Ostali sportovi

SP u boksu bez kubanskih boksača

HINA • srijeda, 29.08.2007.

Kuba je odlučila povući sve svoje boksače sa svjetskog prvenstva koje se u listopadu održava u Chicagu, kako bi izbjegla nove prebjege svojih sportaša, objavila je kubanska boksačka federacija.

Dva vodeća kubanska boksača, dvostruki olimpijski pobjednik u bantam kategoriji Guillermo Rigondeaux i amaterski svjetski prvak u velter kategoriji Erislandy Lara, prebjegli su za vrijeme Panameričkih igara u Brazilu prošli mjesec.

Njihov pokušaj bijega u Njemačku završio je uhićenjem i vraćanjem na Kubu. Kubanski predsjednik Fidel Castro je izjavio da njih dvojica više neće boksati za Kubu te je optužio Sjedinjene Države da kradu najbolje kubanske sportaše.

U prosincu je Kuba izgubila trojicu olimpijskih prvaka Yana Barthelemyja, Yuriolkisa Gamboa i Odlaniera Solisa, koji sada boksaju profesionalno za njemačku kompaniju Arena Box Promotion.

"Nećemo ponovo izlagati kubansku reprezentaciju ispadima i provokacijama koji bi se mogli dogoditi u Chicagu na američkom teritoriju, idealnoj lokaciji za trgovce i krijumčare koji mogu slobodno djelovati uz pomoć američkih vlasti", stoji u priopćenju kubanske boksačke federacije.

Svjetsko boksačko prvenstvo AIBA od 17. listopada do 1. studenoga u Chicagu je jedan od tri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre 2008. Kubanska boksačka federcija tvrdi da je optimistična da će se njeni boksači kvalificirati za Olimpijadu u Pekingu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!