Zimski sportovi

Zlato Škotskoj i Šveđankama

Sportnet • ponedjeljak, 17.12.2007.

Na netom završenom Europskom prvenstvu u curlingu, koje se ove godine održavalo u njemačkom Fussenu, zlatnim medaljama okitile su se reprezentacija Škotske u muškoj te Švedske u ženskoj konkurenciji...

Dok je u muškoj konkurenciji zlato pripalo ekipi Škotske, koja je u finalu svladala Norvešku rezultatom 5:3, u ženskoj konkurenciji, šesnaesti put od 1975. godine od kada postoji ovo natjecanje, najsjajnije odličje osvojile su Šveđanke. One su u finalu svladale ekipu Škotske rezultatom 9:4 te tako još jednom suvereno dokazale kako u Europi, ali i svijetu, još uvijek nemaju dostojnu konkurenciju.

Po treći put na Europskom prvenstvu nastupile su i hrvatska muška te ženska reprezentacija. Ovo prvenstvo obilježit će i činjenica da su i jedni i drugi dolazili do pobjeda.

Hrvatska muška reprezentacija do kvalifikacija za A skupinu i Svjetskog prvenstva nije uspjela doći samo zbog poraza od Mađara u zadnjoj utakmici u grupi. Iskusni mađarski skip Gabor Reisz u zadnjem endu posljednjim je stoneom donio pobjedu svojoj zemlji i tako izborio dodatne kvalifikacije. Do tog trenutka Hrvatska je imala tri pobjede u grupi i glasila je za favorita, budući da je sjajnom igrom prvenstveno Alena Čadeža, skipa reprezentacije, ostvarena i pobjeda protiv Rusije, reprezentacije koja je prije dvije godine igrala na Olimpijskim igrama. U konačnici Hrvatima pripada tek četvrto mjesto u skupini s ukupnim omjerom od tri pobjede i tri poraza.

Ženska reprezentacija bila je u sličnoj situaciji. Nakon pobjeda protiv Slovakinja i Latvijki na samom otvaranju prvenstva, slijede i dva poraza. No da su Hrvatice u posljednjoj utakmici pobjedile Englesku plasirale bi se u doigravanje. To se na kraju nije dogodilo, te su na kraju završile kao treće u grupi.

Na EP u curlingu za Hrvatsku su nastupili: Alen Čadež, Dalibor Golec, Dražen Ćutić, Ognjen Golubić te Davor Palčec, Nikolina Petrić, Marta Muždalo, Zrinka Muhek i Slavica Roso.

Na novoj ljestvici Europske curling federacije Hrvatska zauzima 21. mjesto od 32 europske federacije u muškoj te 17. mjesto od 22 ženske reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!