Zimski sportovi

Sportnet.hr na poprištu ZOI

Sanja Čalić • petak, 30.11.2007.

Vraćamo se 26 godina unatrag… Davne 1981. godine u Baden-Badenu Calgary je u konkurenciji sa Falunom i Cortinom D’Ampezzo dobio domaćinstvo 15. Zimskih olimpijskih igara. Bila je to, nakon neuspjelih kandidatura za olimpijske igre 1964. i 1968. godine, treća sreća za ovaj kanadski grad koji je imao čast ugostiti mnogobrojne renomirane sportaše, ali i one koji su tek trebali zablistati na sportskom nebu. Kroz legendarni Kanadski olimpijski park vodi vas Sportnet.hr...

Olimpijska baklja putovala je danima, sve dok svoje mjesto nije pronašla na 190 metara visokom Calgary Toweru u samom centru grada. Na svečanoj ceremoniji otvaranja održanoj na McMahon stadionu 13. veljače 1988. godine Calgaryem su odjeknule riječi: “Let the Games begin!”.

Slika 5 od 6.
Foto: Sanja Čalić

Svakom su sportskom zaljubljeniku zasigurno u sjećanju ostale vožnje jamajkanskog bob tima, koji je svijetu pokazao što znači pravi olimpijski duh, nastupajući iz ljubavi, gušta i zabave, unatoč ismijavanjima i podrugljivim pogledima. Nisu postigli značajniji rezultat, ali su osvojili naklonost publike, te su svojim pristupom uspjeli zasjeniti i one koji su u bobu ipak bili iskusniji i uspješniji. Skijaškim skokovima dominirao je Finac Matti Nykanen, zlatne trenutke svoje karijere doživio je Alberto Tomba, a tri se puta na najviše postolje popela i Nizozemka Yvonne van Gennip porazivši konkurenciju u brzom klizanju.

Slika 4 od 5.
Foto: Sanja Čalić

Igre su bile obilježene i sa nekoliko noviteta. Po prvi puta skijaši i skijašice natjecali su se u novoj discipline nazvanoj super G, a trajanje Igara produženo je za 16 dana. I organizatorima je pala sjekira u med, jer su Olimpijske igre bile itekako profitabilne, te je ukupna zarada dosegla iznos od oko 100 do 150 milijuna dolara (tj. oko 500 do 750 milijuna kuna!). Novac je naravno uložen u sportske svrhe, a značajan iznos izdvojen je i za održavanje te daljnji razvoj Kanadskog olimpijskog parka (COP).

Tijekom Olimpijade u COP-u su održana natjecanja u skijaškim skokovima, bobu, sanjkanju, nordijskoj kombinaciji, slobodnom skijanju i paraolimpijskom skijanju, koje je bilo jedno od demostracijskih sportova. No što danas nudi COP? Udaljen tek nekoliko kilometara od centra grada, COP je prava meka za turiste i nezaobilazna je stanica prilikom upoznavanja Calgarya. Gotovo će svaki posjetitelj tamo pronaći nešto što će mu ostati u sjećanju, a da ne spominjem sportske fanatike poput mene koji će uživati u svakom trenutku provedenom na mjestu gdje su mnogi velikani sporta pisali povijest postižući vrhunske rezultate.

Slika 3 od 3.
Foto: Sanja Čalić

Jedna od atrakcija COP-a je svakako Olympic Hall of Fame i muzej, gdje je izloženo 20 olimpijskih baklji. Poseban osjećaj ponosa preplavio me kada sam na pregledu svih osvajača olimpijskih medalja ugledala nekoliko puta ispisano ime Janice Kostelić uz fotografiju i hrvatsku zastavu. Posjetiteljima je također omogućeno da se okušaju u virtualnom spuštanju niz olimpijsku skijašku stazu, te da pokažu svoje hokejsko umijeće. Posebna zanimljivost je i Olympic Plaza, mjesto gdje su tada odličja primala mnoga velika imena, a danas je mjesto održavanja brojnih koncerata.

Slika 2 od 2.
Foto: Sanja Čalić

Nakon kratkog predavanja o povijesti olimpijskih igara i šetnje muzejem, put dalje vodi žičarom do olimpijske skakaonice, gdje je moguće zastati u samoj startnoj kućici i doživjeti prekrasnu panoramu Calgarya. Nakon imaginarnog skoka, vrijeme je za Ice House, mjesto gdje oni željni avanture zasigurno neće propustiti vožnju na sanjkama, posebice kad u stazi nasuprot vas treniraju mnoga velika kanadska imena tog sporta poput Pierra Luedersa, Jeffa Paina i Mellise Hollingsworth.

Slika 1 od 1.
Foto: Sanja Čalić

Osim navedenih zanimljivosti, u COP-u je moguće iznajmiti bicikl te tako aktivno razgledati sam park, pohađati različite tečajeve mountainbikinga, te provesti vrijeme u olimpijskom kampu koji uključuje sanjkanje, biatlon i skijaške skokove. Za one koji ipak žele samo uživati u pogledu na neodoljive Rocky Mountains organiziran je nedjeljni ručak. A onima malo romantičnijeg duha zasigurno neće promaknuti mogućnost vjenčanja u prekrasnom sportskom ambijentu…

COP je zaista jedno posebno mjesto koje svakako vrijedi posjetiti. Stoga se ikad budete našli u Calgaryu ili u njegovoj blizini, nemojte ga nipošto zaobići…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!