Rukomet

Komplikacije za kvalifikacije

Ivan Ambroš • utorak, 18.12.2007.

Međunarodni rukometni savez (IHF) je u ponedjeljak u Parizu donio odluku o ponavljanju azijskih kvalifikacija za Olimpijske igre, što se odnosi i na rukometaše i na rukometašice. Iako na prvi pogled nevažna, ova odluka zakomlicirala je put naših rukometašica k Olimpijskim igrama...

Iako su sljedećih dana moguće promjene, prema najnovijim informacijama, u slučaju da na kvalifikacijskim turnirima Azije i Afrike pobijede Koreja i Angola (najvjerojatniji ishod kvalifikacija), Hrvatska bi trebala završiti u skupini B s Rumunjskom (trećom sa Svjetskog prvenstva), Poljskom (drugom ekipom najboljeg kontinenta) i azijskim doprvakom (što bi između ostalih mogli biti i Japan, Kina ili Kazahstan)

Ovakav razvoj događaja u slučaju da se i Koreja i Angola izravno kvalificiraju, otvara mogućnost Španjolskoj da sudjeluje u kvalifikacijama. U tom slučaju u skupini A bi bili Njemačka, Španjolska, Švedska, Kuba, dok će u skupini C igrati Francuska, Mađarska, afričke doprvakinje i treća ekipa Azije.

Također je IHF istaknuo da su netočni svi novinski natpisi i spekulacije o prijetnjama Međunarodnog olimpijskog odbora IHF-u da će rukomet kao sport biti izbačen s popisa olimpijskih sportova ukoliko IHF ne reagira na nepravilnosti u finalnoj utakmici azijskih kvalifikacija rukometaša za Olimpijske igre. Naime, početkom rujna u Japanu u finalnom susretu azijskih kvalifikacija za Olimpijske igre muška reprezentacija Kuvajta je pobijedila reprezentaciju Koreje s osam golova razlike. To je bila utakmica puna neregularnosti uoči koje je nekoliko puta dolazilo do promjene sudačkog para. Povrh svega toga i IHF-ov delegat je više puta tijekom susreta morao intervenirati.

Pošto se Koreja žalila IHF-u, pokrenut je postupak koji je rezultirao ovakvom odlukom, koja u konačnici dovodi do još jedne promjene u kvalifikacijskim skupinama za Olimpijske igre.

U roku od 72 sata Međunarodni rukometni savez će se detaljno očitovati oko rasporeda kvalifikacijskih skupina. Prema riječima predsjednika Hassana Mustafe IHF ovim odlukama "unosi pozitivne promjene u svijet rukometa, koje su rezultat ogromnog uspjeha Svjetskog prventva za rukometašice u Francuskoj."

U svoj ovoj zbrci, jedno je jasno. Tek krajem siječnja naše će rukometašice definitivno saznati sve svoje protivnike u kvalifikacijskoj skupini za Olimpijske igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!