Tenis

Davidenko ostao u čudu

Ivor Krapac • petak, 26.10.2007.

Više nego po drugom porazu od Marina Čilića u manje od dva mjeseca, Nikolaj Davidenko pamtit će jučerašnji pad u susretu s 19-godišnjim hrvatskim adutom u osmini finala St. Petersburga po opomeni kakva se ne viđa tako često. Kako je sam kazao, takvo što u svojim nastupima još nije doživio...

Nedugo nakon što je prvopostavljeni Rus s tri dvostruke pogreške izgubio servis u trećem gemu odlučujućeg seta i pao u praktički nedostižan zaostatak od 1:6, 7:5 i 3:0, sudac u stolcu Jean-Philippe Dercq procijenio je da se Davidenko ne trudi dovoljno i zbog toga mu "zalijepio" opomenu. I izazvao čuđenje glavnog domaćeg aduta.

"Kad sam napravio dvostruku, naznačio mi je da se nepropisno ponašam na terenu, da se više ne borim u meču", komentirao je Davidenko. Ili, ukratko, sudac u stolcu procijenio je da Rus tankira i kaznio ga, a posrnuli prvi nositelj kasnije je kazao da mu se to prvi put dogodilo: "Nisam čak ni čuo za neki ovakav slučaj... Bez obzira kako igrao i što mi se događalo tijekom meča, nikad nisam dobio ovakvu kaznu."

Prvi ruski reket, četvrti na svijetu, pronašao je dio razloga za veliki pad do konačnih 1:6, 7:5 i 6:1 za Čilića u tjelesnim problemima, točnije, nedostatku energije u nogama. "Sudac ionako nije mogao riješiti moj problem, zbog toga sam mu rekao da je sve u redu iako više nisam igrao kao u prvom setu, nakon čega me kaznio. Kasnije sam mu kazao da su mi noge propale, nisam se mogao pokrenuti."

"Želio sam pobijediti, ali jednostavno nisam mogao. Gubitak servisa u drugom setu me potpuno nokautirao, nakon toga psihom više nisam bio na terenu, kao da sam se isključio", dodao je Davidenko o mentalnom dijelu velikog pada: "Neobično je i rijetko, no dogodilo se."

Četvrtom tenisaču svijeta to i nije prvi puta. Kontroverzna priča oko navodnog namještanja dvoboja s Martinom Vassallom Arguellom u Sopotu, kada je u osmini finala predao rano u trećem setu, već je više puta prepričavana, no Davidenko nije bio baš svoj ni tjedan uoči tog Sopota, uz poraz u prvom kolu Umaga u tri seta protiv Gillesa Simona. Podsjetimo, tad je, po vlastitom kazivanju, imao slične, pa i još drastičnije simptome nedostatka energije kakvi su se, ako mu je vjerovati, dogodili i u jučerašnjem trećem setu protiv Čilića.

Ili mu se jednostavno ne da pa traži opravdanje (dakako, pritom ne treba umanjiti Čilićeve zasluge za jučerašnji ishod) ili nešto zaista nije u redu, svatko će u Davidenkovom slučaju povjerovati u štogod već želi. Jedino što sigurno stoji je da je Rus u drugoj polovici sezone konstantno pod svjetlima reflektora, ne iz razloga iz kojih bi to želio...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!