Nogomet

Večeras padaju maske

Tomislav Pacak • srijeda, 29.08.2007.

Dobrom predstavom u Bremenu Dinamo si je sam na vrat stavio pritisak uoči večerašnjeg uzvrata. Tada smo vidjeli da Modri mogu parirati moćnoj, ali ozljedama prorijeđenog njemačkoj momčadi, te će 35.000 ljudi večeras s neskrivenim optimizmom tražiti uspjeh. Može li baš ova generacija skinuti maksimirsko prokletstvo?...

"Težina" Werdera i Dinama na europskoj mapi nije usporediva, no Dinamo je u Bremenu pokazao da razlika u kvaliteti momčadi nije tako velika. Štoviše, većina bi objektivnih promatrača priznala da su Modri zaslužili (puno) više od poraza od 2:1. A kad večeras tom dosta dobrom Dinamu pridodate 35-40 tisuća navijača, kakve ima malo tko u Europi, izgleda dovoljno za nadu u uspjeh koji je nakon ždrijeba izgledao više-manje kao nemoguća misija.

Dinamovci su već u Bremenu pokazali da postoje elementi u kojima je hrvatski prvak kvalitetniji od zeleno-bijelih, a trener Ivanković takvima vidi "hitrinu, kombinatoriku i navijače". Nažalost, pokazali su i slabosti - slaba realizacija, izostanak pune koncentracije i fizička priprema.

Dinamo - Werder na Sportnet.hr

Kao i obično, dvoboj Dinama i Werdera moći ćete pratiti uživo na Sportnet.hr. Neposredno nakon utakmice čekaju vas izvještaj i fotografije, izjave trenera te igrača obiju momčadi, reakcije iz njemačkih medija te analiza utakmice.

Na ta tri faktora upozoravano je i prije prve utakmice, pa se nisu uspjeli izbjeći silni promašaji, pogreške kod primljenih golova, a ni pad u trci posljednjih 20-ak minuta. Stoga, bez obzira što Ivanković tvrdi da je "usmjerena pažnja na popravljanje propusta u obrani", pitanje je koliko se moglo učiniti?

Dinamova obrana je, podsjećamo, u posljednjih 15 europskih utakmica primila pogodak? Nizovi postoje da bi se prekinuli, bilo bi fenomenalno da se ovaj prekine baš večeras. S druge strane, Dinamo je zabio bar jedan pogodak u posljednje 54 utakmice, a taj niz mora doći barem do 55! Objektivno, više zabrinjava mogućnost nastavka prvog niza, nego prekida drugog.

Recept? Držati nulu pa jurnuti posljednjih 20 minuta? Krenuti odmah goropadno? U teoriji mnogo toga može zvučati dobro, no recepta koji nešto garantira - nema. A samo Branko Ivanković i njegovi igrači znaju za koju se varijantu Profesor odlučio.

No, Dinamo mora paziti da vatrenu atmosferu iskoristi na pravi način - da pojačanom agresivnošću, uz huk s tribina, utrlja malo straha u kosti prekaljenim Werderovim vedetama, ali s oprezom da ga te tribine ne ponesu "grlom u jagode", jer Nijemci će to znati iskoristiti.

Nakon Bremena očekivanja od Dinama prilično su narasla, većina poklonika plave boje smatra da hrvatski prvak ima izvrsnu šansu doći u društvo onih najboljih, a to je pritisak od kojeg Modri ne trebaju bježati već ga shvatiti kao kompliment svojoj kvaliteti.

Uz maksimalnu koncentraciju, izvrsnu realizaciju, iznimno raspoložene Modrića i Sammira, te dašak sreće - Dinamo može šokirati Werder i iznenaditi cijelu Europu. Prizivati Fortunu da vrati dugove iz prošlosti, bojati se maksimirskog "nečastivog", ili na druge načine "čarati i gatati" - nema smisla.

Večeras će jednostavno u Ligu prvaka proći raspoloženija, kvalitetnija i s(p)retnija momčad. A bilo bi uistino predivno da to bude Dinamo...

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!