Rukomet

Kola za nama i borba pred nama

Ivana Strahija • subota, 12.01.2008.

Muški je dio Dukat I HRL odigrao 15 kola, dok su žene odigrale 11 prije odlaska na zasluženi zimski odmor. Novinari Sportneta donose vam priču iz svake prvoligaške sredine, o utakmicama prvog dijela sezone i nadanjima za ostatak prvenstva...

Kako smo već pisali, ove će godine Prva liga za muške doživjeti promjenu sustava natjecanja, pa 16 klubova koji trenutno uživaju prvoligaški status bije bitku za 11 prvih mjesta koja donose siguran ostanak u društvu najboljih.

U tu skupinu po trenutnom poretku spadaju Croatia osiguranje, Perutnina Pipo IPC, Poreč, Nexe, Karlovac, Dubrava, Moslavina, Zamet, Osijek, Koteks i Siscia. Dvanaestoplasirani je varaždinski Varteks, to mjesto omogućuje mu kvalifikacije za ostanak kroz turnir za popunu I HRL, no Varaždinci imaju svega 12 bodova, kao i nižeplasirani Medveščak Konica Minolta te Metković.

U novoformiranu I B ligu ispadaju klubovi od 13. do 16. mjesta nakon odigranih 30 prvoligaških kola. Ipak, koliko možemo vidjeti, situacija na ljestvici prilično je bodovno zgusnuta, pa se u sigurnoj zoni nalaze tek CO i Pipo, kao i Poreč te Nexe, dok ostali imaju svega par bodova prednosti.

U ženskom prvoligaškom društvu noviteta od iduće sezone neće biti, a dvanaest se klubova bori za plasman u jedan od tri završna turnira: Ligu za prvaka, Ligu za Europu i Ligu za ostanak.

Nakon 22 kola najbolja će četvorka prvenstva u Ligu za prvaka, a nakon odigranog turnira hrvatske prvakinje dobivaju pravo nastupa u EHF Ligi prvakinja. Drugoplasirana ekipa odlazi okušati sreću u Kup EHF-a, a trećeplasirana u europski Challenge kup.

Pomalo smušeno zvuči da bi i četvrtoplasirana ekipa Lige za prvaka, kao i prvak Lige za Europu također trebali u Challenge, no valjda će se i u novoj godini naše rukometašice nekako dogovoriti, obzirom da mjesta ima samo za dvije ekipe.

U Ligi za ostanak posljednji klub ispada direktno, dok trećeplasirane rukometašice igraju turnir za popunu s prvacima drugih liga.

Razmišljanja klubova Dukat I HRL za muške i žene pročitajte u tekstovima s desne strane.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!