Tenis

Riješena i zadnja dvojba

Ivor Krapac • petak, 16.11.2007.

Roger Federer pridružio se Davidu Ferreru, Andyju Roddicku i Rafaelu Nadalu u polufinalu Masters Cupa u Šangaju. Prvi tenisač svijeta dočekao je promociju među posljednju četvoricu porazom Fernanda Gonzaleza u prvom meču posljednjeg kola Crvene skupine, a potom se sam pobrinuo da završi na vrhu ove grupe...

Fernando Gonzalez je za zadržavanje izgleda za prolaz u polufinale nužno trebao pobjedu nad Nikolajem Davidenkom u svom posljednjem nastupu u skupini, no ona se nije dogodila. Čileanac je odigrao neuvjerljivo, puno slabije nego u startnoj pobjedi nad Federerom, što je platio porazom u dva seta, sa 6:4 i 6:3 u korist prvog ruskog "reketa". Davidenko je imao niz prilika i za uvjerljiviju pobjedu, sveukupno čak 15 break-lopti u meču, iskoristivši tek četiri.

Ruskom "broju jedan" trebalo je gotovo dva sata za prolaz u dva seta, uz dovršetak posla nakon sata i 56 minuta igre. U prvom setu ispustio je rani break prednosti i vodstvo od 3:0, pa riješio tu dionicu uz novi break u posljednjem gemu seta, na Gonzalezovom servisu pri zaostatku od 5:4.

Čileanac se u toj fazi meča nikako nije mogao sastati sa svojom pravom igrom, uglavnom je boravio metar ili dva iza osnovne crte, a uz takav odnos snaga Davidenku nije bilo teško dominirati. Nakon gubitka seta, Čileanac se za sve frustracije iskalio lomljenjem reketa, zaradivši opomenu suca Andreasa Eglija.

No, taj "ispušni ventil" nije donio Gonzalezov pomak nabolje u nastavku meča. Davidenko je i dalje dominirao u većini izmjena, a s pobjedničkog puta nije ga skrenuo ni gubitak servisa već u prvom gemu drugog seta. Ekspresno je nadoknadio zaostatak, pa u nastavku uzeo ključni break u osmom gemu, pri vodstvu od 4:3, uz dovršetak bez većih komplikacija na servisu za meč kod 5:3.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Polufinaliste iz Crvene skupine smo, tako, doznali već nakon prvog današnjeg meča, što je Federeru donijelo veliko rasterećenje uoči dvoboja s Andyjem Roddickom. Lišen svih briga oko nastavka turnira, prvi na svijetu odigrao je vrlo opušteno i još jednom podsjetio Roddicka zašto toliko mrzi igrati protiv njega - Amerikanac je pao sa 6:4 i 6:2, pretrpjevši već 15. poraz u 16 međusobnih susreta s Federerom.

Igra mačke i miša, u kojoj je, naravno, Federer bio mačka, a Roddick miš, započela je breakom svjetskog broja jedan u trećem gemu, za vodstvo od 2:1. Do kraja seta bilo je još dosta vremena za povratak, no prostora baš i ne, Federer je ostao čvrst i u nastavku prošao bez davanja veće prilike suparniku da eventualno nadoknadi break zaostatka.

U drugom setu Roddick je ubrzo još dvaput ispustio servis i pao u zaostatak od 6:4 i 4:0, a jedino što je u toj fazi meča mogao napraviti je slomiti reket - što je i učinio iz nekoliko pokušaja udaranja u vlastitu tenisicu nakon gubitka servisa u trećem gemu toga seta. Federer, naravno, nije ispustio set i dva breaka prednosti, uz današnje izdanje to bi bilo apsolutno nemoguće.

Uvjerljiva pobjeda nad Roddickom osigurala je Švicarcu prvo mjesto Crvene skupine i veliki polufinalni ogled s Rafaelom Nadalom, koji je bio drugi u Zlatnoj skupini. Prvi i drugi na svijetu već u polufinalu, kao i lani u Šangaju, kad je Federer slavio sa 6:4 i 7:5 na putu do naslova kojeg je dan kasnije uzeo u finalu protiv Jamesa Blakea. Prošlogodišnja polufinalna pobjeda nad Nadalom bila je jedna od njegovih pet u međusobnim susretima, ljevoruki Španjolac u ukupnom omjeru vodi s 8-5.

Roddick će se u polufinalu sresti s Davidom Ferrerom, pobjednikom Zlatne skupine. Bit će to njihov peti dvoboj, a dosadašnji omjer je 2-2.

Masters Cup, Crvena skupina, treće kolo: Davidenko (Rusija, 4) - Gonzalez (Čile, 7) 6:4, 6:3, Federer (Švicarska, 1) - Roddick (SAD, 5) 6:4, 6:2.

Poredak:
1. Roger Federer (Švicarska, 1) 2-1 (mečevi) 5-2 (setovi) 41-30 (gemovi)
2. Andy Roddick (SAD, 5) 2-1 4-3 34-28
3. Nikolaj Davidenko (Rusija, 4) 1-2 3-4 30-35
4. Fernando Gonzalez (Čile, 7) 1-2 2-5 29-41.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!