Nogomet

Vukojević: "Nema tog novca svijeta..."

Zoran Zdelar • utorak, 28.08.2007.

Dinamov defanzivni vezni u posljednje vrijeme postaje jedan od lidera momčadi. Ognjen Vukojević definitivno živi svoje najljepše dane otkako se profesionalno bavi nogometom. Na druženju s novinarima u Mokricama raspričao se o raznim temama, a među ostalima i o premiji za ulazak u Ligu prvaka, ali njen iznos nije ipak ni on otkrio...

Ognjen Vukojević definitivno je doživio hrvatsku nogometnu verziju "američkog sna". Od praktički nepoznatog imena hrvatskoj nogometnoj javnosti, izrastao je u nogometaša kojeg je i Slaven Bilić poželio imati u svojoj momčadi. U slovenskim Mokricama, gdje se zajedno s ostalim igračima Dinama priprema za utakmicu sezone, na druženju s novinarima bio je vrlo raspoložen i spreman upoznati prisutne sa svojim mišljenjem o mnogim temama.

Još od prve utakmice s Werderom, novinari pokušavaju otkriti koliko iznosi premija za plasman u Ligu prvaka. Neslužbene informacije govore kako će čelnici Dinama igrače nagraditi sa po 25.000 eura, ali iz redova Modrih nitko to ne želi potvrditi. "Kod nas je sve uobičajeno. Zdravko Mamić i ostali čelnici kluba uvijek nas motiviraju svojim pohvalama. Nije sve ni u novcu. Riječi ljudi iz uprave nas motiviraju i nema tog novca svijeta kojeg ne bismo dali za ulazak u Ligu prvaka. To je san svih igrača, svih naših navijača, građana Zagreba, pa i šire.", kazao je Vukojević.

"Zna se da ukoliko uđemo u Ligu prvaka cijela generacija igrača ulazi u povijest kluba i u njoj ostajemo upisani zlatnim slovima. Istina je i da smo mi profesionalci, da igramo za novac, ali vjerujte mi, u ovom trenutku nijedan igrač nije pitao za premije. Isto tako se i zna da ukoliko ne uspijemo, neće se ništa dogoditi, nogomet će se igrati i dalje. Mi smo pokazali do sada da smo kvalitetni i da vjerujemo u sebe. Moramo nastaviti ovim putem.", smatra Ogi.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Ima Werder, shodno reputaciji kluba, nekoliko igrača svjetske razine, ali daleko najopasniji od svih je Brazilac Diego. On je etiketiran kao najopasniji, a u Bremenu je Branko Ivanković na njega "prilijepio flaster" zvan Vukojević. Prema svemu sudeći, Ognjen bi i u Zagrebu trebao imati isti zadatak. "Razgovarali smo o uzvratnoj utakmici, ali nismo još definitivnu odluku donijeli o tome. Analizirali smo utakmicu s Werderom i sve lopte idu preko njega, on im je mozak momčadi. Ako se razigra Diego, razigra se u tom slučaju i cijeli Werder. Vidjeli ste pogotovo u prvom poluvremenu u Bremenu kako su ostali iznenađeni odlukom Ivankovića o njegovom čuvanju."

"Čim smo Diega 'odsjekli' od ostatka momčadi, njihovi stoperi su počeli voditi igru i time smo ih iznenadili. Vidjet ćemo sad kako će trener Schaaf reagirati, možda će Diega izvući malo na stranu ili će malo povučenije igrati. Vjerojatno ću ipak ja ponovno preuzeti tu obvezu čuvanja njega, ali uz nešto veći rizik obzirom da ćemo se mi malo više otvoriti. Ali kažem, moramo Diega anulirati, jer je stvarno velik igrač te je uz sve odlike playmakera i izrazito motoričan.", kazao je gotovo u jednom dahu novi hrvatski reprezentativac.

U srijedu navečer stadion u Maksimiru bit će pun, traži se ulaznica više. Atmosfera će ponovno biti fantastična i vjeruje se kako će to biti jedan od pluseva na strani domaće momčadi. "Sigurno da je to naša dodatna snaga za razliku od Werdera. U Bremenu ste mogli vidjeti da su nas naši navijači nosili svih 90 minuta. Ovdje će cijeli stadion biti uz nas, to će nam dati jednu dodatnu snagu i poticaj. Kad nam bude teško dolje na terenu, kad će nestajati snage, kad se bude osjećala nervoza i pritisak, čut' će se huk sa sjevera i mislim da nijednom igraču tada nije svejedno. Svaka čast Werderu, Bundesligi i njihovim punim stadionima. Ima Werder mnogo iskusnih igrača u svojoj momčadi, ali svaki nogometaš koji dođe na Maksimir ostane impresioniran atmosferom."

