Zimski sportovi

Georgl smirio Švicarce

Zvonimir Šimunović • subota, 05.01.2008.

Nakon prve vožnje veleslaloma u Adelbodenu, u vodstvu je Austrijanac Stephan Goergl. Iza njega, nadu u pobjedu domaćim navijačima daju redom Didier Cuche, Daniel Albrecht i Marc Berthod, dok švicarsko-austrijski dvoboj pozicijom u prvih šest upotpunjuju Benjamin Raich i Didier Defago.

Veleslalom u Adelbodenu već je prvom vožnjom potvrdio titulu najzahtjevnijeg u Svjetskom kupu. Pregšt neravnina i teških zavoja te poznatu završnu strmnu staze Kuonisbergli u prvoj je vožnji najbrže savladao Stephan Goergl. Pomalo iznenađujuće, jer Austrijanac je imao startni broj 19, no to je samo još jedna potvrda velike konkurencije u muškom skijanju. Goergl je vožnjom na rubu ispadanja stekao solidnu prednost ispred pratitelja te mu se smiješi jedna od najvećih pobjeda u karijeri. Austrijanci će svoje nade u drugoj vožnji polagati i u Benjamina Raicha koji je jedni stazu prošao bez grešaka, no ne dovoljno agresivno.

Iako su nakon nastupa skijaša iz prve jakosne skupine bili uvjereni u današnju pobjedu, domaćini nemaju razloga za nezadovoljstvo. Čak četiri skijaša u prvi šest samo su još jedan dokaz odlične forme švicarskog muškog teama ove sezone. Iskusni Didier Cuche proživljava svoju drugu skijašku mladost te zaostaje za Goerglom nešto manje od pola sekunde. Iza njega s minimalnim zaostacima slijedi "švicarski novi val" Albrecht i Berthod, a sa šeste pozicije u napad na vrh krenut će Defago.

Talijani i Francuzi mogu biti zadovoljni solidnim nastupima Moelgga odnosno Richarda, dok su Finci uz Palandera (jedanaesti nakon prve vožnje) u Sandellu koji je osmi, dobili još jednog skijaša sposobnog za sami vrh. S druge strane, Amerikanci su razočarali. Do danas vodeći u poretku veleslaloma Ted Ligethy odustao je ubrzo nakon starta jednako kao i Bode Miller koji se tako nakon pobjede u Bormiu vratio starim navikama.

Ivica Kostelić i dalje ne može odvesti barem solidniju velseslaomsku vožnju. Ovoga puta zaostatak za veodećim bio je skoro šest i pol sekundi.

Druga vožnja na rasporedu je u 13.30 sati.

Svjetski kup, Adelboden, veleslalom, skijaši, 5. 1. 2008.:
1. Stephan Goergl (Austrija) 1.13.50
2. Didier Cuche (Švicarska) + 0.43
3. Daniel Albrecht (Švicarska) + 0.46
4. Marc Berthod (Švicarska) + 0.55
5. Benjamin Raich (Austrija) + 0.78
6. Didier Defago (Švicarska) + 0.79
7. Manfred Moelgg (Italija) + 0.85
8. Cyprien Richard (Francuska) + 0.88
9. Marcus Sandell (Finska) + 0.90
10. Hannes Reichelt (Austrija) + 1.03
...
41. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 6.44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!