Košarka

Cilj ispunjen

Branimir Korać • subota, 15.09.2007.

Hrvatska košarkaška reprezentacija osigurala je nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Pekingu. U susretu za plasman od petog do osmog mjesta nadigrala je Francusku te će u nedjelju igrati za peto mjesto na ovogodišnjem Europskom prvenstvu...

Hrvatska je ostvarila primarni cilj – plasirala se u kvalifikacije za Olimpijske igre u Pekingu te ujedno ostvarila i izravan plasman na slijedeće Europsko prvenstvo bez odigravanja kvalifikacija. Poraz od Litve u četvrtfinalu nije ostavio traga na našoj reprezentaciji koja je u susretu za plasman od petog do osmog mjesta potpuno nadigrala Francuze i upisala vrlo uvjerljivu pobjedu 86:69.

Bila je to potpuna dominacija Repešinih izabranika od prve minute susreta. Francuzi nisu imali nikakvih rješenja, a tek su malo priprijetili početkom drugog poluvremena, no vrlo brzo se Hrvatska pribrala i vratila utakmicu na svoj mlin.

Početak susreta obilježili su problemi sa semaforom i susret je prekinut već nakon dvije minute igre na desetak minuta. Tijekom cijele prve četvrtine nije radio semafor 24 sekunde, da bi odjednom došlo i do kvara na glavnom semaforu te kompletnom informatičkom sustavu. No srećom po organizatore, kvarovi su se sanirali u nastavku susreta tako da je zapisnički stol mogao odahnuti i odrađivati posao bez konstantnog odbrojavanja napada preko razglasa.

Repeša je na parket izveo nestandardnu petorku Ukić, Kus, Rozić, Banić i Barać, a ona nam je donijela kontrolu rezultata tijekom cijelog početnog razdoblja. Dvije i pol minute do kraja prve četvrtine Hrvatska je imala 13:7, a onda Nikša Prkačin ubacuje osam poena u nizu za vodstvo na kraju prve četvrtine 21:13. Zanimljivo, sve poene u prvih deset minuta postigla je naša centarska linija dok je vanjska linija odrađivala sjajan obrambeni posao, posebice Ukić na Parkeru.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Sredinom druge četvrtine Francuzi prijete i serijom trica smanjuju na svega tri poena zaostatka, 29:26. No kratko traje njihova nada u potpuni povratak u utakmicu, Planinić i Prkačin vraćaju Hrvatskoj visoku prednost, a odlično prvo poluvrijeme zaključuje tricom Marko Popović za visokih 47:32 uoči drugih 20 minuta. Odličnih prvih 20 minuta odradili su Prkačin s 12 poena te Stanko Barać s deset poena i sedam skokova.

Lekcija Claudea Bergeauda u svlačionici urodila je plodom na početku drugog poluvremena. Francuzi su krenuli koncentriranije na obje strane parketa i napravili seriju 11:0 za približavanje na 47:42. Tek na isteku pete minute Hrvatska dolazi do prvih poena u drugom poluvremenu i to tricom Popovića nakon čega Pop veže još jednu tricu i ponovno je mirnijih plus 11. S tom prednošću ušlo se u posljednjih deset minuta, a u završnici treće četvrtina Hrvatska je nakon još jedne Popovićeve trice bila još jednom na neuhvatljivih plus 16.

Već na početku posljednje četvrtine Markota, Banić i Popović vraćaju Hrvatsku na plus 16, a posljednje približavanje Francuzi su imali serijom 8:1 za dolazak na 69:60. Ispod tih devet poena nisu se više približili. Unatoč jakom presingu Francuza već u samom začetku našeg napada, Hrvatska je uspjela održavati prednost zahvaljujući dobrom šutu izvana, ali i danas većoj preciznosti s linije slobodnih bacanja. Pobjednik je bio posve odlučen kada je dvije minute prije kraja Rozić položio za 79:64, Bergeaud tada iz igre vadi Parkera i Hrvatska rutinski završava posao i slavi 86:69.

U našem sastavu najefikasniji su bili Popović i Planinić s po 15 poena dok su prvi Francuzi bili Parker s 18 i Diaw s 11 poena.

Europsko prvenstvo, od petog do osmog mjesta:
Hrvatska - Francuska 86:69.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!