Ostali sportovi

NFL: Patriotsi ostvarili savršenstvo

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 30.12.2007.

New England Patriotsi su sinoćnjom pobjedom nad New York Giantsima 38:35 došli do povijesnog omjera i presedana u svijetu američkog nogometa, upisavši svoju 16. pobjedu i ostavši neporaženi u regularnom dijelu sezone…

Ulazeći u posljednji, 17. tjedan, Giantsi nisu imali za što igrati, s obzirom da su već osigurali mjesto u doigravanju i bili upoznati sa svojim protivnikom u prvom tjednu play offa – Tampa Bay Buccaneersima. Ipak, kako je prolazio tjedan i kako se podizala atmosfera ove utakmice, G-Men, su došli do zaključka kako ipak ne žele pustiti Patriotse da tako lagano dođu do tog povijesnog omjera i kako ih žele pobijediti i biti prva i jedina momčad kojoj je to ove sezone uspjelo pa su izašli u najjačem sastavu.

Osim što su Patriotsi sinoć stvorili povijest došavši do omjera 16-0, što nije uspjelo niti jednoj momčadi u povijesti NFL-a, a jedino su još Miami Dolphinsi iz 1972 ostali neporaženi sa omjerom 14-0, New York je sinoć iz prvog reda svjedočio i razbijanju nekoliko drugih rekorda. Patriotsi su tako podigli broj zabijenih poena (589) u jednoj sezoni, QB Tom Brady je srušio rekord Peytona Manninga, zabivši sinoć svoje 50 TD dodavanje, dok je WR Randy Moss sinoć uhvatio dva TD dodavanja srušivši tako rekord Jerryja Ricea kada je uhvatio svoje 23 TD dodavanje sezone.

Ali Giantsi ni u kojem slučaju nisu olakšali posao Patriotsima i stvorili su im do sada najveći otpor sezone. Vodivši u trećoj četvrtini 12 razlike, što je bio najveći deficit Patriotsa ove sezone, Big Blue su bili sasvim blizu rušenju Patsa u njihovoj posljednjoj utakmici sezone. QB Eli Manning (22/32, 251 yard, četiri TD-a i presječena lopta) je izgledao odlično, nakon nekoliko lošijih nastupa, bacao je točna i kvalitetna dodavanja i vješto izbjegavao pritisak braniča New Englanda. Probijač Brandon Jacobs, koji je imao ponajviše razloga da odmara u ovoj utakmici s ozljedom gležnja, igrao je dosta dobro, postigavši jedno polaganje uz 44 osvojena yarda dodavanjem i pretrčavši 67 yardi.

Ali, Patriotsi su se prilagodili izazovu i započeli povratak koji su, povijesnim TD dodavanjem, završili Brady i Moss. U akciji koja pokušaj prije nije uspjela, Brady je pokušao opet, izbacivši brzu i duboku loptu za Randyja Mossa (šest uhvaćenih dodavanja, 100 osvojenih yardi i dva TD-a) koji je sve pretrčao i uhvatio dodavanje za 65 yardi i preokret Patriotsa 31:28 (nakon TD-a Maroneyja utrčavanjem od šest yardi). Maroney je postigao dva polaganja, a drugo je došlo nešto kasnije, utrčavanjem od pet yardi za vodstvo od 38:28. Hvatač Patriotsa Wes Welker je uhvatio 11 dodavanja za 122 yarda i tako utaborio svoju ulogu radilice u momčadi. Giantsi su samo uspjeli smanjiti rezultat na tri razlike (dodavanje Manninga za Burressa od tri yarda), ali nisu uspjeli Patriotsima oduzeti 16. pobjedu sezone i spriječiti ih da uđu u povijest.

Sinoćnja je utakmica ponudila sve čari američkog nogometa. Osim odlične utakmice kao takve, pune odličnih individualnih genijalnosti, taktičkih nadmudrivanja, rezultatske neizvjesnosti i preokreta, bila je to i utakmica koja je pokazala dominaciju jedne momčadi u doba ravnopravnosti kakvu su izborili i kakvu njeguju svi američki profesionalni sportovi (prije svega putem salary capa), dominacije za koju se smatralo da neće nikada više naći svoje mjesto u sportu i upravo je to dostignuće Patriotsa nešto toliko impozantno i nevjerojatno jer su uspjeli u okviru čvrstih i strogih pravila koja su jednako oštra za sve, stvoriti ovakvu momčad i s njom ostvariti ovakav rezultat.

Sezona naravno nije gotova. Pitanje je koliko će se cijeniti ovaj pothvat ako New England u predstojećim doigravanjima ne osvoji Super Bowl. Više nema mjesta za kiks, svaki slijedeći poraz je ujedno i prvi i posljednji i ostavio bi veliku mrlju na ovoj besprijekornoj sezoni. Ali, bez obzira na ishode doigravanja, ovo je rekord koji se više ne može srušiti (osim u slučaju promjene broja utakmica u sezoni) i čija će veličina ostati zapečaćena čvrsto i dugoročno u povijesti ovog sporta, a New England Patriotsi su od "elitne" momčadi došli do atributa "jedne od najboljih svih vremena", a svatko tko želi to osporiti, morat će im osporiti i veličinu omjera 16-0.

Danas slijede ostale utakmice posljednjeg tjedna u kojem ćemo saznati sve protagoniste doigravanja koja započinju sljedeći tjedan. Tennessee Titansi će u utakmici protiv Coltsa pokušati izboriti posljednje mjesto u konferenciji AFC za koje još konkuriraju Cleveland Brownsi koji, jednostavno, ovise o Titansima. Računica je jednostavna, ako Titansi pobijede idu dalje, ako izgube, u doigravanje odlaze Brownsi.

U NFC konferenciji u najboljoj su poziciji Washington Redskinsi koji će protiv Cowboysa tražiti svoju priliku za doigravanje, za to im je dovoljna pobjeda, dok je njihov poraz i pobjeda protiv Denvera potrebna Minnesota Vikingsima za prolaz. New Orleans Saintsi također imaju teoretske šanse, a za to im je potrebna pobjeda portiv Bearsa i porazi Redskinsa i Vikingsa.

National Football League, rezultat: New York Giantsi – New England Patriotsi 35:38

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!