Košarka

Repeša: "Previše pogrešaka u napadu"

Bruno Blumenschein, Kristian Hohnjec • petak, 24.08.2007.

Uvjerljiva pobjeda na vrućem terenu u Turskoj uvijek može dvosjekli mač, ali samo ako na klupi nemate Jasmina Repešu. Iskusni hrvatski izbornik poslije susreta je u prvi plan stavio dijelove igre koji zahtijevaju poboljšanje, a istaknuo je tek zadovoljstvo obranom...

Repeša se razveselio povratku u Tursku, tu je počelo njegovo dokazivanje na europskoj sceni. Bio je u Bursi tri godine, trenirao "mali" Tofas i doveo ga do senzacionalnog uspjeha, naslova prvaka. Zajedno sa Slavenom Rimcem.

Povratak u aktualnu reprezentativnu priču otkriva kako smo odigrali odlično na početku posljednjeg pripremnog turnira. All-Star centar Mehmet Okur izgledao je nemoćno pored Marija Kasuna, Marko Popović je pogodio dvije vezane trice. "Ako bismo mogli odigrati cijelu utakmicu kao prvih sedam minuta, mogli bi pobijediti bilo koju reprezentaciju u Europi", rekao je Repeša.

Vezane vijesti

Naši igrači odigrali su iznimno u obrani, bili su pokretljivi, aktivni u linijama dodavanja i nadasve borbeni. Potvrdit će to i naš izbornik: "Zadovoljan sam kako smo večeras reagirali u obrambenom dijelu". I doista treba biti. Turci raspolažu raskošnim talentom profiliranih NBA igrača Okura, Hidayeta Turkogla, zatim su tu šuteri Kutluay i Erdogan. Unatoč njima, Tursku smo u prvih dvadeset minuta zaustavili na samo 25 poena. Nakon dvije isforsirane akcije na početku utakmice, naš izbornik je još jednom pokazao autoritet i bez pardona u trećoj minuti susreta Zorana Planinića posjeo na klupi.

Planinić se u utakmicu vratio discipliniran i racionalan, te je do kraja susreta bio naš ponajbolji igrač. Premda smo uvjerljivo slavili protiv domaćina u veoma dobro popunjenoj izmirskoj dvorani pitanje je kojim bi tijekom susret išao da Hrvatska nije pogodila deset trica, od čega velik broj iz solo akcija, odnosno bez izrađenog, otvorenog šuta.

"U napadu smo napravili previše pogrešaka. Naša sadašnja igra nije dovoljno stabilna, već ima dosta oscilacija. Moramo poraditi na tome, kao i na ubrzanju igre u napadu", ocijenio je Repeša.

Naši igrači su loše odgovorili na presing Turaka u prvom poluvremenu, na takvu smo obranu reagirali dvjema izgubljenim loptama. Popović je šuterski odlično započeo susret, ali i vrlo brzo upao u probleme s osobnim pogreškama, tako da je odigrao tek 16 minuta.

Hrvatska je zahvaljujući dominaciji Marija Kasuna početkom susreta, kao i dobrim šuterskim dionicama vanjskih igrača, uspješno sačuvala ostvarenu prednost protiv Turske, ali već u susretu s Latvijom, naši igrači bi trebali pokazati dodatan napredak. Pitanje je koliko će im to Jasko dopustiti, jer iako pobjeđivanje i samopouzdanje treba trenirati, ne isplati se odletjeti na sedmo nebo.

Najbolji dio premijere na Efes kupu je predstavljanje radne momčadi, u kojoj nitko ne iskače iz sustava igre. U svakom nastupu u Španjolskoj će biti situacije u kojoj Planinić, ili netko drugi, treba "potegnuti" tricu s osam metara, ali to moraju biti iznimke, koje potvrđuju pravilo.

S druge strane, turski izbornik Bogdan Tanjević ima dosta posla. Potvrdili su to oba dvoboja u Izmiru jer protiv Hrvatske njegovi igrači su igrali koliko su im "kockasti" dopustili, dok je Latvija bila u egalu 38 minuta. Definitivno su potvrdili tvrdnju iz hrvatskog tabora kako ne bi imali ništa protiv da protivnik u možebitnom četvrtfinalu bude upravo Turska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!