Košarka

Kukočem su ga zvali

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 27.08.2007.

Grčka "hobotnica", tako nazivaju najboljeg obrambenog igrača Starog kontinenta. Esencijalna je njegova uloga kako u klupskom tako i u reprezentativnom prvaku Europe. Zvijezda koja to nije, skroman, neprimjetan, pomalo dosadan tip, koji rečenicu nikad ne počinje s "ja" - Dimitris Diamantidis....

Rijetki se mogu pohvaliti uspjesima kakve Diamantidis postiže u posljednjih nekoliko sezona. Odrastao je u Solunu, a na veliku scenu stigao je relativno kasno s 24 godine. Potpisivanju dugogodišnjeg ugovora s Panathinaikosom prethodila je odlična sezona u Iraklisu. Na pitanje o idolu odgovara: "Toni Kukoč, jako sam ga volio gledati". I njega su uspoređivali s našim velikanom, čak mu nadjenuli nadimak - Toni. Određenih sličnosti ima - ljevorukost, svestranost, altruizam.

Ipak, i bitna razlika. Kukoč je bio esteta, umjetnik dok je Diamanitidis pravi rudar, kojeg nećete primijetiti na prvi pogled. Prije ćete se upitati: "Što ovaj radi ovdje?", zbog pomalo "sirovog" načina šutiranja i nedostatka osjećaja u igri. I dok bi košarkaški "gurmani" radije gledali nekog lokalnog "španera", Diamantidisovo ime neizostavno je u planovima Željka Obradovića i Panagotisa Yannakisa. Njegova obrana je "plafon", i ne samo za euroligaške prilike. Svjesni toga Amerikanci su mu nekoliko puta nudili da se okuša u NBA ligi. Nije ga zanimalo.

Vezane vijesti

"Gledao sam mnogo NBA utakmica i ne mislim da se moja igra dobro uklapa u njihovu shemu", reći će Dimitris. Kao čovjek veoma skroman, pomalo i iritirajuće za zvijezdu. Na svako pitanje o njegovoj igri, mnogobrojnim individualnim nagradama odgovara: "Ne igram za sebe, igram za momčad. Ako trener želi da igram 35 minuta ili samo jednu svejedno mi je, dok god pomaže momčadi". I nije šablona, gluma. Jednostavno je takav. Low profila, idealan za kooperaciju. Čovjek bez ega.

Nije Dimitris samo obrambeni specijalist. Iznimno dobro kontrolira tempo, rijetke su njegove pogreške. Premda po vokaciji nije šuter pogodit će kad je važno. Primjerice njegova trica u posljednjim sekundama pobijedila je Francuze u polufinalu Eurobasketa prije dvije godine. Lice Theodorosa Papaloukasa češće će se pojaviti na naslovnici, međutim Diamantidis je "cement" koji drži ekipu na okupu. "Sjajan igrač i sjajna osoba", reći će njegov trener Željko Obradović. Igrač bez kojeg Grčka ne bi bila prvak Starog kontinenta, igrač bez kojeg Panathinaikos ne bi bio prvak Europe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!