Rukomet

Perutnini dvostruki europski prvaci

Ivana Strahija • utorak, 09.10.2007.

U trećem kolu Challenge kupu se priključuje i čakovečka Perutnina Pipo IPC, a današnjim je izvlačenjem u Beču za protivnika Pipu zakazana Metaloplastika iz srpskog Šapca. Glasovita rukometna momčad iz Srbije Čakovčanima neće biti nimalo lak protivnik.

Pipo trenutno žari i pali hrvatskom prvom ligom, dok je Metaloplastika trećeplasirana ekipa srpskog prvenstva. I dok su Čakovčani zahvaljujući renomeu hrvatskog rukometa ušli direktno u treće kolo Challenge kupa, Šapčani su odigrali pretkolo u grupi B i pobijedili sve protivnike (s Manchesterom 34:17, s Ljubuškim 35:26 i s Startom 30:22).

Slika 1 od 2.
Foto: Ivana Strahija

Perutnina je dobila dobrog protivnika, barem što se putovanja tiče, pošto se Šabac nalazi na sjeverozapadu Srbije, pa Čakovčani neće morati trošiti masu novca na put. Međutim, Metaloplastika Šabac je klub koji u europskim okvirima ima veliko ime.

Rukometaši iz Šapca, odnedavno grada, dva su puta bili prvaci Europe, četiri su puta bili pobjednici Kupa Jugoslavije i sedam puta prvaci te države. Šabački vanzemaljci, kako ih mještani zovu, 2000. su godine u anketi IHF-a proglašeni drugim najboljim klubom dvadesetog stoljeća.

Ipak, posljednji veliki uspjeh Metaloplastike zabilježen je 1988. godine, kad po posljednji put osvajaju jugoslavensko prvenstvo. U posljednje tri godine Šapčani se ipak dižu, 2006. su u Super ligi osvojili pretposljednje mjesto, 2007. bili su deveti, dok su u ovom prvenstvu nakon tri kola pri vrhu ljestvice.

Treba li se bojati Šabačkih vanzemaljaca, upitali smo Vladimira Canjugu, trenera čakovečkih prvoligaša: "Metaloplastika ima ime i maksimalnu tradiciju u europskim okvirima. Ime izaziva respekt, a za njihovu povijest dakako će znati i suci i delegati. No, mislim da to više nije ista ekipa kao u doba stvaranja tih velikih uspjeha."

Slika 2 od 3.
Foto: Ivana Strahija

No, nema ni govora o čakovečkom podcjenjivanju protivnika: "Nemamo još dovoljno podataka o Metaloplastici, ali ekipa koja je pobijedila Izviđač iz Ljubuškog sa +9 ne može biti nekvalitetna. Pokušat ćemo nabaviti snimke njihovih utakmica, nadam se pomoći i od kolege Duvnjaka iz Osijeka, koji je već igrao s Metaloplastikom", priča Canjuga.

Sve to ukazuje na mnogo ozbiljniju pripremu Čakovečkih rukometaša od prošlogodišnje, kad su s 'lako ćemo' stavom nagrabusili već u prvoj europskoj provjeri: "Neće nam se ponoviti Trimo Trebinje. Ovom ćemo susretu pristupiti maksimalno ozbiljno i pripremiti se taktički, fizički i medijski. Drago mi je što prvi susret igramo u Čakovcu, tu ćemo ipak lakše napraviti veću razliku, pa možemo na gostovanje u Srbiju bez dodatnog pritiska.", objašnjava Canjuga.

Prvi susret Perutnina Pipo IPC i Metaloplastika igraju 17. studenog u dvorani GOC-a u Čakovcu, dok je uzvrat u šabačkoj dvorani Gimnazija zakazan za 24. studenog.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!