Košarka

Hrvatska osvojila Efes kup

Bruno Blumenschein • nedjelja, 26.08.2007.

Hrvatska obrana u Turskoj je još jednom potvrdila svoju snagu te zaustavila domaćine za osvajanje posljednjeg pripremnog turnira. Konačnih 77:69 dovoljno pokazuje koliko je Turska imala prostora u napadu, a Hrvatsku je predvodio Marko Popović sa 15 poena...

Posljednjeg dana Efes kupa je stiglo i najlošije otvaranje susreta od strane Hrvatske, bar što se napadačkog dijela tiče. Najviše problema zadavala je agresivna turska obrana na našim vanjskim igračima, za što starteri Davor Kus i Zoran Planinić nisu imali rješenja. S druge strane, turski napad je predvodio Hedo Turkoglu, koji u vrlo kratkom roku ubacuje sedam poena za turskih 9:4.

Većina hrvatskih napada je išlo na Marija Kasuna, koji unatoč neraspoloženosti ubacuje šest poena i hvata četiri skoka, što Hrvatsku približava na 11:10. Još samo jednom Turska uspijeva otići na osjetniju razliku, za što mogu zahvaliti Serkanu Erdoganu, koji pogađa za 18:12 u devetoj minuti.

Nakon toga Hrvatska je zaigrala agresivnije u obrani, a u napadu lopta ide brže zahvaljujući Davoru Kusu i Marku Popoviću. Zadranin je još jednom bio napadački najraspoloženiji hrvatski igrač te do kraja poluvremena ubacuje deset poena. Upravo Popović i Damir Markota ubacuju za preokret i odlazak na 29:22 u 17. minuti. Hrvatska je u šest minuta drugog dijela primila samo četiri poena iz igre, a domaćin se vraća nakon loših reakcija Stanka Baraća u obrani, što koriste Kaya Peker (trica) i Mehmet Okur (polaganje uz prekršaj) koriste za dolazak na 29:27.

Novi bijeg naših slijedi na krilima Popovića, koji pogađa još jednu tešku tricu iz kontakta, a Marko Banić istrčava kontru brže od turskih bekova 34:29 u 19. minuti. Na Popovićeve trica nadovezao se Zoran Planinić, a u posljednjoj sekundi polaže Marin Rozić za ugodnih 39:31. Međutim, prednost od osam koševa je prekrio šepajući izlazak Popovića zbog gležnja.

Na svu sreću, Popović ulazi u 27. minuti, ali ne uspijeva zaustaviti turski povratak u susret. Do tog trenutka Hrvatska je imala i plus 11 zahvaljujući razigranom Roku Leniju Ukiću, koji pogađa tricu na što se nadovezao Barać za maksimalnih 51:40 u 25. minuti. Tada kreće turska serija potpomognuta uvelike sudačkim odlukama, jer dva prekršaja Kusa na trici jednostavno nisu postojala. Mislio je tako i izbornik Repeša, koji je po prvi puta u pripremnim utakmicama reagirao na sudačke odluke.

Najbolji pojedinac u turskim redovima tada je bio Peker, koji pogađa za 53:46, a greškom hrvatske obrane Engin Atsur ostaje sam na trici, koju pogađa za 53:49. Još jednom tricom Atsura, Turska dolazi na minus jedan, ali u trećoj četvrtini nisu okusili vodstvo. Hrvatsku je u vodstvu održao Popović, koji kontrom u posljednjim trenucima postavlja 58:54 te uspijeva negirati izgubljene lopte, koje su došle kao rezultat izgubljenosti u tim trenucima.

Posljednju četvrtinu je donio nastavak odlične hrvatske obrane, koja je uspjela Tursku natjerati na istek napada te izgubljene lopte. Prve poene donosi Popović, koji pogađa s poludistance iz solo akcije, a većina turskih akcija ide na Mehmeta Okura. NBA centar uspijeva u nekoliko navrata izigrati svoje čuvare, ali Hrvatska u napadu ima razigranog Popovića i Planinića. Igrač Žalgiris proigrava Banića, a Planinić preko cijelog terena za Rozića i Hrvatska ima 65:58 u 35. minuti.

Nije Hrvatska stala niti u slijedećim minutama jer Planinić pogađa tricu, a Kus odigrava s Kasunom i Banićem za "okruglih" 70:60. Domaćin u posljednje četiri minute kreće s forsiranjem vanjskog šuta, a Hrvatska iz dobrog obrambenog skoka izgrađuje akcije. Banić je i napad poslije bio u glavnoj ulozi jer hvata napadački skok i polaže za 72:60. Turska uspijeva preko centara doći do minus osam, ali bilo kakvu nadu za preokret odlaže Planinić prodorom, a zatim i asistencijom za raspoloženog Banića.

Na kraju, u uvjerljivih 77:69 titulu najbolje strijelca je ponio Okur sa 18 poena, čemu je dodao devet skokova. Međutim, protiv hrvatske obrane nije bilo rješenja i Hrvatska je sa 77:69 suvereno osvojila Efes kup. U hrvatskim redovima 15 poena je zabio Popović, a 12 poena, uz osam skokova je dodao Banić. Zaključak je samo jedan, ovakvim predstavama u Španjolskim, Hrvatska bi mogla daleko. Jako daleko...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!