Nogomet

Milijuni, raskoš, glamour i - nogomet

Tomislav Pacak • utorak, 18.09.2007.

Danas kreće novo izdanje Uefine Lige prvaka, jednog od najunosnijih i najgledanijih sportskih natjecanja na svijetu. U lovu na prestižnu titulu prvaka Europe kreću 32 kluba, no većini je najvažnije - sudjelovati i zaraditi. Popis "glavnih glumaca" svake je godine sličan, od engleskog kvarteta preko Barcelone i Reala sve do prvaka koji se ne namjerava olako odreći krune...

Osam je glavnih aspiranata na titulu, a ne učini li netko poput Seville, Valencije ili Lyona veliko iznenađenje, iz te bi skupine morali dobiti novog, ili možda starog prvaka Europe.

Čiji vam se argumenti čine uvjerljivijima? Prvak Milan zadržao je sve bitne "kotačiće", uključujući sjajnog Kaku, a s njima će ove godine u Ligi prvaka biti i Ronaldo. Gradski susjed Inter pomeo je konkurenciju u Serie A, može li sada napraviti iskorak i u Europi?

Manchester United, prošlogodišnji polufinalist, prilično je trošio ovog ljeta, pa su na Old Trafford stigli Nani, Anderson, Hargreaves i Tevez. Liverpool također nije škrtario, došli su, između ostalih, Torres i Babel, a iako ovoga puta Abramovič nije "razbio sef", i Chelsea je pametno uložio u pojačanja i čini se snažnijim nego ikad. Moćni engleski kvarter zatvara Arsenal, koji je izgubio Henryja i doveo Eduarda, ali usprkos takvo donekle stidljivoj strategij upravo su Topnici vodeća momčad Premiershipa.

Talijanima i Englezima financijski mogu parirati još Barcelona i Real, s kojima zatvaramo krug ovih glavnih favorita. Barca je dovela Henryja, te s još nekoliko igrača pojačala svoj "dream team", no početak sezone pokazao je da će Rijkaardu trebati još dosta vremana za posložiti tu momčad.

Real, pak, gotovo da više nema veze s galacticosima, puno se toga promijenilo u Madridu. Sjajnim pojačanjem pokazuje se Sneijder, a Real bi pod vodstvom Schustera mogao postati vrlo opasna momčad svima, premda se više ne može smatrati velikim favoritom kakav je bio prije nekoliko godina.

Krugu najboljih sigurno aspirira i Lyon kojem je već dosadno u Francuskoj, no čini se da "lavovi" ipak ne mogu napraviti taj konačni korak u Europi. Prava je šteta što ove sezone neće biti Bayerna, pa njemačke ambicije počivaju na prvaku Stuttgartu, Rakitićevom Schalkeu te Werderu. Opasna će svakako biti i Sevilla, nakon dva uzastopna Kupa Uefa, Andalužani žele ostaviti trag i u rangu iznad.

S ulogom promatrača sigurno se neće zadovoljiti niti jedna momčad, pa ne treba sumnjati da nas čeka još jedna zanimljiva, napeta i neizvjesna Liga prvaka. Nažalost, i opet bez hrvatskog predstavnika...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!