Tenis

Dva laka komada

Ivor Krapac • subota, 17.11.2007.

Polufinalni dan Masters Cupa u Šangaju prošao je s dvije neočekivano glatke pobjede. David Ferrer i Roger Federer izborili su međusobni susret u finalu ne ostavivši puno nade svojim suparnicima...

Andy Roddick trebao je biti na 100 % svoje spremnosti da bi imao šansu za pobjedu nad ovog tjedna sjajnim i još nepobijeđenim Davidom Ferrerom, a bilo je očito da u ovom dvoboju nije na maksimumu. Problem s leđima, zbog kojeg je prvi američki "reket" tražio pomoć fizioterapeuta i masažu u prvom setu, vjerojatno ga je onemogućio da pruži više, 25-godišnji Španjolac vješto je iskoristio suparnikove muke za dolazak do 6:1 i 6:3.

Prvi set krenuo je u Ferrerovom smjeru nakon breaka u trećem gemu, za vodstvo od 2:1. U nastavku više nije bilo dvojbi na čiju će stranu otići taj set, a vrijedni spomena bili su tek medicinski time-out i masaža leđa koje je Roddick zatražio nakon izgubljenog servisa i pada u zaostatak od 4:1.

U drugom setu Amerikanac se donekle vratio "u život", iako je i dalje, kao i u prvom setu, većina izmjena s osnovne crte odlazila na Ferrerovu stranu. Roddick se prvenstveno mogao osloniti na servis, koji ga je držao u egalu sve do šestog gema i tri odlična Španjolčeva poena za break, s po jednim prolazom forhendom i bekhendom protiv suparnika na mreži i dubokim forhend-reternom na kojeg Amerikanac nije stigao reagirati.

Nakon ključnog breaka za 6:1 i 4:2, Ferrera je još čekao težak posao čuvanja stečene prednosti. U sedmom gemu izvukao je 0:40, jedine tri Roddickove break-lopte u ovom meču, zadržavši servis na tek treću gem-loptu. Na servisu za pobjedu kod 5:3 ubacio je, pak, dvije dvostruke pogreške i pomogao suparniku da se vrati od 40:15 do 40:40, da bi potom ipak ostao čvrst i uzeo posljednja dva poena meča.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Danas sam odigrao vrlo dobro, sad je vrijeme da uživam u ovom trenutku", komentirao je Ferrer nakon nastavka uspješnog ovotjednog niza.

Roddick je spomenuo poteškoće s donjim dijelom leđa dodajući da je bol popustila u drugom setu, no nije zaboravio istaknuti da mu glavni današnji problem nije bilo tjelesno stanje, već raspoloženi suparnik: "U drugom setu mi se činilo da su mi udarci dosta dobri, četiri, pet ili šest puta sam slao lopticu u kuteve terena, ali bez učinka. Ne sjećam se kad sam posljednji puta tako dobro pogađao tijekom jednog seta, a svejedno ga izgubio... On definitivno trenutno igra s puno samopouzdanja, što jako pomaže."

Roger Federer riješio je polufinalni zadatak nikad lakšom pobjedom nad Rafaelom Nadalom. Prvi tenisač svijeta slavio je sa 6:4 i 6:1, a dvoboj je bio izjednačen samo do završnice prvog seta.

Početkom meča Nadal je bio potpuno ravnopravan, pa čak i nijansu opasniji, uz Federerovo izvlačenje 0:30 na servisu kod 2:2, spašenu break-loptu (30:40) kod 3:3, pa držanje za 5:4 nakon što je Španjolac bio na 15:30. U petom i devetom gemu Švicarac se izvukao odličnim serviranjem, dok je break-loptu kod 3:3 "preživio" napadom na Nadalov forhend sa Španjolčevim promašajem u pokušaju prolaza forhend-paralelom.

