Tenis

Čilić zna s Davidenkom, Ančić detroniziran

Ivor Krapac • četvrtak, 25.10.2007.

Mario Ančić neće obraniti naslov na ATP turniru u St. Petersburgu. Hrvatski adut zaustavljen je u osmini finala, prejakim se pokazao treći nositelj Mihail Južnji. Za bolje vijesti pobrinuo se Marin Čilić, koji je u drugom hrvatsko-ruskom susretu dana iznenadio prvopostavljenog Nikolaja Davidenka...

Nade Marija Ančića u obranu prošlogodišnje titule nestale su uz poraz u dva seta, sa 6:4 i 6:2 u korist 25-godišnjeg drugog ruskog reketa, 19. na svijetu.

U prvom setu Južnjom je dovoljan bio break u trećem gemu, za vodstvo od 2:1. Mario je "visio" na servisu već u prvom gemu, kad je držao nakon 0:40, no dva gema kasnije nije uspio.

Vezane vijesti

Nastavak seta donio je uvjerljiv Rusov posao na servisu, uz samo tri Ančićeva osvojena poena u suparnikovim servis-gemovima. Teško je moglo biti uvjerljivije, treći hrvatski reket nije bio ni blizu break-lopte.

Drugi set krenuo je u smjeru domaćeg predstavnika nakon breaka za 2:1, a za zaokruživanje uvjerljivog nastupa stigao je i još jedan oduzeti servis na putu do teško dostižnih 6:4 i 5:1. Ančić je u posljednjem gemu meča jedini put ozbiljnije priprijetio breakom, no Južnji se na tom servisu za pobjedu izvukao s četiri spašene nevezane break-lopte.

Stopostotni učinak vodećeg ruskog dvojca na Entry ljestvici spriječio je Marin Čilić, koji je drugi put u nešto više od mjesec dana došao do pobjede nad Nikolajem Davidenkom. Prvi put učinio je to sredinom rujna sa 6:3 i 6:4 u osmini finala Pekinga, dok je danas prošao uz preokret nakon glatko izgubljenog prvog seta, s 1:6, 7:5 i 6:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvi set brzo je otišao na stranu prvopostavljenog ruskog aduta. Davidenko ga je riješio s dva breaka za vodstvo od 4:0, a Marin je svoj prvi gem uzeo uz okretanje 15:40, dvije spašene break-lopte u smanjenju na 4:1. No, dva gema kasnije setu je došao kraj, Rus ga je zaključio još jednim breakom.

Četvrtom igraču svijeta u nastavku više nije išlo ni približno tako glatko, iako je imao šansi za novi break u ranoj fazi drugog seta. Čilić je u četvrtom gemu držao nakon dvije spašene nevezane break-lopte, a pri zaostatku od 3:2 okrenuo je 0:30.

Davidenkov potpuni pad započeo je nakon izgubljenog servisa kod 6:1 i 5:5, kad je pomogao Marinu dvostrukom pogreškom na break-lopti. Bila je to svojevrsna najava za slične serverske probleme u trećem setu. U prvom gemu izgubio je servis uz novu dvostruku, dva gema kasnije dodao još tri duple za Čilićev break i odlazak na praktički nedostižnih 3:0, dok je u posljednjem gemu meča zaokružio priču dvostrukom pogreškom na meč-lopti. Bila mu je to jubilarna deseta u meču, svih deset dogodilo se nakon prvog seta.

Sljedeći Marinov izazov bit će četvrtfinalni ogled s vršnjakom, mjesec dana starijim Latvijcem Ernestsom Gulbisom, 47. na svijetu, koji je prošle godine došao do polufinala ovog turnira i tamo izgubio od Marija Ančića. Gulbis se do četvrtfinala probio uz dvije glatke pobjede, s po tri izgubljena gema protiv lanjskog finalista, osmog nositelja Thomasa Johanssona i Čileanca Nicolasa Massua.

Čilić i Latvijac dosad su se sreli ranije ove sezone na Challengeru na zemlji marokanskog Marrakecha. Marin je u osmini finala slavio sa 6:3, 3:6 i 6:4.

Davidenkov poraz bio je jedini današnji pad nositelja. Andy Murray (2.), Potito Starace (4.) i Fernando Verdasco (6.) obavili su posao bez izgubljenog seta, Murray najlakše od sve trojice, sa 6:2 i 6:4 protiv češkog kvalifikanta Lukaša Dlouhog.

ATP St. Petersburg, 25.10.2007., osmina finala: Čilić (Hrvatska, Q) - Davidenko (Rusija, 1) 1:6, 7:5, 6:1, Starace (Italija, 4) - Ledovskih (Rusija, Q) 7:6(4), 6:2, Verdasco (Španjolska, 6) - Bolelli (Italija) 6:4, 6:4, Južnji (Rusija, 3) - Ančić (Hrvatska) 6:4, 6:2, Murray (Velika Britanija, 2) - Dlouhy (Češka, Q) 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!