Košarka

CSKA čuva domaći teren, probuđeni Prokom

Ivor Krapac • srijeda, 14.11.2007.

Prve dvije utakmice četvrtog kola euroligaške skupine A prošle su s po jednom domaćom i gostujućom pobjedom. CSKA je u velikom dvoboju u svojoj dvorani bio jači od Olympiacosa, dok je poljski Prokom slavio u Bologni...

Kako se i očekivalo, susret CSKA i Olympiacosa donio nam je puno uzbuđenja, a završilo je nastavkom duge euroligaške pobjedničke serije Moskovljana pred svojim navijačima. Momčad Ettorea Messine je s 88:79 došla do 20. uzastopne domaće pobjede u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju.

Gosti iz Grčke držali su priključak praktički svih 40 minuta, nekoliko puta imali i rezultatsku prednost, no završnica je ipak pripala domaćima. Glavni junak CSKA bio je Litavac Ramunas Šiškauskas, prvo s važnom tricom za vodstvo od 75:70, a zatim i s nekoliko ključnih poteza u posljednjim minutama. Pamte se ukradena lopta, izboreni prekršaj i realizirana slobodna bacanja za povećanje na 83:75, a za kraj i trica minutu i pol prije zadnje sirene koja je zapečatila sudbinu žilavih suparnika.

Šiškauskas je vodio Moskovljane s 24 poena, Trajan Langdon priključio se s 21 poenom, a Theo Papaloukas s 14 poena i četiri asistencije. Najefikasniji Olympiacosov čovjek bio je Lynn Greer (27 poena, pet asistencija), dok je dvoznamekasti broj poena ubilježio još jedino Marc Jackson s 22, pridodajući i sedam skokova.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prokom Trefl pomaknuo se s nule nakon startna tri poraza uz 87:75 u Bologni, protiv večeras blijedog Virtus VidiVicija. Momčad iz Sopota doputovala je u Italiju s bitnim promjenama u sastavu, nakon sporazumnog raskida s Travisom Bestom i Rubenom Wolkowyskym, koji su očito bili preskupi za ono što su pružali u dresu poljskog kluba, a valja dodati da večeras nije bilo ni Milana Gurovića. "Prodrmavanje" momčadi očito je urodilo plodom, protiv Virtusa su dominirali praktički od početka do kraja.

Već u prvoj četvrtini bilo je jasno da se domaćima ne piše dobro. Tomas van den Spiegel držao je konce pod obručima, a Dajuan Wagner i Donatas Slanina zabijali s vanjskih pozicija, osiguravši gostima iz Poljske vodstvo od 17:10 nakon prvih deset minuta i 15 poena prednosti rano u drugoj dionici. Ne pretjerano brojnim navijačima u bolonjskoj dvorani Palamalaguti nije dugo trebalo da uzmu svoju dezorijentiranu momčad "na zub", pri velikom minusu počastili su ih zvučnim zvižducima.

Ništa se nije bitnije promijenilo ni u drugom poluvremenu sve dok se nije razmahao dotad nevidljivi Virtusov Amerikanac Dewarick Spencer, koji je velikom serijom od 16 poena omogućio domaćima da u završnici dvaput smanje na samo pet poena minusa nakon što je sredinom posljednje četvrtine Prokom još vodio s ogromnih 21 razlike. No, bliže od tih pet poena razlike Virtus više nije mogao.

Glavni gostujući junak bio je dominantni Van den Spiegel (27 poena, 14 skokova). Slanina je ubilježio 28 poena, a Wagner 22 poena i pet skokova. Domaćima nisu bila dovoljna po 22 poena Spencera i Delontea Hollanda, koji je pridodao i pet skokova. Alan Anderson priključio se s 13 poena i sedam skokova.

Euroliga, skupina A, četvrto kolo: CSKA - Olympiacos 88:79, Virtus VidiVici - Prokom Trefl 75:87.

Euroliga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

CSKA Moskva88:79Olympiakos
Virtus Bologna75:87Asseco Prokom Gdynia
Žalgiris91:72Petrol Olimpija
Baskonia76:61Montepaschi Siena
1CSKA Moskva 122+181
2Montepaschi Siena 104+124
3Baskonia 95+119
4Žalgiris 86-16
5Olympiakos 77+86
6Petrol Olimpija 410-117
7Asseco Prokom Gdynia 410-170
8Virtus Bologna 212-207

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!