Nogomet

Prvijenac Benka i sjajni Pletikosa

Marin Vuković, Petar Plevnik • četvrtak, 29.11.2007.

Osim susreta Branna i Dinama večeras je odigrano još 15 susreta natjecanja Lige Uefe po skupinama, nakon kojih su sve izglede za prolaz dalje izgubili francuski Toulouse i grčka Larisa. Od hrvatskih igrača odlične nastupe imali su Leon Benko, koji je svojm prvijencem donio bod Nürnbergu, te Stipe Pletikosa, čije su odlične obrane spasila Spartak od poraza...

Skupina A: Benko spasio Nürnberg, oproštaj Larise

Dva tjedna nakon što je okrunjen naslovom ruskog prvaka, Zenit je na svom terenu dočekao Nürnberg u nadi da će pobjedom napraviti dodatan korak ka plasmanu u drugi krug natjecanja. Ipak, prvi su poveli gosti, preko Charisteasa u 26. minuti. U nastavku susreta uslijedio je preokret Rusa, koji su do vodstva stigli pogocima Pogrebnjaka u 76. te Ionova u 79. minuti. Prvi bod u natjecanju gostima je osigurao naš Leon Benko, koji je nakon samo tri minute provedene na terenu, u 84. minuti glavom postavio konačnih 2:2.

Nakon dvoboja AZ-a i Larise u Alkmaaru dobili smo i prvu momčad koja je izgubila sve izglede za plasman u daljnju fazu natjecanja. Grci su u Alkmaar doputovali sa dva poraza u prva dva susreta, a bolje sreće nisu bili ni u trećem pokušaju. Pogodak vrijedan prve pobjede u skupini sastavu Louisa Van Gaala donio je Dembele u 77. minuti.

Skupina A, rezultati: Zenit - Nürnberg 2:2, AZ Alkmaar - Larisa 1:0

Skupina B: Danci prošli Moskvu, Atletico očekivano

Ni nakon trećeg odigranog susreta moskovska Lokomotiva nema pobjedu na svom kontu. Sva tri boda iz Moskve odnio je Kopenhagen, koji se pobjedom iskupio za poraz od PAO-a u prvom kolu. Danci su do vrijedna tri boda stigli u 62. minuti. Asatiani je u svom 16-ercu srušio Allbäcka, a siguran izvođač najstrože kazne bio je Nordstrand.

U drugom susretu skupine Atletico u Madridu nije dopustio nikakvo iznenađenje, upisavši prvu pobjedu protiv Aberdeena. Škoti su umalo uspjeli na odmor otići bez primljenog pogotka, no prednost Atleticu pogotkom s bijele točke u 45. minuti donosi Forlan. Pobjedu Madrižana potvrdio je branič gostiju Langfield autogolom u 61. minuti.

Skupina B, rezultati: Lokomotiva - Kopenhagen 0:1, Atletico Madrid - Aberdeen 2:0.

Skupina C: Česi preokrenuli Elfsborg, Fiorentina čuva vrh

Uoči dvoboja Elfsborga i Mlade Boleslave bilo je jasno da će poraz za neku od ovih dvaju momčadi vrlo vjerojatno značiti oproštaj od Europe. Susret su puno bolje započeli Šveđani, koje je u vodstvo u 32. minuti doveo Svensson, da bi u 45. minuti Ishizaki propustio iz 11-erca riješiti susret. Kazna je uslijedila u nastavku susreta; Taborsky u 67. minuti izjednačuje, da bi pobjedu Česima donijeli Mendy u 80. i Vorisek u 90. minuti.

Puno zvučniji dvoboj igran je u Ateni, gdje je AEK ugostio vodeću Fiorentinu, u pokušaju da nakon remija u Elfsborgu dođe do prve pobjede u skupini. Gosti iz Firenze bolje su otvorili susret, došavši u vodstvo nakon pola sata igre pogotkom Osvalda. Da domaćini ostanu neporaženi autogolom pet se minuta kasnije pobrinuo branič gostiju Balzaretti.

Skupina C, rezultati: Elfsborg - Mlada Boleslav 1:3, AEK - Fiorentina 1:1.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Skupina E: Zürich stopostotan, Pletikosa Spartakov junak

Pobjedom nad francuskim Toulouseom momčad Züricha izbila je na čelo skupine E i napravila važan korak prema plasmanu u sljedeći krug natjecanja. Gosti iz Francuske su pak večerašnjim porazom, trećim uzastopnim, izgubili sve izglede da se nađu među prve tri momčadi u skupini. Do vodećeg pogotka domaći su stigli u 42. minuti, slobodan udarac izveo je Alain Rochat, a na pravom se mjestu našao Hannu Tihinen i ugurao loptu u mrežu. Konačnih 2:0 postavio je Rafael Araujo iz jedanaesterca u 69. minuti.

