Tenis

Federer "preživio", Roddick dominira

Ivor Krapac • srijeda, 14.11.2007.

Roger Federer zadržao je izglede za prolaz, a Andy Roddick osigurao plasman u polufinale Masters Cupa u Šangaju. Epilog je to četvrtog dana završnice sezone u Kini, drugog kola Crvene skupine...

Federer je ostao u igri za obranu lani osvojenog naslova pobjedom u meču u kojem nije imao druge opcije, sa 6:4 i 6:3 protiv Nikolaja Davidenka, koji se time oprostio od šansi za polufinale. Prvi tenisač svijeta nije bio igrački uvjerljiv kao što obično jest, vjerojatno je bilo i pritiska nakon neočekivanog prekjučerašnjeg startnog poraza od Fernanda Gonzaleza, no ipak je uspio proći bez "ogrebotina".

Najkraći opis onog što smo vidjeli bio bi da su i jedan i drugi bili ispod uobičajene razine, a Federer nešto manje loš. Pogotovo to vrijedi za prvi set, u kojem je Davidenko, da je bio pravi, mogao napraviti puno više. No, nije bio pravi, što je prvi na svijetu kaznio s dva breaka u posljednja tri gema prvog seta, za 5:3 i 6:4, u međuvremenu propustivši servis za set u devetom gemu.

U drugoj dionici Federer je malo dignuo razinu svoje igre, a Davidenko to više nije uspio pratiti. Nova dva Švicarčeva breaka osigurala su bijeg do praktički nedostižnih 6:4 i 5:1, uz dovršetak posla na drugom servisu za pobjedu, kod 5:3 u drugom setu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Federer je, tako, ostao "na životu", a o prolazu među posljednja četiri odlučivat će u posljednjem kolu, za dva dana protiv Andyja Roddicka. Amerikanac će u taj meč ući u komfornoj situaciji, s dvije pobjede u dva nastupa i već osiguranim prolazom u polufinale.

Nakon startna tri seta protiv Davidenka, Roddick je danas bio igrački i rezultatski uvjerljiv, došavši do 6:1 i 6:4 protiv Fernanda Gonzaleza, što mu garantira plasman među posljednju četvoricu. Čileanac nije bio baš toliko inspiriran kao u drugom i trećem setu u pobjedi nad Federerom, štoviše, rano u meču mučio se i s kretanjem, poskliznuvši se kod dva poena nakon Roddickovih napada. No, treba dodati da Gonzalez nije ni dobio pravu priliku reprizirati izdanje slično onom protiv Federera. Prvi američki "reket" bio je jednostavno predominantan, pogotovo na vlastitom servisu.

Roddick je od prvog gema držao meč pod svojom kontrolom. U prvom setu je s dva breaka sve riješio ranim odlaskom do 5:0, dok se u drugoj dionici ključnim pokazao Gonzalezov gubitak servisa u trećem gemu, u kojem je pomogao Amerikancu s tri promašaja, po jednom forhendom i bekhendom, te pokušajem skraćene loptice koji nije ušao u teren. Više od toga nije trebalo. Američki "broj jedan" u nastavku nije popustio na servisu, dovršivši meč nakon samo sata i pet minuta igre.

Odluka o drugom polufinalistu iz Crvene skupine past će u petak u dvobojima Federer - Roddick i Gonzalez - Davidenko, dok nas u četvrtak čeka borba za polufinale u Zlatnoj skupini. U deset ujutro po hrvatskom vremenu na teren će Rafael Nadal i Novak Đoković, a nakon njih, ne prije 12,30, David Ferrer i Richard Gasquet.

Ferrer je najbliže polufinalu, s dvije pobjede u prva dva meča, a Nadal i Gasquet u posljednje kolo ulaze s omjerom 1-1. Đoković je jedini bez izgleda za polufinale, s dva poraza bez osvojenog seta u dosadašnja dva nastupa.

Crvena skupina, drugo kolo: Federer (Švicarska, 1) - Davidenko (Rusija, 4) 6:4, 6:3, Roddick (SAD, 5) - Gonzalez (Čile, 7) 6:1, 6:4.

Poredak:
1. Andy Roddick (SAD, 5) 2-0 (mečevi) 4-1 (setovi) 28-16 (gemovi)
2. Roger Federer (Švicarska, 1) 1-1 3-2 29-24
3. Fernando Gonzalez (Čile, 7) 1-1 2-3 22-29
4. Nikolaj Davidenko (Rusija, 4) 0-2 1-4 18-28.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!