Nogomet

Prvijenac Eduarda, Šahtar preokrenuo u završnici

Goran Tomičić • srijeda, 29.08.2007.

U uzvratnim susretima trećeg pretkola Lige prvaka odigrano je nekoliko zanimljivih utakmica. Uvjerljivu pobjedu Arsenala protiv Sparte potvrdio je Eduardo da Silva asistencijom i pogotkom. Šahtar je, nakon minimalnog poraza u Austriji, na domaćem terenu uspio u završnici utakmice nadoknaditi prednost Salzburga...

Arsenal je već u Pragu osigurao Ligu prvaka, no Topnici nisu razočarali pred svojim navijačima. Domaći su poveli u osmoj minuti golom Rosickog, koji je lijepo prošao kroz sredinu nakon asistencije Walcotta. Taj rezultat na semaforu je stajao do 82. minute, kad je Eduardo majstorski uzeo loptu Pospechu i sjajno probio lijevu stranu češke obrane i ubacio za Fabregasa, a on je snažnim udarcem s vrha kaznenog prostora povisio rezultat. Samo minutu kasnije napadač naše reprezentacije postigao je svoj prvi pogodak za Arsenal u službenim utakmicama. Denilson i Adebayor su odigrali dvostruko proigravanje, a potonji je centrirao s desne strane za Eduarda, koji je došao do lopte prije vratara Sparte i desnom nogom je ugurao u mrežu.

Salzburg je u Donjecku poveo već u petoj minuti golom Mayera glavom i domaći su se našli u teškoj situaciji. Samo četiri minute kasnije Lucarelli je izjednačio nakon asistencije Gladkiya, a stalni napadi momčadi Darija Srne donijeli su rezultat tek u završnici dvoboja. U 78. minuti Lucarelli je oboren u kaznenom prostoru, a Duhamel je pokazao na bijelu točku, s koje je siguran bio Castillo. Plasman u skupine Lige prvaka Šahtaru je donio Brandao u 86. minuti, samo nekoliko minuta nakon ulaska u igru. Srna i Niko Kovač odigrali su cijelu utakmicu.

Nakon minimalne pobjede u Sarajevu, kijevski Dynamo bio je uvjerljiv na domaćem terenu. Već u trećoj minuti Bangoura je načeo mrežu Sarajeva, a u 77. minuti na 2:0 povisio je Milošević autogolom. Konačan rezultat postavio je Rebrov u 90. minuti iz kaznenog udarca. Tomislav Bušić nije bio ni na klupi.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Bešiktaš je remi u gostima protiv Züricha iskoristio na domaćem terenu. Jedini strijelac bio je Delgado u 56. i 64. minuti. I Steaua je nakon remija u gostima na domaćem terenu izborila plasman u skupine. Bjeloruskom Borisovu presudili su Zaharia u 12. minuti i Neaga 42 minute kasnije.

Iznenadio je Fenerbahče pobjedom u Belgiji protiv Anderlechta. Gosti su poveli u trećoj minuti preko Kežmana, a konačan rezultat postavio je Alex 17 minuta prije kraja. Vjerojatno je iznenađenje i prolaz praške Slavie protiv Ajaxa. Češki junak bio je dvostruki strijelac Vlcek u 22. i 86. minuti, a nadu Ajaxu je donio Suarez u 33. minuti.

U Glasgowu su Celtic i moskovski Spartak odigrali dramatičnu utakmicu. U 25. minuti Caldwell je igrao rukom i gosti su imali priliku s bijele točke. Lopti je pristupio Pavluchenko i poslao Boruca u krivu stranu, ali greda je zaustavila njegov snažan pokušaj. Samo dvije minute kasnije stigla je kazna. McDonald je iskoristio pogrešku Shishina i svladao Pletikosu, koji je cijelu utakmicu bio na vratima Spartaka.

U 45. minuti Pavluchenko se iskupio za promašeni kazneni udarac, kad je sjajnim volejem nakon jednog kornera izjednačio rezultat. U 78. minuti Pletikosa je sjajnim reakcijama zaustavio udarce Hesselinka i McDonalda. U 85. minuti Spartak je ostao s igračem manje nakon što je Stranzl oborio Hesselinka, koji je krenuo sam prema Pletikosi, i zaradio izravni crveni karton. Do kraja utakmice i produžetaka nije bilo golova, te su odlučili jedanaesterci. U drugoj seriji Nakamura je pogodio gredu, ali to nije iskoristio Titov, koji je promašio cijela vrata. Odlučila je peta serija u kojoj je Zurawski bio siguran, a Boruc je zaustavio udarac Kalinichenka i odveo Celtic u Ligu prvaka.

Valencia je i u gostima pobijedila Elfsborg. Španjolci su poveli u petoj minuti preko Helguere, a 26 minuta kasnije izjednačio je Alexandersson. Pobjedu gostima je donio Villa u posljednjoj minuti. Nakon minimalne pobjede Benfice na domaćem terenu, portugalski doprvak je i u gostima bio bolji od Kopenhagena. Jedini strijelac bio je Katsouranis u 17. minuti. Rosenborg je preko Sapare u 45. minuti i Konana četiri minute kasnije pokazao da je bolji od finskog Tamperea.

Liga prvaka, treće pretkolo, uzvratne utakmice
Arsenal - Sparta Prag 3:0 (2:0)
Šahtar - Salzburg 3:1 (0:1)
Dynamo Kijev - Sarajevo 3:0 (1:0)
Bešiktaš - Zürich 2:0 (1:1)
Steaua Bukurešt - Bate Borisov 2:0 (2:2)
Anderlecht - Fenerbahče 0:2 (0:1)
Slavia Prag - Ajax 2:1 (1:0)
Celtic Glasgow - Spartak Moskva 1:1, 5:4 11m (1:1)
Elfsborg - Valencia 1:2 (0:3)
Kopenhagen - Benfica 0:1 (1:2)
Rosenborg - Tampere 2:0 (3:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!