Tenis

Rusi putuju u SAD

Kristian Hohnjec • nedjelja, 23.09.2007.

U finalu Davis Cupa igrat će Sjedinjene Američke Države i Rusija. Potonjima je priliku da brane naslov osigurao Igor Andrejev, koji je u petom odlučujućem meču svladao Phillipa Kolhscreibera. Očekivan prolaz Amerikanaca potvrdio je Andy Roddick u prvom nedjeljnom meču....

Rusi su na zemlji Moskve osigurali finale, premda su bili u zaostatku 1:2 nakon prva dva dana. Patrik Kühnen bio je u problemima. Budući da je Tommy Haas zaradio virusnu infekciju, na teren je morao neiskusni Phillip Petzschner. Tarpišev se s druge strane odlučio za Mihajla Južnog s obzirom na lošu formu Davidenka. Rus je opravdao status favorita, te je nakon četiri seta (6:4, 6:4, 3:6, 6:3) svladao 23-godišnjeg Nijemca, kojem je ovo bio prvi nastup u singlu Davis Cupa.

Tako je pripremljen teren za dramatičan finale, posljednji meč igrali su Igor Andrejev i Phillip Kohlschreiber. Iako je njemački tenisač bolje rangiran na ATP listi, sva četiri međusobna dvoboja otišla su na stranu Rusa. Andrejev je dobio i peti, bilo je 6:3, 3:6, 6:0 i 6:3.

Veliko slavlje moglo je početi. "Fantastičan je osjećaj igrati u Moskvi. Po drugi put sam donio odlučujući bod, to je sjajno. Možete osjetiti adrenalin u svome tijelu prije početka ovakvog meča", govorio je poslije susreta Andreev. Njemački izbornik teško je prihvaćao poraz: "Prilično je teško izgubiti na ovakav način. Vodili smo 2:1 i onda dobijem poruku da Tommy Haas ne može igrati zbog virusne infekcije".

Rusi će na finale putovati u SAD. Treći odlučujući bod Amerikancima donio je Andy Roddick. Wilander je na teren umjesto najavljenog Thomasa Johanssona odlučio poslati veterana Jonasa Bjorkmana, međutim ni "deda" nije mogao pronaći odgovor za Roddickove bombe. Neizvjestan je bio tek drugi set, preostala dva Amerikanac je lako riješio u svoju koristi. Završilo je 6:2, 7:6 i 6:4. "Za ovo treniraš, za ovo radiš. Tako sam ponosan što sam dio ove momčadi. Volim ove dečke i ne bi ih prodao za ništa na svijetu", razdragan je bio Roddick.

Prvo je ovo finale za Amerikance u posljednjih 15 godina, a Ruse će ugostiti od 30. studenog do 2. prosinca. U posljednjem, nebitnom meču James Blake je lako sa 6:1 i 6:3 svladao specijalista za parove Simona Aspelina.

Davis Cup, polufinale, nedjelja:
Rusija - Njemačka 3:2 (Južni - Petzschner 6:4, 6:4, 3:6, 6:3; Andrejev - Kohlschreiber 6:3, 3:6, 6:0, 6:3).
Švedska - SAD 1:4 (Bjorkman - Roddick 2:6, 6:7, 4:6; Aspelin - Blake 1:6, 3:6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!