Nogomet

Skupina B: Rakitić prijeti velikima

Petar Plevnik • utorak, 18.09.2007.

Ako ni zbog čega drugog, skupina B hrvatskim će ljubiteljima nogometa biti zanimljiva zbog nastupa Ivana Rakitića. Ipak, gledano realno, dva izrazita favorita, Chelsea i Valencia, trebala bi bez većih problema preskočiti prepreke zvane Schalke i Rosenborg...

Chelsea: Mourinho se ne predaje

Iako družinu sa Stamford Bridgea ove sezone nitko ne svrstava u red najužih favorita za naslov, ne treba sumnjati kako će, nakon što je dva puta zaustavljen u polufinalu, Jose Mourinho ove sezone učiniti sve kako bi ponovio uspjeh s Portom iz sezone 2003/04, tim više što otočki mediji već dugo bruje kako bi ovo vrlo lako mogla biti oproštajna sezona Portugalca na klupi londonskog kluba.

Veliki plus za Mourinha svakako je činjenica da momčad nije doživjela velike promjene u odnosu na prošlu sezonu. Od novih imena tu su Claudio Pizzaro, Florent Malouda, Alex te Tal Ben Haim. Nedostatak bi mogla biti ozljeda Michaela Ballacka, zbog koje ga londonski klub uopće nije prijavio za natjecanje po grupama.

Nakon vrlo dobrog starta u novu sezonu, u posljednja dva kola Chelsea je poražen kod Aston Ville , dok je u subotu Blackburn iz Londona uspio odnijeti bod. Usprkos tome, sve osim prolaska Bluesa u drugi krug Lige prvaka bila bi prava senzacija. Uostalom, imena poput Drogbe, Lamparda, Terrya, Ševčenka dovoljan su jamac za to.

Rosenborg: Povratak među staro društvo

Nakon godinu dana pauze povratak u društvo najboljih europskih momčadi izborio je norveški gigant Rosenborg, koji je do grupne faze došao uz priličnu dozu sreće. Naime, nakon što su u drugom pretkolu sa ukupnih 10:2 "pokidali" kazahstansku Astanu, treće pretkolo donilo im je finskog prvaka Tampere, koji je iznenađujuće prošao Levski. Norvežani su se lako obračunali sa Fincima, ukupnih 5:0 i ulazak u grupnu fazu Lige prvaka.

Momčad iz Trodheima s klupe vodi 36-godišnji Knut Torum. Okosnicu momčadi čine domaći igrači, od kojih su trojica aktualni reprezentativci (iskusni branič Vidar Riseth, veznjak Alexander Tettey te poznati napadač Steffan Iversen). Uz norveške reprezentativce, tu su još i kanadski vratar Hirschfeld, slovački veznjak Sapara, a posebice je ubojit napadač iz Burkine Faso Yssouf Kone.

Iza Rosenborga je i 20 utakmica u domaćem prvenstvu, u kojem baš i ne stoji najbolje. Šest kola prije kraja prvenstva aktualni se prvaci nalaze tek na petom mjestu, sa 10 bodova zaostatka za vodećim Brannom i malo je vjerojatno da će obraniti naslov.

Valencia: Šišmiši još opasniji

Prošle sezone četvrtoplasirana momčad Primere nije imala težak put do grupne faze Lige prvaka. U trećem pretkolu sa ukupnih 5:1 lako je preskočen švedski Elfsborg te se prošlosezonski četvrtfinalist ponovno našao u društvu najboljih.

U odnosu na prošlu sezonu trener Quique Sánchez Flores po imenima ima još bolju momčad. Uz neizostavne Davida Silvu, Davida Villu, Rubena Baraju, Fernanda Morientesa od ove sezone napad Šišmiša predvodit će gorostasni Nikol Žigić, a možda i najveće pojačanje dolazak je iskusnog Ivana Helguere iz Reala. Snažnu konkurenciju na vratima dobio je i ne baš uvjerljivi Santiago Canizares, na čije mjesto vreba Nijemac Timo Hildebrand.

Da su u Valenciji unatoč višegodišnjem iskustvu u Ligi prvaka krajnje ozbiljno shvatili ovosezonski europski nastup dovoljno svjedoči i podatak da je Flores protiv Valladolida iz momčadi izostavio dva ponajbolja igrača, Davida Silvu i Davida Villu, čuvajući ih za dvoboj protiv Schalkea.

Schalke: Njemačka upornost glavni adut

Još jedan povratnik u društvo najboljih nakon godinu dana pauze je i Schalke. Zahvaljujući drugom mjestu iz Bundeslige momčad Mirke Slomke ponovno će biti u prigodi na svojoj Veltins Areni ugostiti najbolje europske momčadi.

Ako je suditi prema startu u Bundesligi (pobjeda i četiri remija), viceprvak Njemačke mogao bi imati dosta problema u pokušaju da izbori plasman u osminu finala. Iako je naš Ivan Rakitić sjajno startao u sezonu, pokazavši kako će u najmanju ruku biti jednako dobar kao Lincoln, ostatak momčadi ne čini se dovoljno dobrim za postizanje većih rezultata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!