Tenis

Španjolci pokorili Zlatnu skupinu

Branimir Korać • četvrtak, 15.11.2007.

Oba Španjolca iz Zlatne skupine plasirali su se u polufinale Masters Cupa u Šangaju. Briljantni David Ferrer "uništio" je Richarda Gasqueta dok je Rafael Nadal nadigrao Novaka Đokovića...

Rafael Nadal na papiru je trebao imati lakši posao u posljednjem kolu Zlatne skupine u Šangaju. Đoković je u prva dva meča izgledao pomalo umorno i nervozno te je ubilježio dva glatka poraza te ostao bez mogućnosti prolaska u polufinale. Upravo to ponajviše gurnulo je Nadala u ulogu velikog favorita unatoč činjenici da je Đoković već dva puta ove godine na betonskoj podlozi pobjeđivao Španjolca.

Veći dio prvog seta te su se prognoze i ostvarile. Đoković nije pronalazio svoju igru i Nadal je brzo došao do dvostrukog breaka. Tek nakon 4:1 Nadala Đoković se probudio i odigrao nekoliko odličnih poena i vratio jedan izgubljeni servis. Više nije mogao. Nadal je prvo kod 5:3 propustio break i set loptu, a zatim na servisu s lakoćom došao do 40:15 i sa 6:4 uzeo prvi set.

Ništa se revolucionarno nije dogodilo u drugom setu. Nadal je brzo došao do breaka, Đoković je podignuo nivo rizika i tražio povratak u meč, ali uz rizik išle su i pogreške. Ipak kod 4:3 Đoković ima dvije break lopte i posebno može žaliti za onom drugom u kojoj je imao Nadala na koljenima. Španjolac je nemoguće vratio forhendom kada je već bio debelo van igre, kontranapadom uzvratio Đokoviću i otišao na 5:3. Set i meč dovršio je u rutinski i preselio se u gledalište očekujući drugi dvoboj dana.

"Odigrao sam vjerojatno najbolji meč dvoranske sezone ove godine. Čak i da sam izgubio, ne bih bio razočaran jer sam igrao odlično", rekao je nakon meča Nadal. Đoković nije bio pretjerano razočaran. "Otići ću negdje daleko od svih da se dobro odmorim. Imam tek 20 godina i treći sam igrač svijeta, no želim i više od toga", sa smješkom na licu za kraj sezone konstatirao je Đoković.

U drugom susretu igrali su David Ferrer i Richard Gasquet. Računica je bila jasna, Ferrer s porazom u tri seta ulazi u krug s Nadalom i Gasquetom i polufinalisti bi bili poznati nakon preračunavanja omjera gemova. Pobjeda Gasqueta 2-0 u setovima vodila bi Francuza i Nadala u polufinale, a Ferrer bi otpao dok bi svaka pobjeda Ferrera značila prolaz u polufinale za Nadala i Ferrera. Tako osim što je igrao za sebe, Ferrer je igrao i za svog Davis Cup kolegu Rafaela Nadala.

U prvom gemu meča Gasquet radi break, ali nakon toga do kraja seta igra samo jedan čovjek. David Ferrer odigrao je šest gotovo savršenih gemova, uništio je igru Gasqueta i sa 6:1 za svega 25 minuta uzeo prvi set.

Na startu drugog seta odmah Ferrer radi break odlazi na 2:0 i stvara si veliku prednost. Gasquet je napokon nešto odigrao u naredna dva gema, ali unatoč tome protiv sjajnog Ferrera kod 3:1 ponovno gubi servis na drugoj break lopti. Dugačka izmjena na bekendu Gasqueta, jedna kraća loptica i sjajno poentiranje Ferrera odveli su Španjolca do visokih 4:1 uz dva oduzeta servisa. I one male naznake povratka Gasqueta u meč nestale su, igra Francuza se posve raspala i Ferrer je sa 6:1, 6:1 odjurio u polufinale.

Ne može se reći nezasluženo, pa ni neočekivano. Ferrer je igrao uistinu najbolji tenis u skupini i zasluženo je uzeo prvo mjesto dok je Nadal ipak bio u dovoljno dobrom izdanju da nadjača Gasqueta i Đokovića. Malo je razočaranje vrlo loša igra Đokovića u Šangaju, no treći tenisač svijeta nije u najboljem izdanju bio niti na posljednjim turnirima i ta loša forma se samo nastavila. Richard Gasquet očito se previše istrošio hvatanjem Šangaja na posljednjim turnirima i nije mogao više od jedne pobjede u skupini.

Masters Cup Šangaj, Zlatna skupina, treće kolo:
David Ferrer (Španjolska, 6) - Richard Gasquet (Francuska, 8) 6:1, 6:1, Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Novak Đoković (Srbija, 3) 6:4, 6:4.

Masters Cup Šangaj, Zlatna skupina, poredak:
1. David Ferrer (Španjolska) 3-0 (6-1)
2. Rafael Nadal (Španjolska) 2-1 (5-3)
3. Richard Gasquet (Francuska) 1-2 (3-4)
4. Novak Đoković (Srbija) 0-3 (0-6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!