Rukomet

Dinu i Palinger nezaustavljive

Ivan Ambroš • četvrtak, 06.12.2007.

U prvom kolu grupe M II Svjetskog prvenstva u francuskom Dijonu, Rumunjska je napravila preokret protiv Koreje i slavila s 31:27 (14:15), Španjolska je glatko izgubila od Njemačke 25:30 (8:14), a Poljska je izgubila od Mađarske 26:28 (13:11)...

Koreanke, ulaze u susret kao tajfun i u šestoj minuti rezultat je 1:5. Zato je Georghe Tadici u ranoj fazi utakmice prisiljen tražiti time-out. Ali opet slijedi šok. Rumunjke se nisu uspjele pribrati a semafor je već pokazivao 4:10. Tada svjetske viceprvakinje počinju igrati, a Koreanke počinju griješiti. Na odmor se ipak odlazi s prednošću Koreanki 14:15. Rezultat se lomi gotovo cijelo drugo poluvrijeme, a nakon posljednjeg izjednačenja u 54. minuti na 25:25 rezultat se i prelomio. Povele su Rumunjke i susret zaključile konačnim rezultatom 31:27.

Zvijezda večeri i autor ovog velikog preokreta je bila Luminita Dinu. 36-godišnja vratarka je obranila 20 šuteva (od toga dva sedmerca), s visokim postotkom obrana od 48%. Prvi strijelac susreta bila je Ona Kim s deset golova, dok su Aurelia Bradeanu sa šest golova i Narcisa Lecusanu s pet golova iz pet pokušaja bile najbolje kod Rumunjki.

Od samog početka susreta između Španjolske i Njemačke postavljalo se samo jedno pitanje: S kolikom će razlikom izabranice Armina Emricha ovaj puta pobijediti. Svih 60 minuta su vodile i na kraju zasluženo osvojile nova dva boda. Iako vratarke nisu briljirale, njemačka teška artiljerija ni ovaj put nije zakazala. Po devet golova zabile su Grit Jurack i Nadine Krause. Pet golova je za Španjolke zabila Beatriz Fernandez.

Na utakmici između Poljske i Mađarske prvi su gol u četvrtoj minuti zabile Poljakinje, no u tom trenutku nitko nije niti pomišljao da će to biti loša najava prvog poluvremena za ekipu Andrasa Nemetha. Taman kad se Palinger razbranila i kad su svi pomislili da će se Mađarice odlijepiti, Poljakinje stišću i u 23. minuti rezultat je izjednačen na 8:8. Štoviše, izabranice Zenona Lakomya uspijevaju otići na odmor s prednosti od 13:11. U drugom dijelu Mađarice izjednačuju na 15:15 i preuzimaju stvari u svoje ruke. Iako vode i s pet golova prednosti dopuštaju Poljakinjama da u posljednje dvije minute smanje zaostatak na samo dva gola. S tom se razlikom utakmica i završava s konačnih 26:28. Fenomenalna Palinger skinula je 21 šut, dok je Magdalena Chemicz odgovorila sa 17 obrana. Beatrix Balogh je zabila šest golova, a Klaudia Pielesz je pet puta tresla mrežu.

Tri kola prije kraja drugog kruga Rumunjska i Njemačka su sa četiri boda praktično osigurale četvrtfinale, dok Mađarskoj tri boda nisu dovoljna za miran san. Španjolskoj, koja ima jedan bod, predstoji grčevita borba za četvrto mjesto s Poljskom i Korejom koje su još uvijek bez bodova.

Svjetsko prvenstvo, grupa M II, 1. kolo: Rumunjska – Korea 31:27 (14:15), Španjolska – Njemačka 25:30 (8:14), Poljska – Mađarska 26:28 (13:11).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!