Tenis

Tiger Tim: "Ne žalim ni za čim!"

Maja Giljanović • subota, 25.08.2007.

Najbolji britanski tenisač moderne ere i nadali su se Englezi nasljednik legendarnog Freda Perryja koji je davne 1936. godine osvojio svoj treći uzastopni i posljednji do današnjih dana britanski Wimbledon, Tim Henman se na konferenciji za novinare sazvanoj u New Yorku odlučio objaviti prekid karijere...

Sljedećeg mjeseca 33-godišnjak, oprostit će se nakon 14 godina karijere, a sasvim je primjereno da zbogom kaže upravo protiv Hrvatske u ključnom dvoboju Davis Cupa upravo u Wimbledonu od 21. do 23. rujna.

Hrvat Goran Ivanišević uništio je, naime, najveću Henmanovu priliku osvojiti toliko žuđeni All England Club; te divne 2001. godine 125. igrač svijeta je s pozivnicom organizatora zaustavio Tima u polufinalu nakon što je Englez u rundi prije eliminirao nadolazeću zvijezdu Rogera Federera. Henman je inače u dotadašnjim susretima sva četiri puta pobjeđivao karizmatičnog Splićanina, ali cijeli niz okolnosti uključujući i dva kišna prekida u najboljim (kako za koga doduše) mogućim trenucima urotio se za Goranovu pobjedu s 6:3 u petom setu (nevjerojatno finale protiv Pata Raftera je, pak, tema nekih drugih priča).

Ove je godine trenutno 92. igrač svijeta osjetio i snagu našeg mladog vala; Marin Čilić ga je eliminirao također kao wild card u Queen´su, a protiv Ivana Ljubičića ima izrazito negativnih 1:4 (Karlovića je, pak, svladao jednom kad su se sreli veoma teško u pet setova 2004. u New Yorku).

"Već duže vremena razmišljam o prekidu ovog doslovce mučenja. Kronična ozljeda leđa i sve češće manje boljetice ne ostavljaju mi drugu soluciju i usprkos manjku vrhunskih britanskih talenata, smatram da u Andyju" (Murrayju, op. p.) "imam i više nego dostojnog nasljednika", izjavio je Henman.

Upitan žali li za čim, rezolutno je odgovorio: "Ne! Pitate li me, međutim, jesam li razočaran što nisam uspio osvojiti Wimbledon, jesam, ali isto tako smatram da sam iz svog potencijala izvukao maksimum i apsolutno ništa ne bih mijenjao".

Henman je inače tijekom velike (nažalost uvelike podcijenjene karijere) zaradio preko 11 milijuna dolara samo od nagradnog fonda, a ukupno je osvojio 11 ATP naslova (te igrao još 17 finala). Na Grand Slamovima je šest puta zaustavljen u polufinalima (četiri Wimbledona i po jedan U.S. Open i Roland Garros), a u paru je s Neilom Broadom 1996. u Atlanti osvojio srebrnu olimpijsku medalju.

Labuđeg pjeva sljedeće godine u Wimbledonu neće biti jer posljednji turnir kojeg ima u planu je U.S. Open na kojem ga ždrijeb nije pomazio. Dapače dodijelivši mu Dmitrija Tursunova predodredio ga je za poraz u prvom kolu s obzirom da je Rusa pobijedio samo jednom u šest međusobnih ogleda.

"Sasvim je nebitno ispao na startu ili ne, to je to. A vucarati se još devet mjeseci do još jednog Wimbledona, nema smisla. Još Hrvatska i gotovo je", odlučno će Henman.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!