Automoto

Massa ispred Räikkönena

Ante Kojundžić • nedjelja, 26.08.2007.

Brazilac Felipe Massa pobijedio je po peti put u svojoj karijeri na VN Turske koja se vozila na stazi Istanbul Park. Ferrarijev vozač sve je svoje pobjede ostvario krenuvši s najbolje startne pozicije, a tako je bilo i ovaj put...

Massa je na startu uspio zadržati vodeću poziciju, dok je njegov timski kolega Kimi Räikkönen pretekao Lewisa Hamiltona koji je krenuo s prljavije strane staze i nije imao šanse pored Finca. Hamilton je još dobro i prošao s obzirom na start Fernanda Alonsa kojeg su pretekla oba BMW-a. Aktualni svjetski prvak zapeo je iza Nicka Heidfelda kojeg nikako nije mogao preteći pa je tu izgubio puno vremena u odnosu na vodeće.

Vodeći Massa nije stvorio bitniju prednost nad kolegom iz Ferrarija koji je zaostajao iza njega oko sekundu. Hamilton je polako gubio kontakt za crvenim bolidima, ali nije ih izgubio iz vidnog polja. Od vodećih vozača Kimi Räikkönen prvi se odlučio na ulazak u boks, a krug poslije to je napravio i Massa.

Ipak, situacija se nije promijenila i Felipe je zadržao čelnu poziciju utrke ispred Kimija. Dva kruga duže na stazi ostao je Hamilton, no nije profitirao, tj. ostao je na istoj poziciji kao i prije ulazaka u boks. Dobar posao napravio je Alonso pretekavši kroz bokseve Heidfelda.

Do drugih ulazaka u boks nikakvih bitnijih događanja na stazi nije bilo. Vodeći su zadržali svoje pozicije, a Räikkönen je opet prvi otišao u boks, krug prije nego je to napravio Massa. Finac nije uspio napredovati jer je Massa odvezao odličan krug prije svog ulaska u boks.

No, nešto poslije toga Lewisu Hamiltonu puca prednja desna guma i Britanac gubi poziciju u odnosu na svog momčadskog kolegu. Alonso koristi šansu i ide na promjenu guma i nadolijevanje goriva odmah nakon što je zaobišao Hamiltona koji nakon njega dolazi u boks. Poslije izlaska vodeći čovjek prvenstva se našao iza Quick Nicka, dok je Alonso preuzeo treće mjesto, ispred spomenutog dvojca.

Puknuće gume malo je oštetilo McLarenov bolid pa Hamilton nije bio u mogućnosti pratiti Heidfelda već upravo suprotno, njega je počeo sustizati Heikki Kovalainen u Renaultu. Ipak, R27 bolid nije bio toliko brz pa je Lewis zadržao svoju petu poziciju do kraja utrke.

Poslije 58 krugova prvi je ciljem prošao Massa ispred Räikkönena koji je pokušao oteti pobjedu momčadskom kolegi, ali Brazilac je bio nepobjediv na stazi Istanbul Park, kao i prošle godine kad je ostvario svoju prvu pobjedu u karijeri.

Posljednje mjesto na podiju zauzeo je Alonso zahvaljujući problemu koji je zadesio Hamiltona. Španjolac ovim rezultatom skida dva boda prednosti u ukupnom poretku prvenstva te ono sad iznosi pet bodova. Četvrto mjesto pripalo je Heidfeldu koji nastavlja s konstantnim vožnjama i marljivom skupljanju bodova.

Hamilton na kraju završava na petom mjestu nakon što je praktički imao osiguran podij. Uspio se zadržati ispred Kovalainena koji iza sebe ima odličnu utrku i šesto osvojeno mjesto. Nico Rosberg izbjegao je lošu sreću i uspio završiti utrku u bodovima na sedmom mjestu ostavivši iza sebe BMW Roberta Kubice.

Lewis sada ima 84 boda u džepu, a slijedi ga Alonso sa 79. Massa je vratio treću poziciju u ukupnom poretku ovom pobjedom te sada ima 69 bodova u odnosu na 68 Kimijevih.

Sljedeća utrka vozi se 9. rujna u Italiji na slavnoj stazi Monza.

Rezultati utrke:
1. F. Massa (BRA/Ferrari) 1:26:42.161
2. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 2.275
3. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 26.181
4. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 39.674
5. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 45.085
6. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 46.169
7. N. Rosberg (NJE/Williams) + 55.778
8. R. Kubica (POL/BMW) + 56.707
9. G. Fisichella (ITA/Renault) + 59.491
10. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1:11.009
11. A. Wurz (AUT/Williams) + 1:19.628
12. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1 krug
13. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
14. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 1 krug
15. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso) + 1 krug
16. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
17. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
18. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
19. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 1 krug
20. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1) + 2 kruga
21. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 5 krugova
Nije završio:
22. M. Webber (AUS/Red Bull)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!