Tenis

Senzacionalni Čileanac

Ivor Krapac • ponedjeljak, 12.11.2007.

Drugi dan Masters Cupa u Šangaju obilježio je odličan nastup Fernanda Gonzaleza. Čileanac je u drugom meču ponedjeljka nadjačao Rogera Federera, protiv kojeg dosad nije znao za pobjedu. Andy Roddick također je bio uspješan, "žrtva" mu je bio Nikolaj Davidenko...

Roger Federer ušao je u dvoboj s Fernandom Gonzalezom s dvije velike serije, 15 pobjeda u isto toliko mečeva u skupini na Masters Cupu i čistih 10-0 u međusobnom omjeru s današnjim suparnikom. No, 27-godišnji Čileanac nije puno mario za tradiciju. Odličan drugi i treći set pokazali su se dovoljnim za tijesnu i veliku pobjedu, bilo je 3:6, 7:6(1) i 7:5.

Početak meča nije dao naznaku da će Gonzalez otići s terena uzdignutih ruku. Prvi tenisač svijeta krenuo je agresivno, redovito na mreži na servisu, često i protiv servisa, a takav recept osigurao mu je rani break za vodstvo od 2:0. Pokazalo se dovoljnim za osvajanje prvog seta.

Nastavak je bio puno zanimljiviji. Gonzalezu je očito trebalo vremena da se "zahukta", a kada je to napravio, dvoboj je postao potpuno izjednačen. U drugom setu nije bilo break-lopti na bilo kojoj strani, uz odluku u tie-breaku kojeg je Čileanac riješio odlaskom do nedostižnih 6:0. Federer je tada nestao bez povratka nakon izgubljenog servis-poena pri zaostatku od 2:0, uz neprecizno izvedeni "zicer" na prilazu mreži kojeg je Gonzalez kaznio refleksnim lobom na crtu, što Švicarac više nije uspio vratiti u teren.

Treći set donio je niz break-lopti na obje strane. Gonzalez ih je izvukao pet, uključujući i 0:40 u drugom gemu, dok je Federer "preživio" 15:40 kod 1:1 i 30:40 kod 2:2. U 11. gemu mu, ipak, više nije bilo izlaza. Čileanac je okrunio hrabru igru s dva uzastopna nedodirljiva forhenda i volejem na mreži nakon još jednog poena u kojem je dominirao forhendom, osiguravši break za 6:5 i servis za pobjedu. Na tom servisu nije zadrhtao, prilika za prvu pobjedu nad Federerom u 11. pokušaju nije ga učinila nervoznim...

"Osjećaj je odličan, nakon deset poraza, došao je i moj red", komentirao je Gonzalez nakon "skidanja" prvog na svijetu: "U prvih pet gemova odigrao je kao svjetski broj jedan, pa i bolje od toga, dok se ja nisam osjećao najbolje na terenu. No, nakon toga je malo pao, a razina moje igre se podignula, mislim da je ključ meča bio u mojem servisu i izostanku straha da 'potežem' svoje udarce."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Federer je odao priznanje suparniku, pogotovo njegovu bekhendu koji je funkcionirao zbilja odlično i iznenadio prvog na svijetu: "Poraz je neugodan pogotovo zato što mi se čini da sam igrao dosta dobro... U neku ruku žalim zbog ovog meča, no u drugu ruku i ne, neke stvari koje je odigrao bile su zbilja fenomenalne, zaslužio je da to priznam. Posebno bolno bilo je izgubiti servis pred kraj meča nakon što sam ga cijelo vrijeme držao, ali treba reći da je i on napravio sjajan posao da ostane u egalu do samog kraja, tu nema dvojbi."

Crvena skupina je, tako, postala vrlo zanimljiva uoči preostala dva kola. Prvi na svijetu našao se u zaostatku za Gonzalezom i Andyjem Roddickom, koji je otvorio svoj ovogodišnji šangajski nastup sa 6:3, 4:6 i 6:2 protiv Nikolaja Davidenka.

Bio je to manje kvalitetan meč u usporedbi s onim što su prikazali Gonzalez i Federer, no Roddick neće previše brinuti kako je izgledalo čim je pobjeda tu. Imao je priliku slaviti i lakše, s osvojenim prvim setom i breakom prednosti kod 4:3 u drugom, ali produženje meča nije mu smetalo, u trećem setu prošao je s još dva izgubljena servisa "potonulog" Davidenka.

Ako će Rus tražiti utjehu u porazu, može je naći u činjenici da mu je u ovom susretu servis bio pouzdaniji nego nedavno u St. Petersburgu i Parizu, kad se istaknuo velikim brojem dvostrukih pogrešaka. Danas je imao samo jednu, no ni to nije pomoglo, u preostala dva meča skupine čeka ga težak put u potrazi za polufinalom.

U utorak je na redu drugo kolo Zlatne skupine. U deset ujutro po hrvatskom vremenu susrest će se Novak Đoković i Richard Gasquet, a nakon njih, ne prije 12,30, čeka nas španjolski ogled Rafaela Nadala i Davida Ferrera, dvojice pobjednika prvog dana.

Masters Cup, Crvena skupina, prvo kolo: Roddick (SAD, 5) - Davidenko (Rusija, 4) 6:3, 4:6, 6:2, Gonzalez (Čile, 7) - Federer (Švicarska, 1) 3:6, 7:6(1), 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!