Nakon 15:30 na Federerovom servisu u devetom gemu, sve je vrlo brzo krenulo u smjeru prvog na svijetu, što vjerojatno nije očekivao ni on sam, ni Nadal, ni bilo tko drugi tko je pratio dotadašnji tijek meča. Federer je prvo držao za 5:4, potom breaknuo za osvajanje prvog seta, pa oduzeo Nadalov servis i rano u drugom, ispustivši jedan jedini poen u bijegu do 6:4 i 3:0. U prva tri gema drugog seta ostavio je Nadala bez ijednog osvojenog poena, drugom na svijetu vjerojatno se nikad nije dogodilo da tako glatko izgubi tri uzastopna gema...

No, tu nije došao kraj Nadalovim mukama. Federer je nastavio seriju, uzeo break i u četvrtom gemu drugog seta i time praktički pokopao sve Španjolčeve šanse za povratak u meč. Nadal je uspio tek prekinuti niz od sedam uzastopnih izgubljenih gemova i smanjiti na 6:4 i 5:1, više od toga nije mogao.

Prvi tenisač svijeta je, tako, u velikom stilu došao korak do obrane prošlogodišnjeg naslova na završnici sezone. Ovo mu je bila ukupno šesta pobjeda nad Nadalom, koji sada u međusobnom omjeru vodi s 8-6, a vrijedi dodati da je pet od svojih šest pobjeda Federer izborio u posljednjih sedam susreta, preokrenuvši trend iz prvih sedam dvoboja s ljevorukim Španjolcem, kad je Nadal vodio sa 6-1. Jasno, nije svaka pobjeda nad Nadalom bila uvjerljiva kao današnja, no brojke ne lažu, očito je da Švicarac sve više nalazi recept za pariranje tradicionalno neugodnom protivniku.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

"Zaista sam zadovoljan kako sam igrao u posljednjih set i pol, prije toga je bilo teško, Rafa je imao inicijativu. No, u nastavku meča sam ušao u 'zonu' i odigrao izvanredno", kazao je prvi tenisač svijeta nakon polufinalne pobjede: "Posebno sam zadovoljan serviranjem, mislim da je u tome bio ključ." Obzirom na 11 asova i sjajnih 81 % ubačenog prvog, Federer nije ni mogao biti nezadovoljan servisom, protiv toga je Nadalu bilo teško igrati.

"Dobiti ga na dvoranskoj tvrdoj podlozi je uvijek sjajan rezultat. Volio bih svaki put protiv njega igrati kao što sam odigrao danas, no to nije tako lako izvesti", dodao je Švicarac.

U pogledu prema nedjeljnom finalu, Federer ima puno razloga za optimizam, pogotovo nakon što je jučer protiv Roddicka i u današnjem polufinalu bio blizu svog najboljeg. Protiv Davida Ferrera još ne zna za poraz, a jedva da zna i za izgubljeni set obzirom da je u sedam pobjeda ispustio samo jedan, slavivši sa 6:3, 4:6 i 6:3 u ovogodišnjem četvrtfinalu na crvenoj zemlji Masters Series turnira u Hamburgu.

Ipak, bez obzira na dominaciju u međusobnim susretima, Federer ne očekuje da će u nedjelju imati lak posao: "David je dosad od svih na turniru pružio najviše, dobivao je odlične igrače na putu do finala. Već sam nekoliko puta iskusio da tenisač koji pobjeđuje jake suparnike na kraju dobije i mene, nadam se da se ovog puta neće ponoviti takvo što."

"Nadam se da će mi velika prednost u međusobnom omjeru sutra pomoći. No, jednom smo trenirali skupa nedugo prije ovog turnira, tad mi je izgledalo da igra jako dobro", ostao je oprezan Federer.

Može li ovog tjedna odlični Ferrer potvrditi da je Švicarčev oprez opravdan i prekinuti neugodan trend u dvobojima s prvim na svijetu doznat ćemo sutra. Finale je na rasporedu u devet ujutro po hrvatskom vremenu.

Masters Cup Šangaj, 17.11.2007., polufinale: Ferrer (Španjolska, 6) - Roddick (SAD, 5) 6:1, 6:3, Federer (Švicarska, 1) - Nadal (Španjolska, 2) 6:4, 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!