Košarka

Talijanski pistolero

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 20.08.2007.

Marco Bellineli bogomdani je šuter, jedan od najboljih mladih europskih igrača. Iako ima 21 godinu već se je uspio nametnuti kao lider, najvažniji čovjek talijanske reprezentacije. Nakon zapažene karijere u Fortitudu, sljedeće će sezone igrati s druge strane Atlantika za Golden State Warriorse...

Talijani su dugo čekali ovakvu košarkašku generaciju. Tri dijamanta - Marco Belinelli, Andrea Bargnani i Danilo Gallinari ne silaze s naslovnica. Prvi je na scenu došao Marco, još kao klinac u dresu slavnog bolonjskog Virtusa. Debitirao je u talijanskoj ligi kao 16-godišnjak. U vrijeme dok je stanovnik Bologne još bio argentinski šampion Emmanuel Ginobili. Ubrzo je tužba Sanija Bečiroviča odvela Virtus u bankrot, a Marco je sreću potražio s "druge strane" ulice, u najljućem rivalu Fortitudu.

Slika 1 od 2.
Foto: Karlo Dževerlija

Tu je stvorio košarkaško ime, mnogo mu je pomogao i Jasmin Repeša, koji ga je vodio u formativnim godinama. "Čudno je otići iz Virtusa u Fortitudo, ali to je bila jedina opcija. U Fortitudu su me odlično dočekali, a situaciju mi je posebno olakšao trener Repeša, koji je uvijek poticao mlade igrače i pomogao nam u napretku", rekao je Bellineli. Idoli su Ginobili i Kobe Bryant, kojeg Marco i pokušava kopirati. Ako pozorno gledate vidjet ćete sličnost u načinu šutiranja.

Vezane vijesti

A šut je definitivno po čemu će svatko zapamtiti Marca; neobranjiv izbačaj, visok skok, pad u natrag i fantastičan osjećaj. Za Belinellija nema razlike, može pogoditi s 8-9 metara bez problema, ne smijete mu dati prostora, ali ako mu ga i ne date često će pogoditi preko ruke. Rođeni šuter, ubojica. Njegova ruka vrijedi bogatstvo. Postoji i druga strana medalje, Beli se često "zaljubi" u svoj šut, pa neracionalno troši lopte. Mnogi mu zamjeraju da previše šutira, a premalo ide na koš.

Razumljivo, jer on nije jednodimenzionalni šuter. Marco će uvijek solidno obaviti posao u obrani, no njegova tehnika i odlična skočnost često ostaje neiskorištena. Amerikance je kupio prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu. Zabio je 25 koševa protiv LeBrona Jamesa i Carmela Anthonya, a da upotpuni dojam ukrcao je 38 komada u debiju za Warriorse izjednačivši rekord Ljetne lige. Don Nelson odmah se je zaljubio u klinca koji ne razmišlja hoće li šutnuti, ne brine ga ako promaši pet u nizu: "Belinelli je rođen da igra u Warriorsima".

Premda su svjetla reflektora više okrenuta prema povijesnom 1. izboru Toronta Andrei Bargnaniju, Beli je igrač s najviše imaginacije u redovima Talijana. Onaj koji će završiti najviše napada, koji će puknuti kad se drugi neće usuditi. Belinelli ima priliku postati prvi europski bek šuter, nakon Dražena Petrovića, s 20-ak koševa po susretu u NBA ligi. Ako ga krene šut, nema tog Kiriljenka, Jimeneza ili Diamantidisa koji ga može zaustaviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!