Nogomet

Ivanković: "Spektakl u Maksimiru"

Vedran Attias • srijeda, 19.09.2007.

Dobro raspoloženi trener Dinama Branko Ivanković na konferenciji za novinare odgovarao je na pitanja vezana uz utakmicu s Ajaxom. Ivanković, kao i igrači Dinama, poštuje Ajax, no nada se pozitivnom rezultatu...

Trener Modrih najavljuje dobru utakmicu: "Sutra imamo još jedan nogometni spektakl u Maksimiru, veliku utakmicu s jednom od najvećih svjetskih momčadi - Ajaxom. Moji igrači i ja zaista se veselimo tom izazovu koji je pred nama i svi zajedno vjerujemo u dobar rezultat koji želimo priuštiti našim navijačima. Očekujem neizvjesnu i dramatičnu utakmicu, a od svojih igrača očekujem da pruže svoj maksimum kako bi ostvarili što bolji rezultat."

U sastavu Dinama koji će istrčati protiv Ajaxa Ivanković ima još dvije dileme: "Imamo problem desnog beka. Mikić je dobio neugodan udarac u zglob protiv Slavena i jučer nije trenirao, a Etto je nakon operacije u punom procesu treninga i pitanje je samo psihološke pripreme. U tijeku današnjeg dana još ćemo odlučiti kolike su njihove šanse zaigrati, a ako nijedan od njih neće moći - tu je Buljat."

Druga dilema koja "muči" trenera Dinama je partner u napadu Bošku Balabanu: "Dilema je koji tip igrača će nam više koristiti za utakmicu s Ajaxom - je li to Vugrinec koji je skloniji kombinatorici ili Šokota koji je više napadač." Sastav Dinama protiv Ajaxa će, dakle, biti: Koch - Buljat/Mikić/Etto, Drpić, Schildenfeld, Čale - Pokrivač, Vukojević, Modrić, Sammir - Balaban, Šokota/Vugrinec.

Trener Ivanković dobro je snimio igru Ajaxa: "Imali smo sastanke na kojima smo radili analizu Ajaxove igre, no to ću ostaviti za nas. Poznat je njihov stil igre - prije svega kombinatorika i igra s tri, a ponekad i četiri napadača. Vrlo su neugodni u prekidu jer napadaju s velikim brojem igrača. Mi smo analizu radili kroz četiri utakmice, dvije prvenstvene i dvije protiv Slavije, te upozorili igrače na sve moguće opasnosti."

Ivanković je zamoljen prokomentirati izjave svojih igrača koji kažu kako je 0:0 dobar rezultat: "Moji igrači su svjesni snage i kvalitete Ajaxa i svaki rezultat osim poraza je pozitivan. Svjesni su kako je Ajax u ovoj utakmici favorit, ne trebamo to skrivati, ali isto tako smo i mi kroz naše utakmice pokazali kvalitetu i u stanju smo napraviti dobar rezultat. Naš glavni cilj je dobro odigrati utakmicu, a onda to donosi i dobar rezultat. Nećemo se zatvoriti, naravno, pazit ćemo vlastiti gol, no namjeravamo i napasti i postići gol."

Trener Modrih, kao i igrači, nije želio previše uspoređivati Werder i Ajax: "Teško je ulaziti u takve usporedbe. Ajax je u kategoriji Werdera i ostalih vrhunskih europskih momčadi." Dosta se pisalo o obrani Ajaxa kao najslabijem dijelu momčadi, no trener Dinama se ne slaže s tom tvrdnjom: "Ne znam na temelju čega se to misli jer su to sve reprezentativci. Sigurno je kako su napadači atraktivniji, skuplji i bolje promovirani zbog golova, no tako je to u nogometu, a ne samo kod Ajaxa."

Najopasniji igrač Ajaxa je Klaas-Jan Huntelaar: "Huntelaar je odličan igrač koji je zabio fenomenalan gol u zadnjoj utakmici, ali isto tako igrač kojeg se može čuvati i koji nije vanzemaljac. Odličan igrač jest, ali Drpić i Schifo ga mogu čuvati." Suarez je igrač koji može igrati u napadu i u veznom redu: "Igrao je u napadu dok nisu kupili Luquea, a sada igra veznog. Ako će igrati u veznom redu onda je moguće kako će Vukojević paziti na njega."

O slabim točkama Ajaxa Ivanković nije htio pričati: "Sigurno je kako imaju slabih točaka, no o njima ne bih htio pričati. Vrlo je nezahvalno o tome govoriti, no sigurno je kako u sredini terena možemo dobro parirati." Na samoj utakmici će se vidjeti jesu li Modri dobro snimili slabije točke Ajaxa i hoće li ih znati iskoristiti.

Ivanković ne misli kako o ove dvije utakmice ovisi cijela sezona Dinama: "Prije svega, Dinamo je napravio čudesnu prošlu sezonu u kojoj smo osvojili Kup i prvenstvo. U ovom trenutku, nakon osam kola, smo uvjerljivo prvi i igramo zaista dobro. Odigrali smo dvije sjajne utakmice s Werderom, a u Europi ćemo odigrati minimalno osam utakmica i to je jedno veliko i pravo iskustvo za moju momčad. To nije traženje alibija, ali mislim kako moguće ispadanje od Ajaxa nije tragično."

Istaknuo je problem (ne)kvalitete naših klubova i postizanje vrlo loših rezultata u Europi što Dinamu redovito donosi najteže protivnike: "Hrvatski klubovi nemaju dobar koeficijent i onda nam dolaze najjači protivnici. Mi smo, objektivno, imali peh u ždrijebu u kojem smo izvukli Werder i Ajax. Ja garantiram kako je Dinamo u stanju igrati protiv 75 % momčadi u Europi, no mi smo ove sezone, nažalost, izvukli klubove iz onih drugih 25 %."

Na kraju još samo informacija vezana uz ulaznice za utakmicu s Ajaxom - karata za zapad dolje i istok više nema, a preostale su ulaznice za sjever, jug i zapad gore. Zanimanje za utakmicu je veliko i ako netko želi gledati Dinamo - Ajax uživo, bilo bi dobro ne čekati zadnji dan s kupnjom ulaznice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!