"Pitali ste me neće li možda takva podrška sputati i nas. U to ne vjerujem. Mi igrači mnogo međusobno o tome razgovaramo, kao i s trenerom. Izgoriti nećemo, igrali smo europske utakmice i prošle godine i to nam je bila jedna dodatna škola. Mislim da trebamo ući mirno u utakmicu kao u recimo dvoboj s Hajdukom ili u finalu Kupa. Nije to potpuno isto, ali moramo igrati hladne glave. Moramo igrati strpljivo, smireno, cijela utakmica je pred nama, a imamo i jako dobar aktivan rezultat. Takva igra uz naše navijače može nas sigurno dovesti do pogotka. Čuo sam jučer podatak da smo u nešto više 50 utakmica za redom zabijali gol i zato ne vidim razloga zašto to ne bismo uspjeli protiv Werdera. Najvažnije je da ga ne primimo. Ako pogodak i primimo, mi u Maksimiru protiv svakog protivnika stvorimo barem nekoliko odličnih prilika. Mi se nećemo predavati, nastavit ćemo sa svojom napadačkom i agresivnom igrom."

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

"Werder nema igrača takve kombinatorike koji mogu stvoriti višak ili igrati jedan-na-jedan poput našeg Modrića i Sammira. Siguran sam da, uz malo sreće koja mora barem jednom i nas malo u Europi pomilovati, će nam nešto ući. Vidjeli ste u Bremenu Jensena kako je puknuo s 25 metara i pogodio rašlje. Sigurno je da takav gol neće još dugo ponovno zabiti, a zašto mi ne bismo na sličan način uz malo sreće poveli. Uvjeren sam da ćemo Werderu zabiti više od jednog gola."

Vjeruje se da će dvoboj u Zagrebu dobiti ona momčad koja bude uspješnija na sredini terena. Očekuje se tu mnogo i od defanzivnih veznih. "Ja dijelim vaše mišljenje, mislim da bi Luka Modrić trebao biti vođa naše igre, a Balaban u vrhu napada, dok ćemo ja i Nikola imati dvostruku odgovornost. Uz ovu trkačku, morat ćemo biti i taktički oprezni, jer ne smijemo srljati. Mi moramo ići po taj gol, ali moramo isto tako biti maksimalno oprezni i koncentrirani u fazi obrane. Pokrivač i ja moramo također pomoći i prema naprijed, držati disciplinu igre i vjerujem da mi možemo biti ta prevaga na sredini terena."

"Ja sam siguran da će Werder sada biti jači, da su se malo konsolidirali, još više spremili i uigrali. Sigurno će i puno ozbiljnije ući u utakmicu. Vidjeli su u Bremenu s kime imaju posla, sada znaju da smo prava momčad. Očekujem puno snažniji Werder u Maksimiru."

Da će Werder biti bolji u uzvratu, slažu se gotovo svi, no prema Vukojeviću postoji i 'ali', koji ovoga puta nije, kako to obično biva, negativnog značenja... "Mislim ipak kako bismo mi također trebali biti još jači. Najprije po pitanju samopouzdanja. Mi smo u Bremenu odigrali jednu jako dobru utakmicu, nedostajalo je još možda malo više hrabrosti da ih nokautiramo na njihovom terenu. Mi smo vidjeli da smo bili čak i bolja ekipa, ali rezultat to nije pokazao na kraju. Siguran sam da svi igrači i trener vjeruju da ćemo biti još bolji jer smo se uvjerili da se možemo nositi s Werderom. Mi se maksimalno spremamo i radimo planski sve. Vidjet ćete bolji Dinamo i igrački i taktički. Moramo biti na još jednoj višoj razini i kad je u pitanju koncentracija. Ovog puta ne smiju se događati pogreške kao u Bremenu, koje su nas nažalost skupo stajale.", zaključio je Vukojević.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!