Nogomet

Nijemci nemilosrdni, Grci tragičari

Zoran Zdelar, Petar Plevnik • srijeda, 19.12.2007.

Susrete posljednjeg kola lige Kupa Uefa u skupinama E, F, G i H obilježila su odlična izdanja njemačkih momčadi, Bayerna i Bayera, koji su svojim protivnicima "utrpali" čak 11 komada. S druge strane, večer za zaborav imale su grčke momčadi, posebice Panionios, koji je u posljednim minutama prokockao prigodu za nastavak natjecanja...

Skupina E: Apotekari isporučili petardu

Velikodušnim se pokazao Spartak iz Moskve, koji je u Toulouseu dopustio otpisanom domaćinu da na oproštaju od Europe upiše svoje prve bodove, a Bayeru iz Leverkusena prvo mjesto u skupini. Mrežu suigrača Stipe Pletikose, koji je na zasluženom odmoru u Splitu, prvi je u 41. minuti zatresao tuniški Brazilac Santos, a isti je igrač u 52. minuti udvostručio prednost Francuza. Konačnih 2:1 postavio je Dzyube iz 11-erca u 61. minuti.

Iako su Apotekari u Zürich otputovali bez Adlera, Barbareza, Ramelowa i Schneidera i Vidala, sve odreda prvotimaca, i takvi su se pokazali prejakim za Švicarce. Već do odmora gosti su pogocima Greška i Bulikina imali vodstvo od 2:0, da bi u nastavku Barnetta, Bulikin te Kiessling doveli Bayer do uvjerljive pobjede i prvog mjesta u skupini.

Rezultati: Toulouse - Spartak Moskva 2:1, Zürich - Bayer Leverkusen 0:5

Skupina F: Aris platio Bayernov račun

Pod kritikom nešto lošijih igara u posljednje vrijeme i s bodom potrebnim za prolazak skupine, Bayern je na Allianz Areni dočekao Aris, kojem je također trebao bod za prolaz dalje. Na kraju balade momčad Dušena Bajevića u Solun se vraća sa šest komada u svojoj mreži i bez proljeća u Europi.

Otpor gostiju trajao je 25 minuta, da bi Luca Toni pogocima u 25. te 38. minuti najavio sjajnu večer, koju je nastavio s još dva pogotka u 64. i 65. minuti. Prigodu da se upiše u strijelce u 78. je minuti iskoristio i Lell, da bi konačnih 6:0 u 81. minuti postavio Lahm za najveću europsku pobjedu Bayerna u posljednje 24 godine.

Katastrofom Arisa najviše se okoristila Braga, koja je sa 2:0 svladala otpisanu Crvenu zvezdu i tako osigurala nastavak europskog natjecanja. Portugalci su u vodstvo stigli već u 11. minuti preko Linza, da bi i četvrti poraz Beograđana u isto toliko susreta potvrdio Wender u 66. minuti.

Rezultati: Bayern - Aris 6:0, Braga - Crvena zvezda 2:0.

Skupina G: Izraelci propustili iskoristiti domaći teren

Španjolski Getafe uvelike je nadigrao belgijskog protivnika na domaćem travnjaku i tako osigurao da proljeće u Europi dočeka kao pobjednik skupine G. Kakvim smjerom bi utakmica na Alfonso Perez stadionu trebala ići moglo se vidjeti već vrlo rano obzirom da je domaćin poveo nakon samo šest minuta igre. Silovit udarac s ruba kaznenog prostora Pabla Hernandeza odsjeo je u donjem desnom kutu gola Zitke za ranih 1:0. Pobjedu je potvrdio Fabio Celestini pet minuta nakon početka drugog poluvremena udarcem s malene udaljenosti na asistenciju strijelca prvog pogotka. Gosti iz Belgije ipak su u sudačkoj nadoknadi uspjeli ublažiti poraz nakon što je put do mreže Patoa pronašao Thereau.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Hapoel Tel-Aviv nije uspio slaviti na domaćem terenu te su tako propustili skočiti na treće mjesto na ljestvici. Danski Aalborg skupio je dosad tek jedan bod, a onda su iznenadili Izraelce kojima je pobjeda trebala kako bi izborili prolaz dalje. Poveli su gosti na Bloomfieldu u 27. minuti nakon što je Kasper Risgard volejom pronašao put do mreže. Hapoel vraća nadu svojim navijačima kada u produžetku prvog poluvremena izjednačuje Fabio Junior.

Domaćin nije ipak uspio napraviti preokret, a ključni trenutak dogodio se već u 50. minuti kada sudac zbog prekršaja Nsumbua nad Curthom dosuđuje jedanaesterac za goste. Tu priliku nije propustio iskoristiti Michael Jakobsen. Potvrdu tri boda koji im u konačnici ne znače previše, osim kad je u pitanju računanje koeficijenta, donio je u 66. minuti Thomas Enevoldsen.

Rezultati: Getafe – Anderlecht 2:1, Hapoel Tel-Aviv – Aalborg 1:3

Skupina H: Panionios tuguje zbog velike prilike

Navijači grčkog Panioniosa nemaju razloga za veselje ove noći. Njihovi nogometaši imali su sve u svojim rukama. Vodili su s dva pogotka, bio im je dovoljan čak i bod, a u završnici su sve prosuli. Bordeaux je osigurao prvo mjesto i prije ove utakmice, pa su zato malo opušteno ušli u susret. Domaćin je poveo već u 6. minuti iz jedanaesterca zahvaljujući Djebbouru, a do 2:0 stižu 14 minuta kasnije. Grigoris Makos volej udarcem s veće udaljenosti donio je svojoj momčadi ugodno vodstvo.

Francuzi su uspjeli izjednačiti pet minuta prije odlaska na odmor preko Fernanda Cavenaghija. Isti nogometaš donosi Bordeauxu i izjednačenje u 75. minuti kada udarcem lijevom nogom pronalazi put do kuta Koenigova gola. Da domaći navijači napuste stadion u tuzi pobrinuo se u 87. minuti Wielfried Moimbe. Majstorović je odigrao svih 90 minuta u redovima domaćina, a jednom je zapucao i prema vratima Francuza, no lopta nije išla u okvir gola. Krešić nije bio u konkurenciji za nastup.

Galatasaray je unatoč osvajanju samo boda na domaćem terenu u remiju bez pogotka uspio izboriti prolaz dalje kao trećeplasirana momčad. Bili su domaćini na Ali Sami Yen stadionu protiv bečke Austrije znatno nadmoćniji i znatno konkretniji kad su u pitanju završnice akcija, no Orkan Usak i Fornezzi nisu se dali svladati.

Rezultati: Panionios – Bordeaux 2:3, Galatasaray – Austria Beč 0:0.

Kup Uefa - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zürich0:5Bayer Leverkusen
Toulouse2:1Spartak Moskva
1Bayer Leverkusen 48:2+69
2Spartak Moskva 44:3+17
3Zürich 44:7-36
4Sparta Prag 44:5-14
5Toulouse 44:7-33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!