Košarka

Pokvarili dojam

Kristian Hohnjec • nedjelja, 16.09.2007.

Hrvatska je izgubila od Njemačke u utakmici bez rezultatskog značaja. Svejedno, poraz nikad nije ugodan. Odigrali smo najlošijih 20 minuta na prvenstvu, te tako pokvarili dojam. Nijemci su bili Nijemci, a naši su igrači nakon prvog poluvremena stali...

Najveći dio prvog poluvremena igrali smo lepršavo, efikasno. Međutim, ovaj će komentar ipak imati negativne konotacije zbog prikazanog u drugom dijelu susreta. Kao da smo ostali bez "gasa", Njemačka nas je pretrčala i zabila brdo koševa u tranziciji. Nijemci su pokazali pravi natjecateljski pristup, igrali su agresivno i angažirano u obrani, dok Hrvatska baš i nije. Dali su nam 44 koša u poluvremenu, Slovencima primjerice samo 47 u cijelom susretu.

Fibin sustav doista nas je pomazio, ovog puta imali smo sreće. Sa šest poraza u devet utakmica došli smo do šestog mjesta i prilike za popravak - kvalifikacija za Olimpijske igre. Većina hrvatskih igrača bila je neraspoložena, a palac "gore" mogu dobiti dva Marka, Banić i Popović.

Roko Leni Ukić (18 minuta, četiri koša, 2/7 šut, tri asistencije)

Kada playmaker promaši 16 trica zaredom to je znak za uzbunu. Ukić ima lošu mehaniku šuta, to je očigledno. Lopta mu ima previše rotacije i ukoliko ne promijeni način šutiranja (što nije lako u ovoj fazi karijere) teško će postići respektabilan postotak. Inače, odigrao je prosječno. Nekoliko puta presjekao loptu u obrani, dvije suptilne asistencije za Banića. Dobio blokadu od Femerlinga i izgubio loptu u prodoru.

Davor Kus (26 minuta, 10 koševa, 4/7 šut, jedna asistencija)

Zabio je dvije otvorene trice iz kuta, promašio jednu. Dvaput je pogodio sa srednje distance nakon driblinga. Aktivniji u tom šuterskom dijelu. Obrana korektna. Ponovo se nije uspio nametnuti kao organizator. Završio prvenstvo kao čovjek s najvećom minutažom u našoj momčadi.

Marko Popović (24 minute, 14 koševa, 5/7 šut, dvije ukradene lopte)

Dobra rola Popovića u prvom poluvremenu - zabio tri trice i ukrao dvije lopte kod izvođenja auta. U drugom se i on utopio u naše sivilo. Pokazao se kao specijalist, ispucao 60 trica u osam nastupa - realizirao vrlo dobrih 45 %. Bilo bi još bolje da je malo pažljivije selektirao šut.

Marin Rozić (28 minuta, četiri koša, 2/5 šut, tri skoka, dva asista)

Da Vam je netko rekao da će Rozić imati najveću minutažu u reprezentaciji prije tri mjeseca? Promašio dvije otvorene trice, izgubio dvije lopte. Završio dva prodora. U obrani je i on dočekao svoj red na Nowitzkom, ali se nije istaknuo. Jedna od lošijih utakmica u Španjolskoj.

Nikša Prkačin (20 minuta, devet koševa, 2/5 šut, pet skokova, četiri izgubljene lopte)

Silom prilika odigrao je više minuta od planiranog. Nekoliko dobrih akcija leđima ka košu, napunio Grunheida osobnim pogreškama. Imao par pogrešnih dodavanja. Jagla mu je u dva navrata oteo skok preko leđa. Dosad promašio tri slobodna bacanja na prvenstvu, danas četiri.

Zoran Planinić (18 minuta, sedam koševa, 2/5 šut, četiri asista, tri ukradene)

Nekonstantnost je jedan od njegovih najvećih problema. Nakon sjajne utakmice protiv Litve, bio je dobar protiv Francuza, a danas loš. Pozitivna je igra u linijama dodavanja, presjekao dosta lopti. Neprecizno je dodavao, imao airball s trice. U obrani ispao nekoliko puta.

Mario Stojić

Nije igrao. Dobio je 24 minute ukupno na Eurobasketu, pitanje je hoće li se naći u budućim akcijama obzirom na godine i status u momčadi.

Damir Markota

Ima laganih poteškoća s ozljedom, pa Repeša nije htio riskirati.

Marko Banić

Napadački najbolja Banićeva utakmica na prvenstvu. Dobro je upadao u "rupe", solidno realizirao u reketu. Pogodio je dva šuta s pet metara. Aktivan i agresivan u postavljanju blokova i kretanju bez lopte. U obrani nije bio toliko dobar.

Mario Kasun (9 minuta, dva koša, 1/5 šut, šest skokova)

Francusku propustio zbog leđa, našao se u petorci. Jednom dobro zaustavio Nowitzkog u postu, uhvatio skok u napadu i odmah poentirao. To je bilo pozitivno. Dvaput faulirao Nowitzkog prilikom šuta, Hamman je kroz njegove "uši" pronašao Arigbabua na ziceru. U napadu horokom promašio sve, nekoliko neuspješnih šuteva iz okreta. Ukupno gledajući, očekivali smo više.

Stanko Barać (13 minuta, dva koša, 1/4 šut, tri skoka, tri izgubljene)

Nakon nekoliko dobrih predstava, došla je loša. Normalno za mladog i neiskusnog igrača. Bio je bojaživ, činio se impresioniran Nowiztkim. Par krivih dodavanja u napadu. Popio dvije "banane" u istoj akciji. U obrani neuvjerljiv u skoku. Napravio je dva rana nepotrebna prekršaja na Femerlingu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!