Moskovski Spartak je s teškog gostovanja u Pragu odnio vrijedan bod, budući da Sparta ima utakmicu više, a u posljednjem kolu odlazi na teško gostovanje u Leverkusen. Susret u Pragu završen je bez pogodaka ponajviše zahvaljujući sjajnim obranama našeg Stipe Pletikose, koji je tijekom cijelog susreta bio na iskušenjima. Naš je reprezentativni vratar zaključao svoja vrata i omogućio svojoj momčadi da u sljedećem kolu pobjedom nad Zürichom osigura prolaz u sljedeći krug.

Skupina E, rezultati: Zürich - Toulouse 2:0, Sparta - Spartak 0:0.

Skupina F: Večer bez pobjednika

Momčad Brage uspjela je izboriti bod protiv minhenskog Bayerna i tako ostati u igri za plasman u sljedeći krug. Bavarci su do vodstva stigli početkom drugog poluvremena golom Miroslava Klosea, nakon asistencije Luce Tonija, no prednost nisu uspjeli zadržati. Na drugi uzastopni remi natjerao ih je pogodak Rolanda Linza u 66. minuti.

Bolton je na svom Reebok stadionu morao spašavati bod protiv grčkog Arisa i u tome je uspio tek u trećoj minuti sudačke nadoknade. Gosti iz Soluna na odmor su otišli prednošću od jednog pogotka nakon što je Calvo Toni u 44. minuti s 20-ak metara pogodio kut domaćeg gola. U posljednjim sekundama utakmice Grcima je presudio njihov sunarodnjak Stelios Giannakopoulous i spasio bod Boltonu.

Skupina F, rezultati: Braga - Bayern 1:1, Bolton - Aris 1:1.

Skupina G: Tottenham preokretom do vrha

Stručnjak za Kup Uefe Juande Ramos pogodio je s izmjenama u poluvremenu utakmice na White Hart Laneu, gdje je Tottenham zaostatak od dva pogotka u drugom dijelu pretvorio u pobjedu. Aalborg je poveo već u drugoj minuti preko Thomasa Enevoldsena, a u završnici prvog dijela golom Kaspera Risgarda došao na prag pobjede. Ipak, već u 47. minuti Tottenham nagovještava povratak pogotkom Dimitra Berbatova, kojemu je asistirao džoker s klupe Huddlestone. Samo pet minuta kasnije Steed Malbranque diže navijače na noge pogotkom za 2:2, a u 66. minuti drugi džoker s klupe Darren Bent donosi Spursima bodove i čelo skupine G.

Hapoel iz Tel Aviva zakomplicirao je situaciju u ovoj skupini pobjedom nad španjolskim Getafeom. Do svoje prve pobjede u skupini, ali i ponovno oživljene nade u prezimljavanje u Europi, stigli su golovima Walida Badira u petoj i Barukha Dega u 31. minuti. Domaćin je do počasnog pogotka stigao tek u sudačkoj nadoknadi utakmice, i to pogotkom Pabla Hernandeza s bijele točke, nakon što je rukom u šesnaestercu igrao Antebi.

Skupina G, rezultati: Tottenham - Aalborg 3:2, Getafe - Hapoel 1:2.

Skupina H: Trice Galatasaraya i Helsingborga

Turski Galatasaray je visokom pobjedom na gostovanju kod Panioniosa počeo hvatati zadnji vlak za drugi krug Kupa Uefe. Nakon dva uvodna poraza tek su u trećem nastupu u skupini H stigli do prvih bodova, a imperativ pobjede imat će i u posljednjem nastupu protiv bečke Austrije. Turci su u vodstvo stigli početkom drugog dijela golom Serkana Çalika, a na 2:0 povisio je Rigobert Song iz jedanaesterca. Odmah potom domaćinu je zbog drugog žutog kartona u samo dvije minute isključen Grigoris Makos, a osam minuta prije kraja Hakan Şukur postavlja konačnih 3:0.

Jednakim rezultatom Helsingborg je na svom stadionu svladao bečku Austriju. Niti u ovom susretu mreže se nisu zatresle u prvih 45 minuta, a odmah na startu drugog dijela Olafur Ingi Skúlason pogađa za 1:0. Potvrda pobjede stiže između 66. i 70. minute kada prvo Razak Omotoyossi udvostručuje prednost, a zatim svojim drugim pogotkom na utakmici zaključuje priču. Nakon tri kola Helsingborg ima sedam bodova i gotovo je osigurao prezimljavanje u Kupu Uefe.

Skupina H, rezultati: Panionios - Galatasaray 0:3, Helsingborg - Austria 3:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!