Tenis

Priprema, pozor...

Ivor Krapac • subota, 29.12.2007.

Nakon mjesec i pol predaha, sve je spremno za početak nove sezone na ATP i WTA Touru. Spremni su i hrvatski aduti, prvog tjedna moći ćemo ih pratiti na tri ATP turnira...

Ivan Ljubičić i Ivo Karlović, vodeći hrvatski dvojac na Entry listi, krenut će u "zagrijavanje" za skori Australian Open traženjem pobjeda i bodova na milijun američkih dolara "teškom" ATP turniru u Dohi. Ivan će braniti naslov, a Ivo pokušati nastaviti tamo gdje je stao u odličnoj protekloj sezoni, zasad najboljoj u karijeri.

"Ljubo" i "Karlo" našli su se u istoj, donjoj polovici ždrijeba. Ljubičić je četvrti nositelj, a prolaz u osminu finala tražit će protiv svog dobrog poznanika, iskusnog ljevorukog Austrijanca Stefana Koubeka, 47. na svijetu.

Vezane vijesti

Ivan i Koubek dosad su se sastajali već osam puta na ATP turnirima, prvi hrvatski "reket" vodi s 5-3, no posljednji dvoboj otišao je na Austrijančevu stranu. Bilo je to prije koji mjesec na Masters Series turniru u Madridu, kad je 30-godišnjak iz Klagenfurta slavio sa 6:3, 6:7(2) i 7:5.

U osmini finala Ivan bi, voljom ždrijeba, išao na jačeg iz srpsko-španjolskog "sudara" Janka Tipsarevića i Santiaga Venture, dok bi, ukoliko sve prođe u skladu s renkingom, četvrtfinalni protivnik bio šestopostavljeni Nijemac Philipp Kohlschreiber. No, korak po korak.

Peti nositelj Ivo Karlović će svoj prvi meč u novoj sezoni odigrati protiv još nepoznatog kvalifikanta, a u osmini finala put ga vodi na pobjednika susreta Švicarca Stanislasa Wawrinke i još jednog igrača iz kvalifikacija. Obzirom da je Wawrinka među najopasnijim nepostavljenima u ždrijebu, Ivo je mogao imati i više sreće.

Najizgledniji četvrtfinalni protivnik Karloviću bi bio drugi nositelj Tommy Robredo, koji će prvi izazov imati protiv Argentinca Agustina Callerija. Ukoliko Ivan i Ivo prođu sve prepreke do te faze turnira, u polufinalu će biti na suprotnim stranama.

Prvi nositelj bit će kontroverzni Nikolaj Davidenko, kojeg na startu čeka kvalifikant. U gornjoj polovici ždrijeba je i trećepostavljeni Andy Murray, Ljubičićeva "žrtva" iz finala posljednjeg izdanja katarskog turnira.

Mario Ančić započet će sezonu u kojoj očekuje više zdravlja i uspjeha nego 2007. nastupom u Adelaideu (465.000 $). Prvi suparnik bit će 19-godišnji Rus Jevgenij Korolev, 80. na svijetu, koji je u protekloj sezoni imao negativan omjer (20-24) pobjeda i poraza na Touru. S Ančićem se još nije susretao.

Ukoliko pobijedi Rusa, Mario će u osmini finala ići na jačeg iz startnog francuskog dvoboja Michaela Llodre i četvrtopostavljenog Gillesa Simona. U toj četvrtini ždrijeba nalaze se, između ostalog, Benjamin Becker i sedmi nositelj Juan Martin Del Potro, dok polovinu predvodi drugi nositelj Paul-Henri Mathieu, kojeg na startu čeka francuski ogled sa Julienom Benneteauom.

U gornjem dijelu ždrijeba Australci će se nadati dobrim nastupima i pobjedama svog glavnog aduta, prvopostavljenog Lleytona Hewitta, čiji će prvi suparnik biti Izraelac Dudi Sela. Tu je i treći nositelj Jarkko Nieminen, kojeg na startu očekuje dvoboj s kvalifikantom.

Marin Čilić tražit će prve ovosezonske bodove u indijskom Chennaiju (436.000 $). Za početak, čeka ga dvoboj sa srpskim adutom Viktorom Troickim, kojeg ponajviše pamtimo po odličnom nastupu u Umagu proteklog ljeta, kad je iz kvalifikacija došao do polufinala svladavši, između ostalog, i slavnijeg sunarodnjaka Novaka Đokovića. 21-godišnji Troicki trenutno je 128. na Entry listi, a protiv Čilića još nije igrao.

Pobjeda nad 21-godišnjim Beograđaninom Marinu bi donijela osminu finala protiv boljeg iz "sudara" Nijemca Denisa Gremelmayra i petopostavljenog Francuza Nicolasa Mahuta, dok se korak dalje, u istoj četvrtini ždrijeba, smjestio i drugi nositelj Marcos Baghdatis, koji na startu ide na Nizozemca Robina Haasea.

Baghdatis je glavna zvijezda u donjem dijelu ždrijeba, u kojem se nalazi i četvrtopostavljeni Rus Mihail Južnji. Većina pozornosti neutralaca bit će usmjerena na gornji dom, kojeg predvodi Rafael Nadal, prvi nositelj i drugi na svijetu, po završetku sezone u središtu pažnje nakon priče o ugroženosti karijere zbog ozbiljnih problema sa stopalom.

Koliko je Rafa spreman mogli bismo vidjeti već u Indiji, a svakako je za očekivati da je dovoljno pripremljen barem za prolaz prvog kola, u kojem ide na Francuza Mathieua Montcourta. I u nastavku turnira Nadalu put izgleda dosta otvoreno, jedina prava "mina" mogao bi biti trećepostavljeni sunarodnjak Carlos Moya, potencijalni polufinalni protivnik.

U Indiji je i Lovro Zovko, koji će se do glavnog ždrijeba pokušati probiti kroz kvalifikacije. Lovro je prvu prepreku preskočio sa 7:6(1) i 6:3 protiv domaćeg predstavnika Sunila Kumara Sipaeye, 445. na svijetu, a u sutrašnjem drugom kolu srest će se s Rusom Denisom Macukevičem (323.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!