Zimski sportovi

Vratio se Sölden

Goran Tomičić • subota, 27.10.2007.

Nakon sezone stanke skijaši opet sezonu počinju veleslalomom u Söldenu. Pred nama je zanimljiva sezona s nekoliko ravnopravnih kandidata za Veliki kristalni globus. Već bi sutrašnji veleslalom trebao biti najbolja najava neizvjesne sezone.

Podsjetimo, prošlosezonsko otvaranje u Sőldenu otkazano je zbog toplog vremena. Skijaši su se 23. listopada 2005. godine posljednji put natjecali u tradicionalno prvoj stanici Svjetskog kupa, a pobjednik je bio Hermann Maier. Austrijanci su na ovoj stazi ugostili devet utrka skijaša, i to samo veleslalome, a najuspješniji su Miller s tri pobjede i Maier, koji je slavio dva puta. Prva utrka vožena je dalekog 30. listopada 1993. godine, a pripala je Francuzu Francku Piccardu.

Svima je još u sjećanju dramatična završnica prošle sezone, kad je Svindal u posljednjoj utrci slavio protiv Raicha, a prema većini stručnjaka upravo oni su najveći favoriti za ovosezonsku ukupnu pobjedu. U to društvo se namjerava uključiti i Bode Miller, ali to je moguće samo uz povratak slalomske forme. Podsjetimo, kontroverzni Miller je u prošloj sezoni osvojio tek osam slalomskih bodova. Teško je očekivati da se još netko može uključiti u tu borbu.

Utrka u Söldenu će ipak biti dramatična. Tehničke discipline kod skijaša su utrke gdje ima najviše ravnopravnih kandidata za pobjedu. Kao najveće favorite izdvajamo svestranog Svindala, talijanskog specijalista za veleslalom Blardonea, rutinera Raicha, uvijek spremnog Palandera i naravno Millera. Naravno, uvijek su moguća izenađenja, a tu vrijedi spomenuti iskusnog Kanađanina Bourquea, talentiranog Francuza Joela Chenala i novog Amerikanca u vrhu tehničkih disciplina, Ligetya. Ne smije se otpisati ni Didier Cuche, a Talijani se uzdaju i u Simoncellija.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

U veleslalomu nastupa i Ivica Kostelić, koji očekuje plasman u drugu vožnju. Naravno, Ivica u ovoj sezoni očekuje povratak u vrh slaloma, a prema najavama jedan od ciljeva će biti i borba za Mali kristalni globus u kombinaciji, koji je naš najbolji skijaš umalo osvojio prošle sezone unatoč propuštanju prve utrke. Osnovni cilj će ipak biti osvajanje 400 bodova u ukupnom poretku, što bi donijelo niže strartne brojeve u veleslalomu i brzim disciplinama. Ostatak reprezentacije i u ovoj sezoni se natječe radi stjecanja iskustva, a poneki bod možemo očekivati prvenstveno od Natka Zrnčića-Dima, kad se oporavi od posljedica lakše prometne nesreće. Svojim prvim bodovima se nadaju Dalibor Šamšal, Tin Široki i Ivan Raktić.

Prva vožnja je na rasporedu u 9:45, a druga tri sata kasnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!