja: Rim, Italija

Datum rođenja: 26.10.1985.

Vezane vijesti

Visina: 213 centimetara

Pozicija: Krilni centar

Klubovi: Stella Azura Roma, Benetton, Toronto Raptors

Prvi Europljanin koji je ikada izabran kao prvi izbor NBA drafta jest Talijan Andrea Bargnani. 21-godišnji Talijan taj je pothvat napravio prošle godine, a nakon samo jedne sezone u NBA ligi, može se reći da su Raptorsi dobro prepoznali talent, iako je nakon prvih par tjedana bilo puno kritika na račun GM-a Colangela. No, Bargnani se postepeno priviknuo, te je na kraju završio sezonu s prosjecima od 11.6 koševa i 3.9 skokova. U doigravanju protiv Netsa imao je prosjeke od 11 koševa i četiri skoka.

Andrea je svoju karijeru 2002. započeo u Stella Azzura Romu koja nastupa u talijanskoj B2 ligi. U toj su ga sezoni zapazili skauti Benetton, te je Bargnani od sezone 2003./2004. član momčadi iz Trevisa. Prva sezona svakako nije bila za pamćenje. U talijanskoj ligi imao je prosjek od 4.9 koševa i dva skoka, dok je u Euroligi u prosjeku ubilježavao 2.4 koša i 1.5 skokova. Sezonu kasnije, Bargnaniju se "otvorilo", posebno u talijanskoj ligi, gdje je imao prosjeke od 12.2 koša i 5.4 skoka sa 19 godina na leđima. U Euroligi je bio suzdržan u prosjek od 3.7 koševa i 2.1 skoka.

"NBA rođenje"

Bargnani je doživio "NBA rođenje" na jednom neuobičajenom treningu Toronta, nakon što su Raptorsi startali sezonu s omjerom 2-7. Trener Sam Mitchell na trening je pozvao samo visoke igrače. To nije bio uobičajeni trening. Naime, Mitchell bi postavio loptu pod koš, a dva igrača su na početku vježbe bili na liniji slobodnih bacanja. Posao jednog bio je doći do lopte, a posao drugog bio je spriječiti prvog u toj namjeri.

"To je bilo poput tuče", rekao je Bargnani. "Tuča" je trajala dva sata, a u međuvremenu je Mitchell objasnio Bargnaniju da je ovo agresivnost koju želi vidjeti od njega u igri. U sljedećoj utakmici u Salt Lake Cityju, Bargnani je bio neprepoznatljiv te je postigao 15 koševa, čime je prvi put ukazao na svoje mogućnosti. "Nakon tog treninga, igrao je kao muškarac", reći će njegov All-Star igrač Chris Bosh.

Sezona 2005./2006. je označila potpuni Bargnanijev proboj te je napokon odigrao zapaženo i u Euroligi. U Italiji je imao prosjek od 15.3 koša i 7.1 skoka te je bio prvi bloker lige s 82 blokade. Benetton je osvojio naslov prvaka. U Euroligi, Bargnani je prosječno ubilježavao 10.9 koševa i 4.1 skok. Nakon sezone je imenovan najboljim mladim europskim igračem.

Potom su ga na draftu izabrali Toronto Raptorsi. Puno utjecaja na to imao je indirektno i Dirk Nowitzki na kojeg Bargnani jako podsjeća. S 213 centimetara ima odličan šut i ulaz pod koš, te ponekad može igrati na poziciji niskog krila. Raptorsi se nadaju da će Bargnani ponoviti uspjeh Nowitzkog, pa će sljedeća sezona u NBA ligi biti dobar pokazatelj njegovih pravih mogućnosti, nakon jedne godine iskustva igranja u najjačoj svjetskoj ligi.

Što se reprezentacije tiče, Bargnani je još uvijek dosta mlad i neiskusan da bi se o njemu govorilo kao o vođi talijanske reprezentacije, ali svakako če biti jedan od glavnih igrača trenera Recalcatija, koji puno očekuje od Andree u budućnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!